Калейдоскоп на пловдивските изложби /галерия/

0
706

Коледните празници наближават и Пловдив е изпълнен с многобройни събития. Прекрасни изложби се откриват почти всяка вечер и е доста трудно за ценителите и приятелите на творците да смогнат да присъстват навсякъде. Поради тази причина, ще направя една кратка разходка из изложбените зали и ще ви покажа част от колекциите на художниците, на чиито вернисажи присъствах, за да можете да подберете и да посетите това, което на вас ви допада.

Избрах за заглавие именно думата „калейдоскоп“, защото в превод тя означава „уред за наблюдаване на красиви форми“ и се радвам, че с галерията от снимки, ще да мога да ви покажа именно тези прекрасни творби, до които се докоснах и аз.

Ще започна отзад напред, още повече, защото в галерия „Дяков“ беше открита предколедната изложба на един от най-предпочитаните пловдивски творци.

Творчеството на Станимир Видев няма нужда от суперлативи, защото то е познато, обичано и предпочитано от многобройните му почитатели. Силната експресивност на платната в типичния за художника  стил, не правят никакви компромиси.  Майсторското съчетаване на цветове и геометрични форми извайва невероятна хармония и предизвиква различни асоциации и емоции. Дали Видев е нарисувал пейзаж от любимия си Пловдив или е докоснал нежната струна на душата с майсторските си фигурални композиции, можете да прецените сами, ако разгледате изложбата му, която ще остане в галерия „Дяков“ до 30 декември.

В галерия „Аспект, както обикновено преди Коледа, гостува Иван Христов-Грога. Нежните и сантиментални зимни пейзажи, красивите цветя и птици, които обитават картините му, ги правят изключително подходящи за коледни подаръци.

Пълна противоположност на експозицията на Грога е изложбата на Илия Йончев. Градската художествена галерия реши да заложи на „тежката артилерия“ и извади на показ една наистина впечатляваща колекция от картина на Йончев. Силни и изключително въздействащи, носещи философия и нескрита тъга, са платната, с които човек не може да се забавлява, но върху които може дълго да размишлява. Лицата с огромни тъжни очи, вперени сякаш извън нашата реалност, не изтръгват от душата възторг, а ни карат да се обърнем навътре, да разровим дълбоко душата си, за да изкараме от там стаените страхове, да извикаме копнежите и надеждите за светлина и красота и да станем поне за миг по-щедри и раздаващи се, за да се опитаме да направим света по-добър и човечен. Една изложба, която трябва да се види в пълно усамотение, за да може посланието на платната да достигне до най-съкровените кътчета на съзнанието ни.

В хотел „Хеброс“ в Стария град, своя самостоятелна изложба е подредил синът на една от емблемите  на пловдивската живописна школа  Йоан Левиев – Рафаел Левиев. Зашеметяващ колорит и първична страст са епитетите, с които бих определила изложбата. Енергични и завладяващи картини, които приковават вниманието и остават в съзнанието за дълго. И едва ли е изненадваща тази страст, след като Рафаел не е правил изложба повече от 15 години. Явно тук думата си казват натрупаният опит и енергия.

Галерия „А+“  отново събра великолепна творческа десятка . Кураторският проект 100Х100-„Пловдивчани“,  за трети път събра прекрасни живописци от пловдивската школа. Тук, с формат 100х100 се представиха Веско Велев, Жорж Трак, Илия Желев, Николай Няголов, Николай Рогачев, Палмиро Дечевски, Румен Манолов, Сашо Савов, Христо Николов и Христо Жеков. Разностранни в търсенията си, те сякаш са обединени от страстта и любовта си към красивото и ефирното. И, разбира се, любовта към Пловдив.

И една друга съвместна изложба привлече много приятели тези дни. Моника Роменска отново покани своите колеги, за да отпразнуват заедно Светлите Коленди празници и то не как да е, а с великолепна, многолика изложба. 77 е числото на авторите, които са дали своите творби, за да се включат в проекта „Дядо Коледа и приятели“, който обитава залата на „Къща Мексиканска графика“ в Стария град. Няма да изброявам имената на участниците, за де не ви отегчавам, но съветвам всички, които все още не са го направили, да отделят един час от времето си и да разгледат интересната експозиция. Тук има всичко – и живопис, и графика, и скулптура, и фотография, и колажи, а за откриването беше поканен  и неостаряващия виртуоз Оги Видев, който направи един от незабравимите си джемсешъни.

И последно, но не на последно място, в карловската галерия „А1“ беше открита една от най-нежните изложби на Лили Кючукова. Бутиковата колекция наречена „Нощни витрини“, носи в себе си и страстта и чувствеността, които познавачите на изкуството на Кючукова обичат и ценят най-много. Изтънчената еротика и женственост са онези основни елементи в платната на Лили, които я отличават от всички други нейни колеги. Ако искате наистина да направите един качествен и стойностен подарък за Коледа на вашата приятелка и любима, не се колебайте нито за миг. Прекрасните творби на Лили Кючукова ви очакват в Карлово, галерия „А1“.

Предишна СтатияЕто кои и как ще бъдат финансирани по „Културен календар 2016“
Следваща СтатияКоледна магия по Баварски
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име