Декемврийските изложби

0
954

Декември е месецът, в който има множество празници, посветени на определен светец от православния календар. Но тези празнични дни се съчетават прекрасно и с богатия културен календар, който ни направи съпричастни с множество интересни изложби.

В деня, в който честваме Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода, в галерия „ARSENAL of ART“ беше открита тематичната никулденска изложба на Николай Няголов, Николай Кучков, Кольо Карамфилов, Николай Бузов, Николай Савов, Николай Рогачев, Кольо Мишев, Николай Янакиев и Николай Добрев.

Навръх Андреев ден беше открита секваща дъха изложба на младия художник Константин Константинов. Името на експозицията, която съчетава рисунки и акварели, е „Посвещение“. То не е избрано случайно, защото е в памет на баща му Анастас Константинов, който напусна този свят преди шест месеца. Рисунките и акварелите в „Посвещение” презентират изключително интересни авторови идеи и имат силно внушение. Константин не се страхува да демонстрира своите иновативни търсения и специфична техника. Той споделя, че е отговорността, която поема с тази изложба е много голяма, защото тя е свързана с неговия баща, чиито огромен талант и творческо наследство задължават. „Надявам се, че  съм достоен наследник и с гордост пазя паметта на баща си, без да бъда негово копие. Аз се стремя да следвам свой собствен стил и път в изкуството, както ме учеше той. Картините са в моята стилистика и следват моите разбирания за изкуство“. Изложбата „Посвещение” продължава традицията на галерия „Анастас”, преди Коледните празници да посреща почитателите на изобразителното изкуство със силна и въздействаща експозиция.

В деня на Свети Сава, Станимир Видев покани своите близки приятели и колеги Георги Щърбев, Здравка Василева, Валентин Узунов, Емил Атанасов и Ненко Чанев, за да отбележат заедно неговата шестдесета годишнина.  Изложбата беше открита директора на Общинската художествена галерия в град Карлово, скулптора Димитър Рашков. Това е една изложба, която събира художници с различен почерк и силна индивидуалност. Станимир Видев обича да рисува Пловдив като цветен пъзел, в който се крият разноцветните покриви на Стария град, сгушените плътно една до друга фасади на къщите, белите камбанарии на църквите, пъстрите тенти на магазини и кафенета, пръснати по Главната улица. Жоро Щърбев представя абстрактни платна със специфичен колорит, изявена фактура и философска дълбочина. Той е лаконичен и категоричен, с елегантна изчистеност на изказа и силно въздействие. Здравка Василева рисува с типична женска чувственост. Картините й носят атмосферата и очарованието на едно спокойно и уютно време. Фасадите, старите лампи и интериорните мебели, макар и безмълвно, ни пренасят в онзи спокоен свят, типичен за „бел епок“, носещ аристократизма и елегантността на една безвъзвратно отминала епоха. Валентин Узунов представя абстрактна, многослойна живопис, носеща силен заряд и напрежение. Картините на Ненко Чанев са запаметили безметежността на времето, непреходността на природата, безвремието на красивите моменти, морската романтика и очарование. Емил Атанасов е честен и откровен до болезненост. Той представи картини, които не оставят никого безразличен.

В Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик беше открита възпоменателна изложба на Петър Змийчаров. Експозицията включва непоказвани досега творби на художника, както и творби от частни колекции. Настоящата изложба е породена от уважението и почитта към паметта и творческата дейност на доц. д-р Петър Змийчаров от екипа на галерията, близки и приятели.

Публикувам без съкращения думите на Георги Каприев, написани в памет на Петър Змийчаров за Култура – Брой 1 (2881), 13 януари 2017. „Петър Змийчаров си тръгна на 29 декември 2016 година. Вървеше отдавна и предизвикателно срещу смъртта. Тя си избра за срещата юбилейна – по Змийчаровски – година: 55-ата му. Пеци бе с ренесансов замах, човек на „аз мога“, „аз мога най-добре“. Ангажираше го процесът на справянето, не резултатът. Имам негови работи – изненадваща идея, перфектна рисунка, нестандартна игра с цвета. И никоя завършена съвсем до край. Вижда, че няма как да не стане – и поема към друго.
Змийчаров беше във всяко отношение несресан, скандален – живя като заклет бохем. Образец му бяха универсалните гении на ранния ХХ в., родееше се духом и всякак с тях. Знаеше и можеше много, правеше много, гореше самоубийствено интензивно.
Магистър на Художествената академия, доктор по изкуствознание, малко след това доцент, преподавател в НАТФИЗ, в Софийския и Пловдивския университети. После уредник в отдела „Съвременно изкуство“ на Националната галерия, сетне директор на галерията в Пазарджик.
Художник и илюстратор, прозаик и поет, куратор на няколко мащабни проекта, оперативен критик с обсег театър, кино и, разбира се, визуални изкуства. Очерта рентгенови портрети на талантливи съвременници, особено ярко на Кольо Карамфилов – бяха една порода. Създаде силни монографии за Александър Морфов, Георги Баев, Иван Кирков. Заглавието на последната е и самоописание: „Личен ренесанс“.
След своя текст в книгата ни за Иван Ненов казва: „Той знаеше твърде много, за да бъде конвенционален, и мислеше твърде сложно, за да бъде припознаван като всеобщ любимец на изкушените от художеството дилетанти“. Писал го е като за себе си. А реакциите на Пеци срещу самодоволната дилетантщина имаха земетръсен характер. Беше безкомпромисен, критичен и ироничен, нервозен и нетърпелив, непримирим.
На 29 декември 2016 бунтарската му душа намери утеха, Бог й даде покой
.“

Ценители на изобразителното изкуство имаха възможност да видят и изложбата  „Творби от фонда на художествената колекция на КЦМ 2000 Груп“, която представи 120 живописни произведения от 65 утвърдени автори, сред които картини на Димитър Добрович (1816-1905), Цанко Лавренов, Иван Мърквичка, Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Никола Танев, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Димитър Казаков – Нерон, Колю Витковски, Енчо Пиронков, Георги Божилов – Слона, Димитър Киров, Светлин Русев, Станимир Видев и други знакови имена.

Галерия “Аспект” представи Иван Христов-Грога с любимите на публиката птици и зимни пейзажи. Прецизността на твореца няма да е изненада за тези, които някога са имали удоволствието да видят негова картина. Известен с невероятното си внимание към детайла, Грога отново впечатлява с всяка една от двадесетината картини, които е подготвил.

В галерия Възраждане все още имате възможност да видите една изумителна живописна изложба. „Олтар на вдъхновението“ на Васил Генчев има един девиз – красотата над всичко. Темите са две – натюрморт и голо тяло. Изтънченост, елегантност, очарование и деликатност са само част от подходящите определения за тази живопис. Натюрмортите са иновативни и в същото време реалистични до съвършенство. Голите тела са свенливо иносказателни, красиво поетични.

Изложбата на Васил Генчев ще бъде експонирана до 11 декември, а на 12 декември от 18:00 ч. в галерия Възраждане ще бъде открита изложба на Васил Петров. Автор със западноевропейски маниер на живописване, завладян от древното минало на човечеството. Душата му е стара и пропита с древно вино и всички преобразувания, през които е минала, определят творческите изяви на автора в съвремието ни. Копнежите и мечтанията на един художнически дух прелъстяват боите от палитрата и ги разиграват в полифонична и триумфална вакханалия. И познатите, любими теми на твореца – конете, морето, жената, митовете – ни провокират с нова чувствена пулсация и ние знаем, убедени сме, че се докосваме до една голяма, загадъчна и силна дарба, на която можем да бъдем единствено подчинени и влюбени. Изложбата ще продължи до 03.01.2018 г.

В деня на Св. Варвара беше открита и общата Коледна изложба на Дружеството на пловдивските художници. Пловдивската общественост със задоволство отбеляза, че нивото на експозициите на пловдивското дружество се повишава от година на година. Най-голямото признание на вечерта, беше връчването на почетното звание „Почетен гражданин на Пловдив“ на Вълчан Петров. Обичаният от всички Бай Вълчан отдавна е влязъл в историята на българската живопис. Приносът му към нея е изключителен, затова, каквато и титла да му засвидетелствуват – гражданин на Пловдив, на България, на Европа…или Света – винаги ще бъде напълно заслужена! Бяха връчени традиционните награди в категориите „Живопис“, „Графика“, „Скулптура“, „Млад автор“, а техни носители тази година станаха Иван Чакъров, Христо Жеков, Аршак Тжикян, Кирил Иванов и Ваня Годжелова.

 

Предишна СтатияСамо за ценители: „Зелда“ на Елин Рахнев и изложба на Атанас Хранов
Следваща СтатияКоледни изложби събират приятели
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име