Станимир Видев – Рисуването е страдание, трябва да го преживееш, да мине през теб, да те обсеби

0
1098

„Смятам, че промяната в един творец е всъщност много дълъг процес. За мен е по-важно и се стремя да затвърдя нещо, което съм следвал като философия, да отстоявам, да усъвършенствам, да стане по-добро. Стъпвам на нещо старо и го разгръщам, давам му друга посока. То е като характера на човека. Остаряваш, но нещо в теб винаги остава същото – очите, усмивката или походката. Рисуването е страдание, трябва да го преживееш, да мине през теб, да те обсеби. Трябва да се разкъсаш, да надникнеш вътре в себе си, иначе не се получава.“  Това сподели Станимир Видев броени дни преди откриването на самостоятелната си изложба „Юг“ във варненската галерия „Le Papillon“.

От 6-ти юни до 2-ри юли арт пространството на „Le Papillon“ще бъде домакин на най-новите творби на талантливия художник. Видев е обичан и очакван автор, с многобройни почитатели в България и извън страната, впечатляващ с отличителен стил и знаково присъствие в съвременната културна сцена.

19-те платна, рисувани специално за представянето му във Варна, са обединени от темата „Юг“. В тях е вплетена топлината и любовта към град Пловдив, цялата експозиция е своеобразен конструктивен портрет на южния град – мястото, което го изгражда като артист, живописен разказ за душата и сградите му, за темперамента на обитателите му.
Юг е географско понятие за посока, но същевременно символ на онова благоразположение и свобода на духа, стимулирано от положителните температури. Юг  е символ на страст и на силни емоции, на бохема, но е и обобщаваща дума, характеризираща творчеството на художника. В сложни и динамични, близки до абстракционизма композиции, Видев убедително създава усещането за горещ дневен и нощен Пловдив. Това разпознаваме в привидно конкретните пейзажи, а всъщност хармонични комбинации на цветове и форми с многопластови цветни фактури, изградени с умелата игра на артиста на топли и студени тонове. Южният град присъства като архитектоника и дух не само в пейзажите му, но и в загадъчните фигурални композиции, където женския образ е като мираж и нежно докосва сетивата на зрителя. Фокусът е върху жената като еквивалент на живописта – капризна, необятна, неразгадана, понякога неразбрана – мадона, изкусителка, муза, дори и като нещо далечно, но обсебващо мислите. Тя е уловена в различни интимни състояния, но във всяко от тях усещаме отношението на автора.
Във всичките му платна присъства точно конкретно настроение и в категорично разпознаваемият му стил на струпване на обеми, разбиване на пространството и събирането му в сложен ритъм, Видев майсторски завладява вниманието на зрителя. Всяка картина е преживяна, със собствено състояние и философия и вероятно поради това винаги силно запомняща се със сложните си цветове, положени на едри маски и с тънки финални щрихи. Станимир Видев е неподправен и откровен художник, носител на характерния почерк на Пловдивската живописна школа. Неоспоримият му талант го превръщат през годините в един от високо уважаваните художници, със силно присъствие в българския културен живот – ценен както в артистичните среди от видни актьори, писатели, художници, така и от колекционери и почитатели, сред които много дипломати, политици, музиканти.

Живописта на Видев е на границата на реалното и абстрактното, което го прави толкова ценен и обичан, и за да я усетиш добре трябва да умееш да се вглеждаш. Творбите му са силно емоционални, разкриващи отпечатъците от натрупани впечатления и чувства в художника. Без да се стреми към изграждането на композиционни центрове (един или повече), художникът успява само чрез умелото боравене с цветовете да постигне няколко плана и някъде сред тях да скрие един, но важен детайл, който в първия момент можеш и да не забележиш. Винаги честен в изкуството си, създавайки ритъм от сложни цветове, той твори убедително живи картини, чийто абстрактни композиции отпускат съзнанието и предизвикват въображението. Различните емоционални и физически състояния на художника, артистични случки от ежедневието, развълнували мисълта му са основният творчески двигател. Пейзажите са хармонични колоритни абстрактни композиции, но винаги препращащи на близко и разпознаваемо за съзнанието място. Концентриран върху изчистени образи, знаци, кодове и релефи, той изследва темата за възможните проекции и измерения на мечтите, чието съхранение независимо от обстоятелствата, е едно от най-ценните и смислени усилия в живота. Платната му излъчват много енергия, въздействат с решително полагане на цветовете с наслояване и отнемане на боите за постигне на светлината.

Заповядайте на откриването на изложбата на 06.06.2019 /четвъртък/ от 18:00 ч. в изложбения салон на арт галерия „Le Papillon“, гр. Варна, ул. Драгоман 12 и ще сте завладени от емоционалната хармония на творбите на Станимир Видев и осезаемия топъл полъх на юга.

Предишна СтатияРазходка из галериите на Пловдив /обновена/
Следваща СтатияРадио Радичков в Пловдив
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име