Станимир Видев и приятели редят изложба в Карлово

0
1260

Станимир Видев кани своите приятели и почитатели на изложба, с която ще финализира тържествата по случай своята шестдесета годишнина. Известният български художник е избрал Общинската художествена галерия Карлово, за да отдаде своята почит към родното си място – с. Баня, Карловско.

За да бъде празникът още по-вълнуващ, творецът е решил да покани своите близки приятели и колеги Георги Щърбев, Здравка Василева, Валентин Узунов, Емил Атанасов и Ненко Чанев.

Това е една изложба, която ще събере художници с различен почерк и силна индивидуалност. С тях ме свързва многогодишно приятелство, което не се осланя единствено на творческа, но и на духовна връзка“, казва Станимир Видев, който е и куратор на експозицията.

Станимир Видев е роден на 27 март 1957г. в село Баня. Завършил е Художествена гимназия в Казанлък и живопис в НХА, в класа на професор Добри Добрев. Член е на СБХ и на Общество на художниците към фондация“Филипополис”. Той е двукратен носител на наградата “Пловдив” – 1997 г. и 2007г., на Националната награда „Васил Левски” за 1987 г., на наградата “Ромфея” за 1997 г. , двукратен носител на Наградата за живопис на Дружеството на пловдивските художници (1986 и 1997 г.), на наградата за живопис на Биеналето на миниатюрата в Русе 2009 г., на Наградата за живопис на Биеналето на малките форми в Плевен през 2010 г. и др. Творби на Станимир Видев присъстват в една от най-известните и богати колекции – тази на белгийския предприемач и ценител Юго Вутен.

Станимир Видев е художник, който обича да рисува Пловдив с тесните калдъръмени улички на Стария град, с разноцветните покриви и старите фасади на къщите сгушени плътно една до друга, с белите камбанарии на църквите, с пъстрите тенти на магазини и кафенета, пръснати по Главната… Витални, магични и ненатрапчиви са и фигуралните композиции, в които фигурите са изчистени и лаконични, но въздействащи изключително силно.

Георги Щърбев е от по-младото поколение художници, близки приятели на Станимир Видев. Щърбев е възпитаник на Националната художествена академия за изящни изкуства в Рим. От 1997 г. е член на Дружеството на пловдивските художници, а от 2007 г. е член на Съюза на българските художници.

Неговата живопис е силна и агресивна. Абстрактните му картини притежават специфичен колорит, изявена фактура и философска дълбочина. Той е лаконичен и категоричен, с елегантна изчистеност на изказа и силно въздействие. Платната са релефни с богата и сложно обработена структура, сякаш са създадени от пластове живописна тъкан. Нефигуралните композиции са изчистени от конкретика и оставят за зрителя само същественото и свободата в търсене на „невидимото за очите“.

Доц. д-р Здравка Василева е преподавател в НХА и е свързана в неразривна творческа и семейна връзка с Георги Щърбев. Родена е в гр. Пловдив, завършила Художествената гимназия „Цанко Лавренов” в града и Националната художествена академия „Николай Павлович” в София, специалност „Живопис”.

Здравка Василева работи в областта на фигуралната, пейзажната и интериорната живопис. Картините й са наситени с неповторима атмосфера и романтика. Тя рисува с типичната женска чувственост. Картините й носят атмосферата и очарованието на едно спокойно и уютно време. Фасадите, старите лампи и интериорните мебели, макар и безмълвно, ни пренасят в онзи спокоен свят, типичен за „бел епок“, носещ аристократизма и елегантността на една безвъзвратно отминала епоха.

Валентин Узунов е роден в гр. Ловеч. Завършва живопис в НХА – София при акад. Светлин Русев. Работил и живял в Париж с помощта на френската фондация „Арт Диалог“, председател е на Регионалното дружество на художниците към СБХ – Ловеч. Директор е на Художествена галерия – Ловеч.

Вальо Узунов е сред майсторите на четката, чиито платна са наситени със собствена символика и емоционална подтекстовост. Той постига силно въздействие със своята драматична, абстрактна, многослойна живопис, носеща силен заряд и напрежение.

Ненко Чанев е роден в град Бургас. Завършва Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък и Националната школа по изобразителни изкуства и монументална живопис „Цанко Лавренов – Пловдив. Член е на Съюза на бургаските художници и Съюза на българските художници.Ненко Чанев има многобройни участия и награди в международни форуми и биеналета.

Той е художник със силно изразен експресионистичен стил и уникално чувство за цвят, типичен представител на Бургаската живописна школа. Картините му са наситени със свежест, запаметили безметежността на времето, непреходността на природата, безвремието на красивите моменти, морската романтика и очарование.

Емил Атанасов е завършил ССХУ Сценични кадри в Пловдив, дипломира се като кино и телевизионен режисьор в НАТФИЗ, в класа на проф. Иван Ничев. Участвал е в множество съвместни живописни изложби и четири самостоятелни.

Емил Атанасов демонстрира уникален стил и въздействаща живопис. Честен и откровен до болезненост, той представя сатирични, драматични или озарени от неземна светлина, изключително емоционални картини. Картини, които не оставят никого безразличен.

Изложбата на Станимир Видев и приятели ще бъде открита на 5 декември от 17:00 часа в Общинската художествена галерия в Карлово.

Заповядайте!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име