Eфирност, чувственост и ренесансова красота в картините на проф. Десислава Минчева

0
2521
Снимки: проф. Десислава Минчева

Попаднах на изложбата на професор Десислава Минчева случайно, но вълнението от картините й излъчващи ефирна нежност, лекота, изящество, грация и аристократизъм, бе силно и разтърсващо. Картините са заредени с особена, рядко срещана в днешно време чувственост, силно естетическо, философско и морално внушение, устрем и вдъхновение.

Проф. Минчева е изобразила Жената в различни състояния. Тя е и ефирна балерина с въздушна нереалност, и нежна кокетка, крехка и ранима, тя е и замечтана в очакване, но и силна и властна… Дамските портрети не скриват несъвършенствата, за да могат да се докоснат до душата с нейните неизречени стремежи, необясними желания и необятни хоризонти.

Вероятно на някого картините на проф. Минчева ще се  сторят твърде класически, твърде академични или консервативни, но лично върху мен те въздействаха на най-дъблоко, дори бих казала физическо ниво – директно, силно и разтърсващо. Стоях пред тях се възхищавах на чистотата, нереалната им ефирност, искрената чувственост и ренесансова красота!

Техниката, която Минчева използва е специфична и уникална – сух пастел в комбинация с темпера върху платно. Смесването на тези материали придава лекота на нюансите, призрачна светлина и прозрачност. Това сякаш придава на образите небесна безплътност и нереална чистота, а плавните преходи между полутоновете контарстира с резките очертания и експресивен рисунък, за да придаде емоция, която веднага грабва, хваща за гърлото и прокарва тръпки по тила. Това са картини с подсъзнателен стремеж към съвършенство, пресъздадено чрез цвят.

Да, може би днешният свят ни е отдалечил от тези критерии и възприятия и се нагърбваме да търсим провокацията, изкривяването на действителността и асоциативното мислене, но колкото повече го правим, толкова повече сякаш ни се иска да преоткрием красотата живия човек със земни черти, скърби и радости.

Въздействащата изложба е подредена в клуб-галерия U P.A.R.K.

Предишна СтатияМладите тромпетисти от формация „GMG“ със сребърен медал от Международния конкурс за камерна музика “Пловдив”
Следваща СтатияЧестит празник, съвременни будители!
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име