Открит урок провокира интереса към музиката и литературата у най-малките

0
568

„Пътуващата библиотека“ към читалище „Възраждане 1983“ гостува на децата от ЦДГ „Майчина грижа“  в Стария Пловдив, за да осъществи една изключително интересна  инициатива, която има за цел да провокира още от най-ранна възраст интереса към музиката и литературата.

Гости на детската градина бяха младите тромпетисти Георги Грозев и Маргарита Бозукова  – възпитаници на Националното училище по музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ с преподавател Пенчо Пенчев. Те изнесоха образователен урок   за запознаване с инструмента Тромпет. Гостува и Павлина Николова, която представи новите си детски книжки  от 2017 година – „Разказвачът на приказки“ и „Звездан и звездочелият кон“. Книгите са издание на издателство „Летера“ и са спечелили проекта на община Пловдив за „Книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания“.  Поучителни и сладкодумни са книжките на Павлина Николова. Всяка от приказките интригува с повествованието си, завладява детската мисъл и въображение и  води към поуката: „Богат е не този, който има, а този, който дава“ и „Всичко е добре, когато свършва добре“.

Захласнати и развълнувани, децата с интерес изслушаха концерта, който им поднесе Георги Грозев – отличен с Grand Prix в категория Инструменталисти на Националния конкурс под егидата на МОН „Път към славата“, който се проведе от 2 до 4 февруари 2018 и неговата партньорка Маргарита Бозукова . Децата танцуваха и пяха заедно с изпълнителите, които им изсвириха както класически пиеси, така и популярни детски песнички и дори българско хоро.

Георги Грозев – отличен с Grand Prix в категория Инструменталисти на Националния конкурс под егидата на МОН „Път към славата“

Георги Грозев се оказа прекрасен педагог, защото изключително увлекателно и адаптирано към детската аудитория разказа така увлекателно за инструментите. Той беше подбрал инструменти с подходящи размери – най-малкият беше бебе тромпет, а най-големият – дядо тромпет и приказката ги пренесе в замъка на царя, където звучи дворцова музика. И не беше никаква изненада, че в края на този изключително увлекателно поднесен музикален открит урок, всички деца поискаха да станат музиканти. А когато Поля разказваше приказки, в подходящи моменти се включваше с тромпета.

Блеснали от вълнение детски очи, искрена радост и жажда за нови знания съпровождаха тази прекрасна инициатива.

Това не е първият съвместен проект, който реализират читалище „Възраждане 1983“ и  ЦДГ „Майчина грижа“. На добър път и дано добрите съвместни инициативи продължат, защото няма нищо по-хубаво от това да се обединяват възможностите за обогатяване на вълшебния детски свят.

СПОДЕЛИ
Предишна СтатияИвайло Михайлов ще открие нова Камерна зала с концерт “Песните на Пучини“
Следваща СтатияНОМИНАЦИИ ИКАР 2018
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име