Китното село Градина събра букет от творби на български художници /галерия/

0
1239

Иван Генов, Борис Богданов, Васил Стоев, Веско Велев, Станимир Видев, Иван Мутафов, Константин Отонов, Моника Роменска, Вихра Григорова, Румен Нечев, Тоньо Павлов, Тоню Цанев, Тоска Запрянова, Добринка Генова и Янка Митева? Дали някой ще отгатне какво свързва всички тези художници, освен факта, че картините им са събрани в обща художествена изложба?

IMG_9440

Истината е, че корените на всички тях са здраво свързани с най-плодородната част на Горнотракийската низина и по-специално със селата около Първомай. Корените на творците идват от близките до Първомай Поповица, Градина и други китни села, ширнали се в градината на Родината.

Заедно ги събра техният добър колега и приятел, художникът Иван Генов, който преди броени дни направи първия живописен вернисаж в село Градина.

Пристигнах в това китно село в свежа пролетна утрин. Ароматът на цветя и ширналото се надлъж и шир зелено море ми напомня откъде произлиза името на селото. Градина е място, където природата сякаш прелива от всички дворове и стобори, за да се претвори в палитра от цветове. А красивите макове, пищната зеленина, лазурното небе и красивата селска църква, сякаш се бяха превърнали във фон на събитието, което ме очакваше.

Ние, градските хора, сякаш сме се съгласили и клишето, че по селата не се интересуват от изкуство. Но това съвсем не е така. И го осъзнах в мига, в който в центъра на селото започнаха да се стичат десетки, жадни за изкуство хора. Те идваха облекли новите си дрехи, засмени и окрилени, носещи по нещо за почерпка. В този миг и аз усетих  позабравената енергия на селото. Почувствах тази магичност, която носят селският бит и традиции.

Къщата, в която е изложена експозицията и в която се провеждат курсове по изобразително изкуство за децата от селото, също е уникално място, носещо и характер, и носталгия. Изрисувана отвън с нежни кипариси и небесни ангели, тя няма как да остане незабелязана.

Жителите на Градина идваха като на празник, радваха се на картините, честно споделяха отношението и възхищението си от творбите и изразяваха своята деликатна чувствителност.

Творбите на художниците носеха и дълбока чувствена цветност, и фино настроение, и открито споделени емоции, и преживени впечатления, и спомени, и видения.

Иван Генов организира един истински празник, който събра на едно място живопис, скулптура, поезия и музика. Оказа се, че сестра му Добринка Генова е чудесен поет, чиито стихове стоплиха душите на приставащите. Те бяха прочетени емоционално и прочувствено от местна общественичка.

Музикалната програма беше поверена на дуета с оригиналното име  Гра, които изпълниха автентичен фолклор.

Денят завърши в едно изумително място, създадено с много любов и носещо невероятна енергия. Кметът на селото Бальо Балев беше приготвил прекрасна почерпка в двора на къщата си. Участниците в изложбата се събраха и дълго обсъждаха бъдещите си творчески планове под вековния орех, на чаша кехлибарена ракия.

Преживяването беше незабравимо, хората – гостоприемни, а изкуството –  и изящно, и крехко, и вдъхновяващо.

Всеки един от художниците, участващи в изложбата  бе споделил своята лична философия. А каква е тя? Дали е философията на светлото и тъмното, на топлото и студеното, на присъствието и отсъствието, на доброто и злото? Това ще разберете, ако в почивните дни намерите няколко часа, за да се разходите до китното село Градина и разгледате изложбата, експонирана в месния културен клуб.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име