Ето как Берлин представя културно-историческото наследство на света, пред света (галерия)

0
183

Днес е откривщото събитие на Пловдив като домакин на Европейска столица на културата. Не мисля да се включа в нито един от двата лагера – на отхвърлящите или подкрепящи идеята и концепцията на Фондацията за отбелязване на тази наистина престижна титла. Нямам намерение да публикувам снимки на култа, която предизвика толкова полемики, нито на заобикалящата я гредска среда. За сметка на това реших да предложа една виртуална разхдка из музеите и картинните галерии на Берлин. Германската столица, която макар и да не е натоварена с короната на Културна столица, предлага наистина изключителни сбирки и колекции от най-качествени шедьоври на изкуството от цял свят.

Първата дестинация на този материал е Берлинската картинна галерия (Gemäldegalerie), в която е събирана изумителна колекция от най-качествени шедьоври. От 1998 г. Берлинската картинна галерия се помещава в специално построена за нея модерна сграда. В галерията са събрани признати шедьоври от световната живопис, принадлежащи на четката на такива майстори като Рафаел, Тициан, Караваджо, Албрехт Дюрер, Сандро Ботичели, Лукас Карнах – Стари, Йеронимус Бош, Питер Брьогел – Стари, Рубенс, Ян Вермеер, Ян Ван Ейк, Рембранд и много други велики творци! Тук колекциите са подредени в раздели: Флорентинска школа, Венецианска школа, школите от Северна и Южна Италия, Френска и Фламандска живопис от 16-ти и 17-ти век, Нидерландска живопис, Английска живопис, Немска живопис – 15-ти и 16-ти век. Разбира се, няма как да представя колекцията на цялата галерия, но ще ви предоставя възможност да се насладите на шедьоври от всички живописни школи.

Един от най-известните музей в Берлин със сигурност е Пергамонмузеум (Pergamonmuseum). Разположен на Музейния остров, Пергамон представлява наистина уникална музейна сбирка, която е събрала невероятна колекция от антики от Близкия изток, великолепни примери за елинистична архитектура, портата на римския пазар в Милет от 165 г. пр.н.е. и възстановен мозаечен етаж от ІІІ в. Пр. Хр. , както и вавилонска архитектура от времето на Навуходоносор II. Впечатляваща е монументалната порта Ищар, пътя и част от фасадата на Тронната зала от Вавилон. Най-ценната експозиция на музея е фасадата от 8-и век на пустинния замък Mshatta в Йордания. Тук е и Олтарът на Пергамон, който за мое съжаление в момента беше в процес на реставрация.

Новият музей (Neues Museum) е разположен на север от Стария музей (Altes  Museum) на Музейния остров. Той не случайно се води като Египетският музей в Берлин, защото най-важната част от музея включва многобройни артефакти от богатото минало на Египет, включително саркофази, мумии, папирусна колекция и впечатляващия бюст на египетската принцеса Нефертити (който по обясними причини е строго забранен за снимане). Известни са и 1500 произведения на изкуството и култура от 5000 г. пр. Хр. До 300 г. сл. Хр., олтарът, изобразяващ Нефертити и Ехнатон с три от шестте им дъщери. Невероятно със своето  великолепно изпълнение са посмъртните портретни маски, малката абаносна глава на кралица Тей, майката на Ехнатон от 1370 г. пр. Хр . и погребалната плоча на кралски скулптор на име Бак и съпругата му. Тук могат да се видят и произведения от петата династия – около 2400 г. пр.н.е., включително и портрет на анонимна женена двойка.  В Новия музей има и изключителна колекция от пред и ранната история, артефакти  и класически гръцки и римски антики.

Старият музей (Altes  Museum) първоначално е бил построен, за да помести всички колекции от изящни изкуства в града, включително картини на стари майстори, както и графики и рисунки.  От 1998 г. в музея е изложена колекция от класически образци на гръцкото изкуство и съкровища.

Искам да подчертая, че аз се гордея се с културно-историческото наследство, което датираният на 8 хиляди години Пловдив притежава и по никакъв начин не го подценявам. Желанието ми е да покажа начините за споделяне на културно наследство. И как може най-качествено то да представи настоящата Културна столица на Европа пред света, а хилядите гости, които ще пристигнат в Града под тепетата, за да видят не само откриването (дали грандиозно или не е друга тема), да останат изумени, вдъхновени и въздигнати.

На добър час, Пловдив!

Предишна Статия„Необозримо за Кольо К.“ – ретроспективна изложба в памет на незабравимия Кольо Крамфилов
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име