Есенна палитра от интересни изложби в Пловдив

0
1315

Есента пристигна с пъстрите си цветове и донеси но по-малко пъстри изложби в Пловдив. Септемврийските експозиции в галериите предлагат разнообразие и настроение за всеки. В галерия „Дяков“ можете да видите чудесната грофична изложба на Моника Роменска със заглавие „Улисан в страната на чудесата“. И наистина ще останете не само улисани, но и очаровани от картинните, защото Моника не е изневерила на стила си, но е добавила и един чувствен и загадъчен поглед към нейния свят на любовта, носталгията и тъгата. Роменска не спира да търси и да предлага най-нежното си отношение към света и не напразно тя винаги кръщава експозициите си с причудливи имена.

Дружеството на пловдивските художници отново отвори врати за проекта си 15х5 чиито куратор тази година е Христо Жеков. В галерията на ул. Гладстон се представят Ангел Китипов, Антоан Стойков, Асен Кръстенов, Атанас Карадечев, Борис Богданов, Борис Ковачев, Емил Марков, Жорж Сопаджиев, Иван Чакъров, Константин Константинов, Иван Маламски, Моника Роменска, Николай Алексиев – Фокса, Светлозар Чавдаров, Христо Жеков. Творците представят различни гледни точки, чрез различни формати и изразни средства, но с много амбиция, пъстрота и настроение. Изложбата може с право да се нарече „представителна извадка“ от арт живота в Града под тепетата.

Други изложби, които препоръчвам са прекрасната живописна изложба на Валентин Ангелов „Левитация“, която е експонирана в галерия „Arsenal Of Art“,

колекцията на Минчо Панайотов в галерия „Ромфея“

изложбата на Петър Величков в галерия „Сигна“

сборната изложба на трима големи автори Вихрони Попнеделев, Кольо Карамфилов и Свилен Блажев в галерия L’UNION DE PARI

и прекрасната изложба на Ганчо Карабаджаков в галерия „Аспект“.

На втория етаж на Градската художествена галерия тези дни гостува великолепна фотографска изложба. След успеха на пътуващата изложба „Съвременна българска фотография“ в София и Варна, домакин на третото й представяне пред българска публика стана Пловдив. До края на септември на втория етаж в Залите за временни експозииции посетителите могат да видят снимки на 43-ма от най-добрите родни фотографи, сред които фоторепортерът на Reuters Стоян Ненов – първият българин, носител на наградата „Пулицър“ в категорията за „Снимки от горещи новини“; Мартин Чичов – носител на престижната наградата на Nikon за екшън снимката от средата на 90-те, отразяваща зараждащата се скейт и стрийт култура в България; Надежда Павлова – отличена с награда от Международния Олимпийски комитет за снимката ѝ от връх Тодорка, портрета на Симеон Сакскобургготски заснет от Георги Богданов и Борис Мисирков, получил специалната награда на журито, Grand prix de la découverte в Париж и много други.

Градската художествена галерия – Пловдив участва и в Есенния салон на изкуствата с впечатляваща изложбена програма и атрактивни артистични събития, обединени в проекта „Изкуството като наследство – изкуството като преживяване“.
Проявите стартираха на 15 септември с откриване на изложбата на четвъртокласниците от СУ „Свети Седмочисленици“ с ръководител Мария Атанасова. Създадените от тях картини са обединени от темата „Съграждани“ и са показани редом до произведенията на големия художник Енчо Пиронков в къщата с постоянната му експозиция в Стария град (ул.“Васил Кънчев“№1). Така освен да изявят своя талант, малките артисти ще могат да се запознаят отблизо с експресивната живопис на именития ни творец.

Вечерта в двора на същата къща се състоя танцовият пърформанс „Човешки капани“ на Студио „Пантарей“. Абстрактността на съвременния танц служи като комуникационен канал за възприемане и на абстрактната живопис, представена в експозицията.

Провокирани от конкретното пространство, танцьорите изследват чрез импровизация темите за обществото като лаборатория за обезличаване; криенето, което създава лъжовно усещане за сигурност и увереност; притежанието като естествен импулс за връзка със света навън и навътре; личния избор да „няма изход“; способността на човека „да се върти около главното“ в търсене на същността и вечното ненамиране.

Направлението на проекта, свързано с изкуството като преживяване, ще се осъществява и в откритото пространство на Постоянна експозиция „Икони“ в Стария град. Там всеки посетител , който проявява интерес да получи първите си уроци по изографисване на православна икона, можа да го направи в работилницата „Нарисувай твоя Светец Покровител с младия зограф Станимира Радичева“. В Залите за временни изложби все още могат да се видят две съвсем различни по характер изложби: живопис – на утвърдения пловдивски художник Ангел Василев (1947 – 2014) и „Съвременна българска фотография“.

С вход свободен след 18 часа ще работят експозициите „Цанко Лавренов“ и „Мексиканско изкуство“, както и Националните есенни изложби на ул. „Артин Гидиков“№11 в Стария град.

Ако имате път към Димитровград, непременно се отбийте до художествената галерия „Петко Чурчулиев“, където ще можете да видите изложбата на Вежди Рашидов. В родният си град творецът се представя с 35 акварела и 10 скулптури. Експозицията е част от празничната програма на общината преди утрешната 70-годишнина от основаването на града.
Маестрото излага произведенията си по покана на общината. Той е роден в Димитровград и е удостоен със званието „Почетен гражданин“. Акварелът е една наистина трудна техника. Да работиш в вода и да контролираш водата е трудно. Тя е страшна стихия и трябва да се овладява, обясни пристрастието си към техниката още от началото на пътя си като художник Рашидов.

Предишна Статия„Руски мармалад. PostChekhov“ откри 21-та „Сцена на кръстопът“
Следваща Статия„Сцена на кръстопът“ отбелязва 80-годишнината на Константин Илиев
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име