Ателието „Думи в действие“ на композитора Асен Аврамов гостува на тазгодишния фестивал „Сцена на кръстопът“

0
763

„Думи в действие“ е ателие, което известният български театрален композитор Асен Аврамов ще проведе в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът“ 2020.

Разговаряме с Асен Аврамов за целите на творческото ателие.
– „Думи в действие“ има за цел да реализира един литературно-музикален експеримент, който ще представи съвременни литературни (поетически) текстове чрез артистично поведение и изразни средства от територията на слам поезията. Би могло дори да се получи нещо като своеобразно поетическо състезание, в което „жури“ да бъде публиката. Всъщност още в Антична Гърция, поетите са представяли своите творби директно пред публиката в рамките на поетически състезания. Тук става въпрос за перформативно словесно поведение и действие; за модел на изразяване, намиращо се по-близко до уличния пърформанс, до рап-а, отколкото до сценичното превъплъщение чрез псевдо-истинно и често имитационно присъствие. С други думи – не търся представянето на поетическите текстове да става, чрез костюм, хореография, сценичен образ и поведение, а само и единствено чрез силата и експресията на изговореното слово. Моята идея е да потърсим граничните зони на съчетаване на слово и музика (звук, ритъм, beat), но не в чисто театрален или пък в чисто музикален мелодраматичен план, а в модерен, актуален резонанс на съвременните словесни поведения, каквито бихме могли да видим в рап-а и слам поезията. В този смисъл и очакваното участие и на музиканти и на артисти би допринесло за колаборации в тази територия. Колаборации, които биха били полезни както за музикантите, така и за актьорите. Но не искам да бъркаме търсенията на ателието „Думи в действие“ просто с имитиране на младежки рап, макар и да бихме били близко до него като словесно поведение. Рап-ът е доста форматиран жанр в популярната масова култура и шоу-бизнес. При нас ще търсим именно „граничната зона“, при която на преден план актьорите извеждат екстатиката на словото, и словесното действие без да навлизат в жанровете на популярната музика. „Думи в действие“ цели да развие уменията на актьорите в територията на перформативното слово и способността им да провеждат словесни сценични акции, съобразявайки се с музика и ритъм. Ателието е насочено както към актьори и музиканти (инструменталисти, бийт мейкъри, DJ, бийтбоксери) – във фаза на обучение или професионалисти, така и към всеки един човек, който има любопитство към артистично-музикалните изкуства. В ателието биха могли да вземат участие и поети, които виждат своята поезия като сценична акция.
– Търсите ли артистично поведение при представянето на текстовете?
– Това не е целта на ателието. Нека участниците да не се занимават толкова с артистичното си поведение на сцената и визуално-пластическия образ, а да се постараят да изразят чрез гласа си емоцията на текста, който са избрали да представят. Нека се постараят да интерпретират словото действено, а не описателно. Словесната акция, към която ще се стремим не е имитация на образи, а най-вече действена същина и трябва да се опитаме да я проведем чрез изговореното слово, използвайки думите и гласа си. Не виждам ателието като курс по художествено слово в съпровод на музика, а най-вече като своеобразна словесна атака. Нека си припомним как Маяковски е представял своите произведения на площада, съпроводен от звуците и клаксоните на мотоциклети и автомобили. Нека потърсим силата на думите, като ги извадим от насладата на съзерцателния лиризъм и ги хвърлим в действието. Целта ми е да се опитаме да работим върху същинското актьорско-музикално съ-творческо изразяване на думите на избрания поет.
– Кога и къде ще се състои ателие „Думи в действие“?
– В рамките на три дни 17, 18 и 19 септември, в Камерна зала на Драматичен театър – Пловдив, участниците в ателие „Думи в действие“ ще имат възможност да се съсредоточат върху сценичното представяне на поетически и други текстове в съпровод на звуци, звукови ефекти, музика и ритъм. Тук сега Вие ми давате една чудесна възможност да уточним още нещо. Когато говорим за музика, звуци, звукови ефекти и прочее имам предвид, че спокойно бихме могли да използваме за своеобразен съпровод натрапчивия и агресивен ритъм на препускащ кон или влак или някакъв рап-бийт…всичко, което подсилва и помага на провеждането на словесната акция.
– Как точно ще протече работата в ателие „Думи в действие“?
– Участниците в ателието ще бъдат разделени на две групи – активни и слушатели. Поради ограниченото време, предвиденото за провеждане на ателието, е необходимо участниците, които са решили да вземат активно участие, да подготвят наизуст обемен поетичен текст на български език (с продължителност поне 2-3 минути) и да са подбрали съпровод за него – музика, звуци, ритъм (beat). Подбраните текстове могат да бъдат както от съвременна българска или преведена на български поезия, така и поетически текстове на песни (но при настоящата интерпретация задължително да бъдат извадени от контекста на оригиналната песен), а също и образци от класическата лирическа литература. Препоръчвам текстовете да са лесно разбираеми и завладяващи.
Участниците музиканти-инструменталисти не е необходимо предварително да подготвят материал, защото те ще съпровождат (импровизирайки) избраните от актьорите текстови материали. Музикантите ще участват заедно с актьорите, като съпровождат сценичната акция импровизирайки с ритъм, звуци или музика, за изграждането на едно кратко сценично вокално-инструментално произведение.
Целта на обучението е да се обсъдят всички възможности и да се намери точният начин, по който да се интерпретира музикално-ритмически избрания текст в съответната словесна акция.
– Ще дадете ли други препоръки и насоки на участниците?
Бих препоръчал да разгледат изявите на някои от рап изпълнителите като Onyx, Nas, Jay Z , а също и такива майстори на слам -а и перформативната поезия като Harry Baker, Kate Tempest, Bas Boettcher, Omar Musa, за да придобият представа в каква посока ще работим.
– Какви са условията и как биха могли желаещите а се запишат във вашето ателие „Думи в действие“?
– Както казах, ателието е отворено за всички – както професионални актьори, поети и музиканти, така и всички, които са изкушени да експериментират в изкуството. Записването и участието в ателие „Думи в действие“ е напълно безплатно и става чрез заявка на e-mail: scenapv@abv.bg до 16.09.2020г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име