Илиян Колев респектира почитателите си с абстрактни платна /галерия/

0
643

Няма как да не изпитате респект към картините на Илиян Колев, които са разположена на първия етаж в залата за временни изложби на Градска художествена.

Големите формати абстрактни платна привличат погледа и възбуждат въображението. Защото колкото и да ги гледа човек, винаги открива нови и нови знаци. Картините са мощни, въздействащи и с цветовите си комбинации, и с магическите символи, закодирали древни послания, които са ключът към загадката.

„Днес хората искат всичко да им бъде обяснено, но когото то се обясни, това вече не е изкуство“. Изкуствоведът Ани Стойкова откри експозиция с тези думи на Реноар, които сякаш казват всичко за интелектуалната живопис.

Илиян Колев е възпитаник на Националната художествена гимназия „Илия Петров“ в София и на Националната художествена академия в София, специалност „Стенопис“. Член е на секции „Живопис“ и „Стенопис“ на СБХ и е автор на силни самостоятелни изложби у нас и в чужбина. През 2015г. Илиян печели и конкурс за „Сите-де-з-ар“ в Париж.

Ето какво Колев сподели часове преди откриване на изложбата с читателите на europlovdiv.com

Илиян Колев
Илиян Колев
  • Откриваш изложба в Градската художествена галерия. Какво представяш?
  • Двадесет и едно платна голям формат, създадени специално за изложбата. Стилът ми трудно би могъл да се дефинира. Това са абстрактни композиции, които носят в себе си определени внушения и лични емоции. Съзнателно не съм слагал обединяваща ги тема, защото не смятам, че е нужно да се ограничавам в някакви рамки. Озаглавил съм изложбата си просто „Живопис“. Преди години работех предимно с масло, но в последно време работя с акрил. Тук съм използвал и смесена техника – различни наслагвания, отпечатъци и дори графична техника. Експериментирам непрекъснато.
  • Наесен заминаваш за „Сите-де-з-ар“ в Париж, за да почерпиш вдъхновение за нови проекти. Разкажи как се случи това?
  • Всяка година в България има резидентски програми на СБХ, в които участват творци от различни възрасти. През миналата година, заедно с още един колега, спечелих този конкурс, който ми дава възможност да пребивавам два месеца в Париж – „Сите-де-з-ар“. Това е една творческа база, в която живеят, творят, обсъждат и разменят идеи художници от цял свят. Надявам се, че през тези два месеца ще събера достатъчно интересни теми за работа и моето мислене ще тръгне в някаква нова посока. Подозирам, че красотата на града ще ме провокира в пейзажа, защото отдавна има желание за това. Сигурно в края на годината ще покажа на моите почитатели и картините, създадени от престоя ми в „Сите-де-з-ар“, които се надявам да се харесат на публиката. Моя аудитория са хора с отношение към изкуството, хора, които имат вкус. Това е публика на едно по-високо ниво.
  • Може ли един художник да живее само от изкуство?
  • Според мен, художникът трябва да натрупа житейски и творчески опит, за да започнат да го признават. В България са малцина тези, които могат да си позволят да живеят само от изкуство. Преди години, държавата имаше ангажимент да откупува творби на различни автори и така им даваше възможност спокойно да работят. Сега това е невъзможно. Единственият начин е, ако галерии в чужбина го представят и работят с даден художник.
СПОДЕЛИ
Предишна СтатияИвана Папазова изгражда изключително силен образ в „Майка“
Следваща СтатияВеликденски благотворителен базар събира средства за децата от „Майка Тереза“
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име