Проф. Запрян Козлуджов и Мимо Райчев са тазгодишните носители на приза „Следовник на народните будители“

0
164

Ректорът на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ проф. Запрян Козлуджов и общественикът и краевед Мимо Райчев са тазгодишните носители на почетния приз „Следовник на народните будители“.img_0201

По традиция в навечерието на Деня на народните будители, сдружение „Мемориал на духовността“ награждава заслужили пловдивчани, известни със своя труд и творчество на полето на духовността. Отличието „Следовник на народните будители“ се връчва ежегодно от 2002 година от сдружение  „Мемориал на духовността“, с подкрепата на Народна библиотека „Иван Вазов“, Общински читалищен съвет и други обществени организации.

Проф. Козлуджов бе отличен за приноса си в развитието на висшето образование, за консолидирането на цялата университетска общност, институциите и обществеността и за мисията му ПУ да бъде на европейско ниво, като значима и просперираща образователна институция. Краеведът и писател Мимо Райчев бе отличен за книгите му за Пловдив – „Пловдивски справочник“ и „Пловдивски алманах“.img_0176

Церемонията по награждаването се състоя в Народна библиотека „Иван Вазов“. Наградата „Следовник на народните будители“, която представлява Ритон реплика с протоме на галопиращ кон от село Борово, беше връчена от председателят на Сдружение „Мемориал на духовността“ Радка Колева.

Бяха прочетени приветствия и от председателя на Комитет „Васил Левски“ доц. Кирчо Атанасов, зам.-кмета по културата Амелия Гешева, от Общински читалищен съвет и Народна библиотека „Иван Вазов“. Лично областният управител Здравко Димитров поздрави тазгодишните носители на почетния приз  и се обърна към тях с думите „В навечерието на един от най-светлите празници, в който си спомняме имената на много бележити българи, благодарение на които сме съхранили своята идентичност, духовна култура и традиции, за мен е чест да поздравя двама много скъпи мои приятели, които тази година са отличени със званието „Следовник на народните будители“. Искам да им пожелая да продължават със същия хъс да посрещат всяко предизвикателство, да са все така целеустремени, всеотдайни и отдадени на това, което могат и вършат с голяма любов“.

СПОДЕЛИ
Предишна СтатияКакво ново из пловдивските галерии
Следваща Статия100 на 100 от Пловдив в Пазарджик
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име