Есенна палитра

0
802

С изложбата „Друго време“, представена от галерия Aeterna, Атанас Хранов отново демонстрира майсторството си на изкусен рисувач и разказвач на магически притчи. Няма да сбъркате, ако очаквате да видите разпознаваемия му стил, с който превръща в знаци миниатюрни елементи, запазва ягодовите мигове, магичните изгреви и залези и алегоричните портрети. Но ще се докоснете и до нещо ново, провокирано не само от спомена за лятното настроение и есенния дъх на ябълкова ракия.

Изложбата „Друго време“ на Атанас Хранов можете да видите в галерия „Aeterna“.

Петър Беляшки представя своите чувствени и лирични творби в галерия „Червеното пони“. Творецът отново доказа, че с изключително майсторство борави с цветовете, за да създаде великолепни платна, които звучат като музикални картини. Самият художник споделя „Първо разпилявам цветовете и след това ги подреждам, за да намеря вярната посока. Просто владея цвета и знам кой тон с кой си отива. На места загатвам с някоя фигура, за да пресъздам действие“. Абстрактните платна на Петър Беляшки са силно въздействащи, елегантни и носят възхитително настроение.

„Atelier Vesselin Roussev“ представя художника Атанас Атанасов. Атанасов е един от изтъкнатите представители на съвременната българска живопис. Работи в областта на живописта, илюстрацията, миниатюрата, рисунката, стенописта. Творбите му се отличават с внимание към детайла, изящен рисунък и ефирна тоналност. Те често биват определяни като „ренесансови“.

Бившият директорът на училището за сценични кадри – Емилия Арабаджиева откри изложба с рисунки в Арт клуб и Галерия Савов.

На 22 октомври в 17,30 часа в галерия „Дяков“ ще бъде открита изложбата на Калина Атанасова „Вечният град“. Творчеството на Атанасова е посветено изцяло на Пловдив и хората в него от едно друго време, края на 19 и началото на 20 век,- време, обвеяно за нас с романтика, елегантност, разходки по Главната, на една неясна мистика, която е особено привлекателна за по-чувствителната и интелигентна съвременна публика.

Също на 22 октомври от 16.00 до 19.00 часа, галерия „Резонанс“ кани на изложбата „3 И х 3“ на Иван Генов – живопис, Иван Ламбров – скулптура от стъкло и Иван Нинов – графика.

Иван Ламбров е творец, който умее да създава изкуство с различни изразни средства. Сферите на творческите му изяви са скулптура, витраж, живопис, акварел, мозайка и фреско. Негово дело са витражите на няколко православни църкви в България, както и на единствената по рода си стъклена икона Св. Богородица Елеуса, която е разположена във водите на аязмото на Рибната църква  „Св. Богородица – Благовещение” в Асеновград. Иконата е реплика на чудотворната икона, която се помещава в самата църква. Автор е на витражи в много хотели, казина, ресторанти и клубове, обществени сгради и частни домове. Важно място в творческа палитра на Иван Ламбров заемат произведенията му от стъкло – стъклени картини и стъклени скулпутри.

Още с първия контакт изложбата на Иван Генов демонстрира  деликатно отношение към темата, дълбока чувствена цветност, фино настроение и най-вече открито до уязвимост присъствие на автора. Зад привлекателните сюжети, извлечени от впечатления, спомени и видения, се чете една оформена, може би дълбоко изстрадана философия на безкрая и мястото на детайла в него. В тази живопис няма логика, има стаен темперамент, фрагменти от емоционална цветна маса и жестове, маркиращи пространство. Красивото в нея е драматично, изящното е крехко, а посланието неуловимо, като отражение в тичащ по бързеите поток”, споделя Красимир Линков

А големият български художник Светлин Русев определяше творчеството на Иван Нинов така „Художник със своя предметност, синтетичен и монументален, независимо от формата и стилистиката – художник с много вътрешна енергия и мощ, който умее да превърне пластичната материя в знак на тайнственото и необяснимото. Далече от светската суета, от временния и мимолетен свят на бохемските привидности – той винаги е бил близко до себе си, до собствената си същност и природа, до собствения си пластичен свят.”

Предишна СтатияИзложби през октомври
Следваща СтатияСбогом, приятели!
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име