Дойде време и за третия разказ на Виолета Стайкова. Темата отново е провокативна, а авторката е до болка откровена.

Пожалаваме ви приятно четене!

Научи се да обичаш!

Научи се да мислиш положително!

Усмихвай се!

Бъди себе си!

Бъди смел!

Бъди добър!

Бъди впечатляващ….

Напоследък съветите за това как да живеем щастливо бълват от всяко кътче на реалното и виртуалното пространство. Непрестанно някой от някъде напътства как.

Как да печелим много пари, как да обичаме правилно, как да сме успешни, дори наръчник как се правят качествени свирки има. Стандартната рецепта за щастието те очаква. Само трябва да протегнеш ръка и да я грабнеш. И най-важното – получаваш я на момента, готова за консумация. Срокът на годност й е тук и сега. Цената – приемлива.

Фрази от рода на: „Винаги има причина да сме щастливи, просто трябва да погледнем от хубавата страната на живота“, звучат толкова нелепо, че ми се иска да видя щастливия им автор и да го даря с искрен шамар зад врата. Разбира се ще го направя с усмивка на лице. Но пък щом успяхме да вкараме в стандарти плодовете и зеленчуците, защо да не успеем да направим и същото с нашите емоциите?

Да не си усмихнат в днешно време не е модерно, даже е порок. И аз съм в крак с модата. Не, не обичам да си раздавам усмивките на всеки. Но пък ги изисквам от всеки. Ядосвам се, когато продавачката не е любезна или когато сервитьорката троснато ми донесе питието.

Болестта на стандартните емоции е пуснала корени в мозъка ми и често забравям, че срещу ми стоят хора, а не роботи. Че не самовнушението на идиотски мантри, а болката, мъката и страданието са пътят към щастието. Път, по който се минава-не се заобикаля. И ако безкрайните заглавия, предлагащи щастие не успеят да ви го осигурят, не се отчайвайте. Антидепресантите, кокаинът и алкохолът вършат чудеса. Обаче и те, също като стандартните житейски истини, имат съществен недостатък – ефектът им е една голяма илюзия, за съжаление – кратка.

А после?

После идва абстиненцията. Абстиненцията за щастие, готово за консумация.

Автор: Виолета Стайкова

СПОДЕЛИ
Предишна СтатияПътуващата фотографска изложба “Мултикултурни аспекти на човечността“ гостува на Пловдив
Следваща СтатияКакво се случва из изложбените зали в Пловдив /галерия, интервю/
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име