Ретроспекция на Атанас Згалевски – Згала събра негови близки приятели

0
313

Емоционално възпоменание за талантливия пловдивски художник Атанас Згалевски събра негови близки, приятели и ценители от цялата страна в Градската галерия.

На втория етаж в Залите за временни експозиции беше открита  ретроспективна изложба с над 50 живописни платна от различни периоди в  творчеството му, създавано както в България, така и в САЩ (Ню Йорк), където Згалевски живя през последните 17 години до смъртта си на 18.02.2008г.

Димитър Инджов

За новаторския му дух, отвел го към експресивния абстракционизъм още в началото на 60-те години, за безкомпромисното му отношение към изкуството и човешката му скромност пред многобройните гости на откриването говори колекционерът Димитър Инджов. В прикачения звуков файл можете да чуете словото на Димитър Инджов:

С несдържано вълнение за своя близък приятел и колега разказа и художникът Петър Драмов.

Петър Драмов

Да почетат Згала специално бяха пристигнали поетът Иван Теофилов и режисьорът Христо Илиев – Чарли. Още много колеги и приятели на артиста споделиха спомени за него в лични разговори с дъщеря му Цвета и внучката му Роберта.

Срещите със силната въздействаща живопис на Згалевски ще продължи до 25 март.

 

СПОДЕЛИ
Предишна СтатияПловдивски екип участва в NuBoyana 24 – Filmmaking challenge. Нека го подкрепим!
Следваща СтатияМомчетата от Respect приеха предизвикателството Nu Boyana 24 – Filmmaking challenge
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име