Станимир Видев и Кирил Матеев заедно в „Аспект“

0
152

В истински празник на духа се превърна изложбата на Станимир Видев и Кирил Матеев. Изложбата им в галерия „Аспект“  предложи естетическа наслада за всички приятели, почитатели и ценители на изящното изкуство.

Станимир Видев не крие, че създава творите си с цел да провокира емоции и да въздейства върху подсъзнателните пластове на душата. Художникът споделя, че всяка една от картините му претърпява множество трансформации, чрез които се получават цветово балансирани и уравновесени пространства. Сюжетноста в пейзажните платна обикновено липсва, но формата, цвета и линията винаги подсказват авторовата идея. Станьо рисува любимия си Пловдив с неговите характерни силуети – старите сгради на Капана и Главната, Трихълмието, видяно през прозореца на ателието на художника.
Няколко от платната в изложбата, сред които  „Акустична версия” и „Две китари”, са реверанс на художника към музиката. Фигуралните му композиции са експресивни и въздействащи, в тях женските фигури са елегантни и загадъчни.Картините на Видев разпалват въображението и провокират различни емоции и асоциации.

Изящни галопиращи коне, символизиращи неудържимия дух и носещи ритъма на свободата, препускат надалеч, а дамски фигури еротично са отпуснали тела. Всичко това е поднесено с изключително майсторство, ненатрапчиво и с мярка, като наниз от човешки страсти, без начало и без край. Бронзовите пластики са поставени върху гранитни постаменти, за да придобият онази плътност, която материализира мечтанията.

Творбите на Кирил Матеев символизират неудържимия дух и освободения от оковите начин на живот.

 

 

Предишна СтатияТворби на художника Васил Стоев срещнаха топъл прием във Франция
Следваща СтатияХристо Бозуков представя „BLACK“
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име