Априлски изложби в Пловдив /обновена, видео/

0
1590

Представям една бърза ретроспекция от изложбите, които можете да видите през първата половина на месец април в пловдивските галерии.

Градска художествена галерия – Къща „Мексиканско изкуство“ представя „Убежна точка“ – изложба живопис на Венета Маринова.

В галерия „Сигна“ можете да видите изложба изящна мозайка „Магнетично“ на Владимир Дамянов и Дамян Дамянов.

Галерия „Ромфия“ представя Христо Николов с живописната изложба „Природни мотиви“.

На галерия „Дяков“ гостува Елена Стоева  с изящната живописна изложба „Говори ми за любов…“! Елена Стоева е професионален български художник. Родена е в София, завършила е живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. От 1992 година нейното творчество е в българските и чуждестранни галерии, член е на Съюза на българските художници.

Елена е автор на над 20 самостоятелни изложби в галерии в София, Варна, Велико Търново, Люксембург, Пловдив, Нарден /Холандия/ Участва активно в представителни за българското изкуство общи експозиции в чужбина: „Сто метаморфози на жената“- Center for art fiction at Gruyere castle, Switzerland /2000/, Каузи, Хамбург /2010/, Първи фестивал на българското изкуство в Лондон / 2010/, Art messe, Ихсбург, Австрия /2011/. Нейни творби са притежание на частни колекции у нас, в Швейцария, Германия, Австрия, Великобритания, Холандия.
В Галерия „Дяков“ Елена Стоева представи една колекция от живописни творби, специално селектирани и рисувани в продължение на повече от година, за камерното пространство на галерията. В тях са разработени няколко теми. Нещата са изящни, чувствени, женствени, по-скоро сетивни, отколкото разказвателни, изцяло в хармония с името, което Елена е дала на изложбата си- „Говори ми за любов“.

Ангел Герджиков отбеляза своята 50-та годишнина в галерия „Възраждане“ с изложба под надслов „Забравени следобеди“.

Новата изложба на Ангел Герджиков е пиршество за сетивата. Толкова богата, наситена живопис се среща все по-рядко и този факт определя автора като едно истинско чудо в съвременното българско изкуство.
В богато населения авторов свят приключенията се случват повсеместно. Персонажите музицират, витийстват, бохемстват, мечтаят и създават един паноптикум от радост, ярки чувства и една особена, светла либералност, за да му е хубаво на зрителя, да му е благо на душата и шарено на очите.
Изобщо, Ангел създава една живописна материя, която все повече и повече го превръща в голям, надскочил условностите, задълбочен и предан на себе си, художник.
Творец, който искрено се радва на божия свят и чиито картини са като докоснати от Божията ръка.

„Искрящата пролет отваря сърцата ни към цветни надежди и очаквания за
чудото на божието възкресение, за вяра в пречистване и духовно
извисяване. Топлината на слънчевото пробуждане ни изпълва с изначалната
радост от живота, избуял над дребното, пошлото лицемерие на реалността.
Един повик на божествената ни същност за чистота, за красота и любов.
Да оставим магията на изкуството да ни потопи в това сакрално чудо и
усещане за хармония на цветове, форми и фантазия“. С тези думи членовете на Дружеството на пловдивските художници канят своите почитатели на традиционната си пролетна изложба под надслов „Цветове“, която бе открита в изложбената зала на галерия „Пловдив“.

На 11 април в галерия „Aeterna“ беше открита изложба в памет на големият художник Георги Симов. Ето какво каза колекционерът Димитър Инджов при откриване на изложбата „Животът и дързостта на един мизирабъл“.

„Дневници и пътешествия“ е  изложба-живопис на Златка Шеткова,която беше открита в Експозиционната зала на Пловдивски културен институт.

Галерия „Аспект“ представя изложба живопис на Ели Станчева „Между небето и земята“.

На 22 април от 18.30 часа в галерия „Сигна“ ще бъде открита изложбата на известната млада художничка Мишел Вълчева. Прекрасната Мишел, която работи и в изкуството, в което тялото се използва като изразно средство – бодиарт, кани всички те си почитатели с думите „Скъпи приятели и ценители на изкуството,
Ще се радвам да ви видя на изложбата „Цветната страна на живота“. Живописният акт (върху платно или тяло) e вид изход от сивото ежедневие, което само от леност на сетивата сме приели за безцветно. Живописта има и такава роля, да намира колорита и формите, които задържат възприятията ни над илюзията, че всичко е добре познато.“ С обич, Мишел.

 

   

Отново изказвам благодарности на Димитър Добрев, който предостави снимките си за четателите на europlovdiv.com и пожелавам На добър час на художниците!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име