Лаборатория МИЛАБ Пловдив защити накърненото си име

0
3028

Преди два месеца пловдивската лаборатория МИЛАБ беше запечатана от Районна прокуратура Пловдив с мотив, че е вършила документална измама.

Случаят гръмна в пресата наскоро, когато стана ясно, че лабораторията е затворена заради „фалшиви направления и фиктивни изследвания” по думите на обвинителите. Образувано е досъдебно производство.

Представители на частната медицинска лаборатория МИЛАБ се срещнаха с журналисти, за да защитят накърненото си име. Представителите на МИЛАБ доктор Николета Димитрова и адвокат Дарина Тодорова опровергаха изнесените от прокуратурата твърдения и заявиха „Затварянето на лабораторията е фактическа присъда над юридическото лице, като това става без съдебно решение, а с постановление на  районен прокурор. Уловката е в думите юридическо и прокурор, защото дори за хора с елементарна правна култура би следвало да са ясни поне две неща – юридическите лица не могат да са субект на наказателно преследване, както и че присъдите се издават от съд, а не от прокурор. А затварянето „защото се води разследване“ по същество е ликвидация, защото е очевидно, че една фирма, лишена от възможността да осъществява продажби и в условието на продължаващи постоянни разходи,  е обречена на фалит, заяви доктор Димитрова“. По думите на собственичката трябва да е категорично ясно, че системата на НЗОК изключва заплащане по фалшиви документи, като това е вярно не само за направленията, но и за всички медицински услуги. На контрол подлежат и всички останали обстоятелства по исканото плащане, в т.ч. здравноосигурителния статус на пациента, правомощията на лекаря-издател, диагнозата, диспансерния статус. На твърденията на прокуратурата, че при „направен анализ на произволно избран вид изследване-кръвна картина, за период от десет месеца през 2014 г. са отчетени и изплатени от РЗОК-Пловдив около 100 000 лв. Това, съобразно с единичната стойност на изследването – 1,98 лв., означава, че са извършвани над 5000 изследвания на месец, което е невъзможно, според твърденията на прокуратурата. Адвокат Тодорова уточни, че МИЛАБ Пловдив като частна медицинска лаборатория  по спецификация на инсталираната апаратура, само в сектор клинична лаборатория може да прави над 110 000 изследвания на месец.Което е  над 20 пъти посоченото число. Лабораторията по принцип извършва над 30 000 анализа на месец и това не е тайна, защото се отчита ежемесечно в РЗОК. А получените средства се осчетоводяват и публикуват в агенцията по вписвания с годишен финансов отчет. На твърденията за неизпълнени изследвания, от МИЛАБ заявиха, че отхвърлят  подобно твърдение и смятат този род изказвания за уронване на доброто име на фирмата и клевета. Безотговорно е в публичното пространство да се правят подобни внушения, още повече че това засяга авторитета далеч не само на лаборатории Милаб, но поставя под съмнение достойнството и авторитета на стотиците лекари, издавали тези направления. За това от Лаборатории МИЛАБ смятат да заведат дело в съда.

Милаб е лаборатория, която се развива с бързи темпове, като достига обем на продажби в размер над един милион и лева, а за 2014г. печалбата е 302 хиляди лева. В дружеството работят 22 човека, сред които трима лекари и един биолог. Лабораторията работи на куриерски принцип и обслужва главно селски региони, като осигурява на общопрактикуващите лекари консумативи за пробовземане – епруветки, игли, микробиологични щифтове и среди, а транспорта се осъществява с 10 (десет) специализирани  автомобила, оборудвани с хладилни контейнери, съгласно стандарта по клинична лаборатория. В лабораторията се извършват над 30 000 изследвания на месец.

Предишна СтатияАнтичният театър отново ще бъде прекрасен декор за оперното изкуство
Следваща СтатияMaster of Wine Каролайн Гилби дегустира 85 от най-добрите български вина
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име