Фестивалът „Opera Open“бе открит с магичния спектакъл „Орфей и Паганини“ /видео, снимки/

0
570

Магичният спектакъл „Орфей и Паганини“ даде начало на поредното издание на оперния фестивал „Opera Open“ в Пловдив.

Снощи Античният театър се превърна в едно мистично място, на което различни музикални интерпретации разказваха мита за Орфей. В спектакъла бяха използвани  музикални композиции, които представят мита за легендарния тракийски певец и музикант Орфей.

Меломаните, които бяха изпълнили до краен предел Античния театър в Града под тепетата, имаха удоволствието да чуят вълшебните звуци на кристален орган, в изпълнение на Мишел Деньов и виртуозът Марио Хосен, който напълно заслужено е наричан „Българският Паганини“.

Марио Хосен
Марио Хосен

Уникалното въздействие на спектакъла се дължеше на впечатляващия драматургичен подход и на изключителната мултимедийна сценография, дело на визуалния артист Поли Герасимова, която с невероятно ефектен 3D  мапинг  буквално „облече“ древната сцена със светлини и образи, които разказваха легенди. Митът за Орфей оживя и благодарение на вълшебната хореография на Боряна Сечанова и балетистите на Държавна опера – Пловдив.

Музика от различни епохи пресъздаде една от най-обичаните легенди. В концерта бяха използвани части от класически музикални произведения като оперите L’ Orfeo на Монтеверди, Orfeo ed Euridice на Глук, Orphée aux enfers на Офенбах , „Орфически танци“ на Георги Арнаудов, които са вдъхновени от орфически музикална текстове, намерени в Константинопол и дешифрирани от големия български композитор.IMG_0712

Диригент на спектакъла, вдъхновен от романтичната история на Орфей и Евридика бе световно известният френски флейтист  проф. Жан Фернандис, който изпълни и невероятно соло на флейта, докато дирижираше пловдивския филхармоничен оркестър.IMG_0691

Музикантите Гюнтер Санин, Винченцо Куаранта, Сара Айролди и Лука Поца  от „Арена ди Верона Квартет“ бяха гост-солисти на музикалното представление. Талантливото италианско мецосопрано Никол Брандолино изпълни наситената с драматизъм и силни страсти ария от операта „Орфей и Евридика“  от Кристоф Вилибалд Глук.IMG_0676

Марио Хосен отново демонстрира високата си класа с виртуозното изпълнение на  „театрална“ музика на италианския „Орфей” – Паганини. Проф. Хосен свири на цигулка „Гуаданини“.

Благодаря на екипа и директора на Държавна опера – Пловдив Нина Найденова, и на гост-солистите за това вълшебно удоволствие, с което ни дариха!

На добър час на фестивала Opera Open!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име