„Бурята“ идва под звездите на село Паталеница

0
83

Новата лятна продукция на Шекспирова компания „Петровден“ е спектакъла „Бурята“. Премиерните дати са 28 и 29 юли от 21:00 ч. на  откритата сцена в ОУ „Константин Величков“, с. Паталеница. Тази година режисурата е поверена на една от най-обещаващите режисьорки на българската театрална сцена –  Анастасия Събева. За първи път младата режисьорка поставя поставя на откритата сцена в Паталеница. Това е трети шекспиров спектакъл  в нейната творческа кариера. „За мен Бурята е най-красивата, най-фантазната пиеса на Шекспир. Тя е като една абсолютна кулминация в неговото творчество. Дадох си сметка, че възможностите, които имаме на тази открита сцена под звездите са много по-големи, отколкото в театър. Тук под звездите искаме да я направим по възможно най-свободния начин, защото мисля, че това е възможен ключ към тази наистина философска и сложна пиеса“, споделя Анастасия Събева.

Анастасия Събева завършва специалността „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Здравко Митков.  Първата работа на Събева на професионална сцена е учебното представление „Женска управия“, играно и в Младежкия театър. В биографията ѝ на режисьор е още „Антихрист“ от Емилиян Станев в Пловдивския театър, както и няколко детски представления на столична сцена – „Мери Попинс“, „Алиса“ и „Снежната кралица“. Следват успешните спектакли, които утвърждават режисьорското ѝ име  – „Радован III“, „Ромео и Жулиета“, „Кралят Елен“, „Лято и дим“. Преди по-малко от месец беше премиерата на последния ѝ спектакъл „Дванайста нощ“ на Уилям Шекспир, който излезе под шапката на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково.

В постановката участват както дебютанти на паталенската сцена, така и добре познати лица: Августина-Калина Петкова, Адриана Димова, Анатоли Ставрев, Богдан Казанджиев, Георги Манчев, Делян Илиев, Константин Икономов, Лана Гекова, Самуела – Ивана Церовска, Стефан Зарев, Стефан Кондров.

Художник-сценограф е дългогодишната партньорка в шекспировите лета Теодора Лазарова. Хореографията е поверена на Вера Молова. За музикалната среда се грижи Гьорги Георгиев – Антика. Талантливият актьор известен и с вокалното си майсторство ще представи на почитателите на шекспировите представления театрално-музикалния пърформанс „Под небето ви разказвам“ с песни изпълнявани в предишни спектакли на Шекспирова компания „Петровден“ на 30 юли в двора на училището.

Като продължение на традицията на сътрудничество и партньорство с Guildford School of Acting към Университета в Съри, Обединеното кралство, част от екипа са и трима актьори-музиканти, възпитаници на английското училище. Вече втора година част от Шекспирова Паталеница са и деца от Театрална школа „Пластилин“, гр. Пазарджик.

Шекспирова компания „Петровден“ е с над 20-годишна дейност и се следи с голям интерес както от зрители, така и от професионалисти. От 1999 г. насам на сцената с най-високия таван са представени 14 от произведенията на Барда, авторски текстове и проекти със силна социална страна.

Инициативата се реализира с финансовата подкрепа на Община Пазарджик, Театрална къща и приятели. С любезното съдействие на ОУ „Константин Величков“, Читалище „Св. Панталеймон – 1909 и Младежки дом Пазарджик.

Предишна СтатияПредставяме изложбата „Утвърдени художници от ХХ век до днес“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име