Димитър Христов и „А1“ – 30 години отдадени на изкуството

0
859

Галерист, майстор на рамки, ценител и приятел на художници от всички краища на страната. Ето като такъв познават собственика на карловската галерия „А1“ Димитър Христов, който съвсем скоро доказа на всички, че ако човек носи изкуството в душата си, няма сила на света, която до успее да го пречупи. Превъзмогнал политически, икономически и духовни катаклизми, Митко в продължение на цели 30 години продължава да подържа жив огъня на просвещението в  Карлово. И вече 30 години той е основният двигател на мястото за култура наречено „А1”.12349407_1108146259225801_111129322_o

Всичко започва през далечната 1985 г., когато Димитър Христов отваря ателие за рамки в Карлово. Любовта му към изящното не спира до тук и през годините той и екипът му общуват с художници от цялата страна и създават  колекция от забележителни произведения на изкуството.

Така се ражда и идеята за създаване на галерия „А1“. В нея са гостували едни от най-известните български художници като Милко Божков, Станимир Видев, Ели Станчева, Васил Стоев, Стоян Цанев, Петър Мичев, Кольо Карамфилов, Ганчо Карабаджаков, Димитър Чолаков, Ивайло Мирчев, Милко Божков, Румен Читов и много други. Екипът на галерия „А1“ e и автор на уникалния проект от кръгли картини, наречен  „Майсторски живописен кръг TONDO“, който обиколи страната и пожъна огромни успехи.P3124974-660x330

Само след броени дни, на 16 декември, в галерия „А1“ ще бъде показана и най-новата Коледна изложба на една от най-нежните и чувствени пловдивски художнички, Лили Кючукова.

Верен приятел на „А1“ е и скулпторът Димитър Рашков, по чиято покана галерията направи забележителна изложба за 30-годишнината си в залите на Градската художествена галерия Карлово.

Съвместната изложба показа част от колекцията на „А1“, събрана благодарение на изключителното отношение, което собственикът на галерията има с хората на изкуството. Доказателство за това бяха и многобройните приятели на галерия „А1”, които препълниха залата на Градската галерия, нещо, което не се случва често в малкия град. В изложбата беше показана най-новата колекция от картини, а собственикът на частната галерия връчи и наградата на „А1” – гърненце с мед, на Димитър Рашков и арх. Божидар Скоклев, които от 30 години са истински приятели на „А1” и винаги са подкрепяли нейните начинания.

Скулпторът Димитър Рашков
Скулпторът Димитър Рашков

Екипът на europlovdiv.com се присъединява към поздравленията, като пожелава на екипа на „А1“ още дълги години да пълни душите ни с красота и изящество и да продължаваме да се радваме на съвместно ползотворно и приятелско сътрудничество!

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име