Георги Симов показа свои творби в престижно арт изложение в Париж

0
642
Георги Симов

Великолепният пловдивски живописец Георги Симов е единственият българин, който участва в 20-то издание на Salon des Peintres du Marais в историческия квартал Le Marais във френската столица.

Често наричан „Старият Париж“, Le Marais излъчва старинен чар и съвременна функционалност в сърцето на града, а катедралните улици се промъкват през замайващата мрежа от скрити дворове, провокативни галерии и блажени, покрити с бръшлян дувари. Домакин на арт събитието е прочутата зала Halle des Blancs Manteaux – Pierre-Charles Krieg, която изпъква сред уютно оформената естетика на квартала и античните реликви.

Тук пловдивският творец участва с картините „Червено лозе“, „Три бели дървета, и „Малинова зора“, които веднага привлякоха вниманието на взискателната публика. Георги Симов споделя, че картините му са вдъхновени от прекрасната българска природа, от очарованието на морския бряг и красотата и величието на Родопа планина. Колоритът в картините му е ярък, необуздан, енергичен и провокативен. Той сякаш избухва спонтанно, за да разтърси възприятията ни, да помете формата, да я изкриви и преиначи, за да ни внуши авторовите идеи. Силната и емоционална живопис на Георги Симов допадна изключително много на френските колекционери, които няма да пропуснат възможността да се сдобият с картина на българския художник.

Георги Симов е роден на 25.04.1950г. в гр. Пловдив. Член е на Дружеството на Пловдивските художници към СБХ.
Георги Симов е художник с ярко изразен талант и усет за тон и цвят. Стилистиката му е насочена към експресионистичната абстрактна живопис с особена структура на изображението, дължаща се на специфичната авторска техника. В последните години работи предимно в областта на пейзажа и натюрморта. Участвал е в редица регионални, национални и международни изложби и изяви. Биенале Кианчано 2011г.,Италия е едно признание за уникалния талант на Георги Симов. Оценката на Европейската Конфедерация на Арт Критиците – Втора Награда за Живопис, го поставя сред най-интересните съвременни художници на този международен форум.
Творби на художника са собственост на частни колекционери в САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Испания, Люксембург, Австрия, Швейцария, Белгия, Швеция, Япония и Австралия.
Георги Симов организира много самостоятелни изложби в страната и чужбина, като например: 1994г. „Edition Gallery” – Люксембург; 2002г. Арт Галерия – Музей „ Филипополис” – Пловдив; 2004г. Галерия „Nikos” – Базел, Швейцария; 2005г. Галерия „Domenico Calleida” – Лугано, Швейцария и др. Участва и в редица колективни изложби в страната и чужбина, както и в редица международни форуми: 2011г. Биенале Кианчано, Италия; 2012г. „Liberated Dreams” – Международна изложба Ферара, Италия; 2012г. Биенале Кианчано 2011 в Лондон, Галерия „Галиарди” Лондон.

Изложението Salon des Peintres du Marais се организира от дружеството Les Peintersdu Marais,Association 1901 и се провежда в един от най-аристократичните квартали на Париж, където се намират и център „Помпиду“, Музея на Пабло Пикасо, Библиотеката за история на Париж, Музея на еврейското изкуство, Музея на магията и много други културни институции.

Изложението беше открито на 22 февруари и ще продължи до 28 февруари.

СПОДЕЛИ
Предишна Статия„Златната Мечка“ на Берлинале 2018 за „Не ме докосвай“ на Адина Пинтилие
Следваща СтатияНов културен проект ще акцентира върху етническото многообразие
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име