„Arsenal of art“ – най-новото арт пространство в „Капана“

0
1126

Пловдив или по-скоро „Капана“ се сдоби с поредното арт местенце. Пищно, с много светски шум, стилен кетъринг и увенчано с височайшето посещение на Иван Тотев и Стефан Стоянов беше открита галерия „Arsenal of  art“. Според мениджъра Димитър Кабаков, това име не е избрано случайно, защото идеята му е, че изкуството може да се превърне в оръжие.

Дали това е причината, която е накарала двамата градски управници за втори път да пристъпят прага на художествена галерия, можем само да гадаем. Но така или иначе, в най-новото пространство в „квартала на творческите индустрии“ е събрана една сериозна колекция от картини на великолепни майстори. Между авторите са Станимир Видев, Васил Стоев, Атанас Хранов, Анастас Константинов, Иван Шишков, Николай Кучков, Борис Богданов, Маргарита Джарова, Вълчан Петров, Николай Няголов, Свилен Константинов и скулпторите на Цвятко Сиромашки, Стоян Заваринов, Лина Маджарова и галеристът и художник Ангел Гешев, по чиято идея е създадена галерията. Явно собствениците на мястото се допитват до нумерологията, защото не е случаен и изборът – 19 творби на 19 автора, са представени пред публика на 19 декември.

Откриването на галерията наистина се превърна в празник, на който присъстваха много гости, приятели, художници, ценители и дори служители в община Пловдив. Председателката на дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева, явно бе твърдо решила да разкрие пред кмета тайните на изящното изкуство, защото не пропусна и този път да му изнесе изкуствоведческа лекция.

Нека да пожелаем на добър час на галерия „Arsenal of  art“ и нека да отстоява по всички начини честта на стойностното българско изкуство!

Предишна СтатияСтефан Бонев подарява разказ за Коледа
Следваща СтатияКоледен живописен пленер събра творци във „Вила Юстина“ /галерия/
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име