Арт маратон през септември в Пловдив /галерия, видео/

0
2498

Вълшебен месец е септември! Вълшебството му се чувства особено осезателно в Пловдив, защото като истински магьосник той пристъпва с плахите стъпки на есента, за да отвори широко сетивата ни за изкуството.

В първите следваканционни дни, Градът под тепетата обичайно  се превръща в огромна галерия, която приютява изумително количество събития. И тази година това е факт, дори по моето скромно мнение, количеството им е твърде голямо, а живописният афиш е наситен с толкова много събития, че дори изкушените почитатели на изкуството трудно ще могат да посетят всички интересни изложби.

Въпреки това ще се опитам да ви направя съпричастни със случващото се, за да провокирам интереса на онези, които се вълнуват и очароват от живописното изкуство в различните му жанрове, стилове, форми и техники.

Материалът  започва с последните изложби, на които бях свидетел, но ще си позволя да препоръчам горещо и онези, които вече са към своя край, защото в тях участват както утвърдени имена, така и млади художници, които имат нужда от поощрение и подкрепа.

Ще анонсирам и предстоящите експозиции, защото явно, че в края на тази година, градът отново ще даде своята силна заявка, че с право носи титлата Град на художници и активно се подготвя за домакинството си като Европейска столица на културата през 2019 година.

В началото ще представя една удивителна изложба на пловдивски автор, който, макар че през последните години се изявяваше в друго амплоа, зарадва почитателите си с великолепни градски пейзажи и скици.

Димитър Инджов, Илиян Савков и Стоян Даскалов откриват изложбата „Пейзажи и типажи от Пловдив (инвенции)“ в галерия Аетерна

Илиян Савков се завърна в родния си Пловдив след повече от двадесет годишно отсъствие, за да представи великолепни картини от емблематични места под тепетата. Изложбата „Пейзажи и типажи от Пловдив (инвенции)“, чиито куратор е големият колекционер, галерист и ментор Димитър Инджов, е една импресия на авторовото очарование от любимия град. Тук ще видим Пловдив – познат и непознат, с неговите емблематични сгради и тихи кътчета, както и портрети и рисунки на пловдивчани, които сякаш са направени на един дъх, но носят силна енергия и емоционален заряд.

Пловдивският цикъл е подготвен специално за експозицията в галерията на Стоян Даскалов „Аетерна“ и беше открита от Димитър Инджов, който направи изключителен анализ на творчеството на автора. Можете да го чуете в прикачения видеофайл:

Няма как да пропусна и изложбата „Трима парижани в Пловдив“, която представи творбите на трима от най-известните по света български художници – Андрей Лекарски, Никола Манев и Лъчезар Ошавков.

 

Никола Манев /1940-2018/

Чрез изложбата беше почетена паметта на големия Никола Манев, с когото се сбогувахме преди броени дни. Никола Манев е роден в Пазарджик, отрасъл в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва „живопис“ в класа на проф. Морис Брианшон. Тогава се установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна. Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света. Част от картините му могат да бъдат видени до кроя на месец септември в Градската художествена галерия на Пловдив.

Колекцията от картини на тримата символизира дълбокото сливане между българския дух във Франция и френския дух в България.

Галерия „Възраждане“ отпразнува своя 23 рожден ден с живописна изложба на Емил Марков. Емил Марков представя една изложба от пейзажи, между които са втъкани няколко актови рисунки. Художникът, известен като перфектен рисувач, е подходил по много иновативен маниер към пейзажа. Затворил го е в абстрактна рамка и контрастът между абстракция и детайлиране звучи учудващо свежо и приятно претенциозно. Изпипаните детайлно дървета ни отпращат към една далечна епоха от китайското изобразително изкуство, а абстрактният момент в картините ни потупва по челото, за да ни върне в наши дни. Изложбата ще продължи до 17 септември.

Все още можете да видите юбилейната изложба на председателя на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева, която е експонирана до 11 септември в галерия „Аспект“. В експозицията художничката представя 20-ина разнообразни по формат картини, като над 10 са нови, рисувани специално за изявата ѝ в „Аспект“.      „И колкото и напрегнат и заплетен да е животът ми в този момент, в него винаги присъстват любовта, мечтите и духовното преклонение пред изконните житейски ценности“ – споделя художничката. Затова и платната са своеобразна компилация от ретроспективни елементи и нови търсения, свързани с динамиката на днешния ден.

На галерия „Чревното пони“ гостува друг голям пловдивски творец. Станимир Видев отново доказа високата си класа и експресивен стил. Творбите са рисувани през последната година. В експозицията преобладават пловдивските пейзажи, които са се превърнали в запазена марка на твореца и той обяснява защо „Установих, че не мога да рисувам друг град, освен Пловдив. Тази негова уникална атмосфера – Капана, Трихълмието, Сахат тепе – за мен градът е знак, той е сцена, усещам го като театър, всяко мое излизане ми носи ново зареждане. Картините ми са портрети на града, който ми е дал толкова много…” Присъстват и няколко фигурални композиции, фокусирани върху жената като символ на финес и виталност. Изложбата на Станимир Видев ще продължи до 21 септември.

Искам да представя и три млади и талантливи авторки, чиито изложби приключиха с успех. Това са Ралица Стайкова, Станислава Стойкова – Стъни и Ваня Бурова.

Ралица Стайкова е сред онези творци, които завладяват сетивата със своя романтично -наивистичен стил. Този път мотото на изложбата й в галерия „Арсенал ъф Арт“ бе „Форми на духа“. Ралица е нарисувала седем картини, чрез които е изобразила своята инвенция за всяка една от чакрите с нейния основен цвят и енергия.  „Всеки от нас е в различен етап от живота си и носи различен тип енергия. Тези картини са опита ми да покажа как една жена минава през различните видове енергия. Всяка чакра носи различен вид енергия”, казва художничката. В експозицията присъстват и много фигурални композиции, които ще докоснат тънката и чувствителна нотка в душите на онези, които имат необходимост да се обърнат навътре в себе си и там да открият красотата.

Ваня Бурова е също един елегантен и романтичен творец, който с типична женска чувственост създава своите картини. Тя търси и открива красотата в ежедневието, романтиката на битието, както и невидимото и недоизказаното, загадката на Тайнството, наречено живот. Картините от изложбата „Машина за облаци“ бяха изложени в Пловдивски Културен Институт.

Станислава Стойкова – Стъни буквално беше довела морето в Пловдив. Картините, които са подредени в галерия „Сигна“ са събрали в себе си енергията, заряда и очарованието на морето с бурните вълни, спокойни брегове, романтични заливи и пурпурни залези.

На галерия „Дяков“ гостува художникът наивист Димитър Борисов. Платната му могат да бъдат видени до 18 септември.

В началото на септември бяха открити и няколко сборни изложби.

В галерия „Резонанс“ са експонирани творбите на участниците в българо-чешкия пленер „Диалог“ с рисунка-голям формат. В него участват художници преподаватели от Средното художествено – промишлено училище в Валашске Мезиржици – Чешка Република: Итка Скочкова – работи в областта на кавалетната живопис; Никола Косткова – работи в областта на кавалетната живопис;  Яромир Шимудра – преподава в Средно художествено – промишлено училище – гр. Валашске Мезиржици.

От българска страна в проекта вземат участие Виргиния Пенчева – активно работи в областта на кавалетната и монументална живопис, арт инсталации и обекти; Елеонора Атанасова – работи в областта на графиката , живописта, стенопис и инсталации ;

Иван Чакъров – работи в областта на кавалетната живопис; Виржиния Петкова -работи в областта на куклената сценография и има реализирани над 120 спектакъла в куклени и драматични театри в България и чужбина; Димитър Къркеланов – работи в областта на приложната и художествената керамика; Ангел Китипов -работи в областта на кавалетната и монументална живопис. Международният пленер си поставя за цел да създава контакти на лично и професионално ниво между творци от училища за изкуствата от различни държави, за да осъществи обмен на идеи, творчески практики и преподавателски опит.

Галерия U P.A.R.K. също отбеляза своя рожден ден със сборна изложба на любими автори. В нея участват Станимир Видев, Атанас Хранов, Долорес Дилова, Василка Монева, Десислава Минчева, Гроздан Илков – Графа, Иван Шишков, Иван Тотев, Калина Мавродиева, Камен Старчев, Моника Роменска, Мариета Ценова, и Явора Петрова.

Дружеството на пловдивските художници откри традиционната си изложба „15х5“, в която участват 15 творци с по пет произведения.Куратор на изложбата е Христо Жеков, а в тазгодишното издание на формата вземат участие Ангел Китипов, Борислав Върбанов, Борис Богданов, Валери Върбанов, Драгомир Димитров, Емилия Арабаджиева, Жорж Сопаджиев, Златка Шеткова, Любен Хранов, Мария Върбанова, Марияна Калъчева, Михаела Иванова, Светлана Желязкова, Свилен Костадинов и Христо Бозуков.

Предстои да бъдат открити и нови изложби, в които участват други стойностни и обичани автори, чието творчество е ценено не само от пловдивските почитатели на живописта. 

Иван Шишков кани приятели на поредната си самостоятелна изложба, която гостува на галерия „Арсенал ъф Арт“. Художникът е известен с експресивния си колорит, който подчертава пестеливите геометрични форми, за да ги превърне в мощни и въздействащи картини. Стилът му е изключително изчистен и атрактивен, а изложбите му се превръщат в истинско пиршество за сетивата.

Ето как писателят Румен Леонидов откри изложбата на Иван Шишков:

На 12 септември бяха открити изложбите на Здравко Йончев и Атанас Хранов.

Атанас Хранов работи в областта на пластичните изкуства и живописта. Художникът е познат с характерния си стил. В картините му присъстват множество символи, разхождат се влюбени леопарди, прелитат Амури, Фрида Кало омайва със страстния си поглед, ябълката на греха изкушава, а колелото на живота се върти.  Изложбата гостува на галерия „Филипополис“.

Здравко Йончев е от поколението на великата творческа бохема на Пловдив – Митьо Киров, Жоро Слона, Йони Левиев и т.н. Той живееше сред тях, не за да блести с отразена светлина, а за да очертае границите на своята творческа идентичност и независимост, защото Пловдив беше мечтано пристанище за свободния творчески дух. Здравко не илюстрира и не описва събития, а предпочита чрез символи да изрази не какво вижда, а какво ново е открил или с какво ново е дарил избрания обект. Като следствие на всичко това той работи с реални, но деформирани и изведени да символ форми, резултат на неговите лутания, наблюдения, срещи и преживявания по широкия свят. Понякога те са като един приглушен стон на самотния и смазан от тълпата човек, понякога са застинал вик на болка от бездушното и кичозно украшателство на заобикалящия ни ден. Някои от платната имат чисто езотеричен характер. Тук се докосват и преплитат земното и небесното, болката и радостта, и преди всичко животът и смъртта, при това без излишен драматизъм, защото и Животът и Смъртта са част от вечността! Особено важна роля в платната му играе символно подбраният цвят. Продължение на тази тема са и – съвсем условно казано – еротичните му сцени.Условно, защото чрез темата еротика е потърсена естетиката на желанието в съчетание с красотата на формите, вплетени в танца на живота.

С тези думи Борис Китанов представя изложбата на Йончев, която беше открита в галерия „Аспект“.

 

На 12 септември беше открита и една фотографска изложба.

Културен център „Тракарт“  Ви кани на дебютната фотоизложба на Евтим Бачев

„Приказки оттук-оттам“ със събирани приказни мигове красота оттук – оттам с много любов .

Евтим се отдава на пейзажната и природна фотография, като не пропуска да заснеме и множеството градове, които посещава при постоянните си пътувания. В последните няколко години се отдава почти изцяло на фотография на природа, птици и диви животни.

През последните 9 години, по време на пребиваване в Дубай, като член на Гълф Фото, участва в много пленери, практически уъркшопи, където има честта да се учи и наблюдава отблизо работата на едни от утвърдените имена в съвременната фотография.

Фотографии на Евтим са били избирани в селекцията на национални и интернационални конкурси.

Завършвам този обзор с извинението, ако съм пропуснала да представя някой автор или изложба, но се надявам, че ще се съгласите, че при това многообразие и наситена програма, пропуските са оправдани. Изказвам най-сърдечната си благодарност на Димитър Добрев, без чиито снимки този материал би изглеждал много по-скучен!

Пожелавам На добър час на всички творци и си позволявам да препоръчам на галеристите в Пловдив по-добър синхрон и прецизност при планиране на откриващите събития, за да не се налага да се чувстваме като на маратон, макар и арт.

               

Предишна Статия„Отвъд повърхността“ и „Есенни истории с роял“ дадоха началото на новия арт сезон в Пловдив
Следваща СтатияЗа 22-ри път Пловдив се превърна в сцена, Сцена на кръстопът!
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име