Есенна разходка из пловдивските галерии (видео, снимки)

0
827

Арт седмицата в Пловдив отново предложи голямо разнообразие от интересни и качествени изложби. Любителите на изящното изкуство буквално всяка вечер трябва да правят труден избор между различните галерии, които се конкурират сериозно в стремежа си да представят най-доброто.

Този обзор ще започна с представяне на великолепната изложба, която Георги Щърбев, един от най-любимите ми живописци, откри  в галерия U P.A.R.K.  Лаконичен и категоричен, с елегантна изчистеност на  изказа си, и силно въздействие. Такъв е Жоро и в живото и в картините си. Абстрактните му платна притежават специфичен колорит, изявена фактура и философска дълбочина. Картини, които не разказват, а те карат да мислиш, за да усетиш посланието на автора. Изчистени от конкретика, те оставят за зрителя само същественото и свободата да видиш „невидимото за очите“.

Изложбата беше представена от дългогодишния приятел и учител на Жоро, художникът Станимир Видев. Макар че и двамата творят в областта на абстрактната живопис, те силно се различават в изразните средства и претворяват света около себе си по различен начин. Заслужава си човек да притежава картина на Жоро Щърбев и то не само заради възможността да изпитва всеки ден различно чувство гледайки една негова абстрактна картина, а заради свободата!

Не мога да пропусна и Събитието на изминалата арт седмица, а именно гостуването на Ставри Калинов, който освен грандиозна изложба, избра и Града под тепетата, за да отбележи своя 72 рожден ден. Галерия „Възраждане“ буквално се оказа тясна, за да побере всички приятели, колеги, почитатели и ценители, които бяха дошли да се докоснат до творчеството му. Колоритен, атрактивен, нестандартен, гениален творец, който не може да бъде вкаран в рамки и клишета. Атракция беше и самото представяне на изложбата, в която той вместо предварително обещаните 72 творби, представи цели 94 живописни платна, рисунки и пластики. Емоцията и на автора и на публиката беше въудошевяваща и за това си позволявам да ви я представя с кратък клип, а изложбата – с галерия от снимки.

„Теория на драмата“ е озаглавена още една впечатляваща изложба, която изпълни залите на Градската художествена галерия в Пловдив. Емил Атанасов успя впечатли и развълнува с въздействаща живопис. Гротескни, сатирични, драматични, мрачни или сякаш озарени от неземна светлина, но изключително емоционални картини. Картини, които не оставят никого безразличен.

В залата на Дружеството на пловдивските художници беше открита изложба, посветена на 70-я рожден ден на друг голям български художник – Димитър Мицев. Приятели и колеги събраха сборна колекция под надслов „Димитър Мицев и приятели“. За жалост не доброто здравословно състояние на Мицев не му позволи да присъства на откриване на изложбата, но от сърце му пожелавам бързо стабилизиране и покоряване на нови творчески висини.

На втория етаж на Градска художествена галерия можете да видите изложбата на пазарджишката художничка Евгения Панчова. Ефимерни видения с понякога плашещ детайл, неуловими, лишени от конкретност светове,  разтворени в една измамно светла живопис с дълбоки внушения, примамват нагоре и навътре към сърцето на изложбата. А там ни чака едно пръснало се на късчета живописно ателие с масата, столовете и всички делнични дреболии, омагьосани от допира на твореца, който ги е превърнал в късчета изкуство. „С годините започнах да разбирам, че красота има навсякъде и тя свети в мрака“, казва Евгения Панчова.

Анета Яламова е избрала галерия „Дяков“, за да зарадва почитателите на стила наив. Картините й разказват приказки, градски легенди и сказания за любовта, която може да бъде открита навсякъде около нас. Носят носталгична меланхолия и иконографска светлина, а очарованието на старата градска архитектура и  народните  мотиви са пряко свързани с  вярванията и бита на българите.

В галерия А+ гостува Силва Бъчварова с изложбата живопис и колажи „Нощен риболов“. Творбите на Силва носят един оригинален и нетипичен за нашия ред и чувствителност стил. Те повече наподобяват на рисунките на маите или източноазиатската техника на рисуване. Картините й са с магическо напластяване на древност и модернизъм, сякаш извън границите на времето. Изкуството на Силва е създадено от баланса между театъра и живота, реалността и магията, изящното и декоративно изкуство.

Даниела Русева представя своите рисунки върху винени шихти с органични материали, вино, винена утайка и молив в клуб „Бялата къща“.  Във винените нюанси изникват образи, идеи и лирични откровения. Една прекрасна изложба, която разказва за виното и любовта.

Все още могат да бъдат видени и картините на Румен Рачев, който гостува в галерия „Arsenal of art“. Несекваща енергия и естетически провокации прозират от платната на Рачев. Известно е, че той е сред любимците на Найджъл Кенеди, а от картините му сякаш се носи настроението и богатата гама от звуци в джаза. Фигурите са само контур на усещането, а богатият колорит е израз на многообразието на тази музика. Румен е и прекрасен музикант, при когото явно цветовете се превръщат в звуци, а звуците в цветове. За тези, които искат лично да се убедят в това, предстои джемсешън. Джаз импровизациите на Румен Рачев можете да чуете в галерия „Arsenal of art“ на 23 ноември.

На галерия „Аспект“ гостува Иван Христов-Грога. В настоящата експозиция феновете на Грога не бива да очакват изненади, двадесетината платна са тематично групирани в любимите му направления – приказни зимни пейзажи, портрети на птици и екологични проблеми.

В галерия „Пловдив” можете да видите изложбата „Дистанция“ на Пламен Бешков
Изложбата носи условното название дистанция – разстояние спазено или неспазено, във времетоили пространството, или в отношението на човека към заобикалящият го свят. Композициите на творбите са изграждани в силни и контрастни цветове. Експресивният рисунък е характерна особеност в стила на художника.14976513_1514049021945448_2145999098842322219_o

Предишна СтатияЕмил Атанасов: Успехът идва, когато задаваш въпроси и си максимално откровен (снимки)
Следваща СтатияХубавата музика, хваща човека за сърцето, стисва го и здраво го държи завинаги
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име