Валерия Фол представя сборник и концерт посветени на Николай и Алескандър Фол

0
213

Проф. Валерия Фол ще бъде специален гост на „Дни на тракийската култура“, които тази година се провеждат под наслов „Музика и слово“ и се провеждат в памет на основоположника на тракологията в България, именития български археолог проф. Александър Фол. Дните стартират утре, 17 юни от 18.00 часа в културен център „Тракарт“ с концерт на дъщерята д-р Александра Фол и Жан-Пиер Кутюрие. Концертът се посвещава на двамата Фол – Николай и Александър и на него ще можете да си закупите уникалната книга, събрала мисли, рисунки и партитури на музикалното проезведение, което ще бъде изпълнено за първи път пред публика и е по текстове от басни, написани от Николай Фол.

Проф. Валерия Фол разказа за читателите на europlovdiv.com интересни семейни истории: „Един от най-големите съвременни изследователи на траките безспорно е Александър Фол, който бе посветил живота си на тракологията. Сигурно е любопитно да открием къде се е зародил интересът му към тази тема? Но, за да разберем това, трябва да се върнем още в детството му. Малко хора знаят, че той е учил музика и е ученик на проф. Ненов. От друга страна, баща му Николай Фол, който е бил и писател, и драматург, и режисьор, и редактор, е написал бесни, с които да обучава сина си. Между другото, малко хора знаят, че името Фол е псевдоним и идва от кентавъра Фол. Кентаврите Хирон и Фол са били прочути със своята мъдрост и доброта, и са учители по музика и изкуства на старогръцките герои. Поради тази причина Николай решава да избере този псевдоним, който в последствие се превръща и в тяхно фамилно име. Николай Фол написва четири басни, чрез които иска да възпита, да обучи и да предаде ценности на малкия си син. Тези четири басни не са били публикувани до сега, но и днес звучат смущаващо актуално. Намерихме ги в архива на Александър Фол и дъщеря ни написа музика върху тях. По текста на басните тя композира песни за баритон и пиано. Именно тези четири басни ще бъдат представени пред публиката утре вечер, а заедно с концерта, пловдивчани ще имат възможност да си купят книгата на Николай Фол – „Басни, поезия, псалми“. В нея са включени басните на Николай Фол, партитурата на Александра Фол, непубликувани портрети на Николай Фол от български художници и записаните на произведенията на два диска. И всичко това на специална колекционерска цена, редуцирана до 50%.

Идеята ни е да изградим връзка между минало и настояще чрез музика и слово. Това е и целта на концерта“.

В програмата на „Дни на тракийската култура“ са включени и лекции на проф. Иван Маразов, Иван Гранитски, проф. Добрин Денев, Петър Кацаров, Петко Атанасов, Варта Корисян, Константин Каменов и Николай Близнаков.

В съботния ден ще има акустичен музикално-поетичен  рецитал  на  рок  група „Денвър“, в понеделник – авторска музика на академик Николай Стойков в изпълнение на Ромео Смилков  и  клавирно дуо Велислава Стоянова и Мартин Дафинов, във вторник ще гостува хор „Евмолпея“, а на финала на „Дни на тракийската култура“ ще гостува театър – студио с ръководител  Николай Георгиев  “4 x С”, което ще се представят с уъркшоп „Опит за случване“. От 11 часа ще можем да видим и спектакъла „Орфей или върни се в твоя Ад, човече“.

Входът за всички събития е свободен.

СПОДЕЛИ
Предишна СтатияРодопски гайди огласиха галерия „Червеното пони“
Следваща СтатияГолямата зала на Драматичен театър Пловдив официално отваря врати на 23 юни /галерия/
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име