Есенни изложби в Пловдив

0
511

И тази година, независимо от обстоятелствата, традицията през месец септември Пловдив да се превърне в културно средище беше спазена.

Културният афиш беше наситен с множество интересни събития. С прекрасен концерт беше дадено началото на традиционните Празници на Стария град, театралният фестивал „Сцена на кръстопът“ зарадва почитателите си с нестандартна, но стойностна програма, а галерийните пространства отвориха врати за вълнуващи изложби, голяма част от които ще имате възможност да видите до края на месеца.

Тазгодишното мото на Национални есенни изложби 2020 е „МЕСТА ДО ПОИСКВАНЕ“, а кураторът Проф. Д-р Галина Лардева отново демонстрира безупречен подбор – „Новото време не спира да изгражда последователни и противоречиви представи за местата: места на сакралното и съзерцателното, места на паметта, места на домашното и родното, места на пътя и на неуловимите транзиторни пространства, места на отблъснатото и маргиналното, места на труд, места на отдих и на развлечение, места на импулси и поведенчески рефлекси…

В Балабанова къща са изложени творбите на Веселин Начев – живопис, Иван Матеев – графика, Антон Терзиев – живопис, Албена Петкова – живопис. Къща Хиндлиян е приютила великолепните рисунки на Греди Асса, фотографиите на Соня Станкова и скулптурите на Павел Койчев. В къща Мексиканско изкуство можете да видите  Стилияна Узунова – живопис, Михаела Каменова – скулптура.

Друг голям български художник – Свилен Блажев, представя своите творчески търсения в прекрасния двор на галерия „Червеното пони„.

Галерия L’union представя друг емблематичен художник  – Емил Стойчев. В продължение на шест десетилетия открояващото се присъствие на Емил Стойчев заема централно място в пейзажа на съвременната българска живопис. Автор с безспорен авторитет и забележителен творчески път в България и Франция, Емил Стойчев отдавна се е утвърдил като творец с подчертан индивидуален облик и разпознаваем образен език. В изложбата са представени 20 живописни картини, 15 от които са изпълнени в техниката маслени бои и 5 – в акварел. Отправна точка в повечето от тях се явяват заглавията на някои картини като: „Дъгата“, „Празнични фойерверки“, „Празник“ и др.

В галерия „Аспект“ можете да видите живописната изложба на Илия Желев. Художникът работи в сферата на абстрактната живопис и е изградил свой собствен разпознаваем стил. В творчеството си е силно повлиян от една страна от българския фолклор, а от друга от класическото модерно европейско изкуство. Изложбата продължава до 06 октомври 2020 г.

Галерия „Дяков“ представя  Станислав Вардев. Творбите, създадени специално за пространството на галерията, са обединени под името „Обекти в пространството“ и разкриват дълбочината на мисълта и красотата на неговото творчество. Изложбата на Станислав Вардев „Обекти в пространството“ ще може да бъде видяна до края на септември.

Галерия „Възраждане“ представя изложбата „Родопски сънища“ на младия Костадин Жиков.  Въпреки, че е почитател на класическото майсторство в изобразителното изкуство, авторът успява да изгради собствен, съвременен, визуален език, съумява да изработи свой уникален модерен художествен отпечатък. Пейзажите му са вдъхновени от величието на природата, но тези уникални произведения на изкуството не са просто живописни изображения на определени места, а продукт на душевното състояния на художника. Онзи свят, който се вижда само със сърцето. Оригинални, мощни и съвременно спокойни картини.

Младият пловдивски художник Константин Константинов е специален гост за рождения ден на галерия “Mishel art Gallery”.
Картините на Константин са своеобразно отражение на забележима индивидуалност, характеризираща стила му. Авторът умело работи с овладяната висока цветност, фигуративното съдържание и постига конкретно неконкретни сюжети.
Създадени в различен формат и с различна техника, картините на Константин звучат едновременно в многогласие и цялост.
Изложбата беше открита по повод първия рожден ден на пространството за изложби и събития “Mishel Art Gallery”, ул. “Св. Св. Кирил и Методий” 24, София.

На рождения си ден, 25 септември, именитият пловдивчанин Здравко Йончев откри самостоятелна изложба в галерия „Савов“. Йончев е от поколението на големите пловдивски художници,които оставят дълбоки следи и имат трайно присъствие в българското изкуство. Картините му носят поезия, разказ, закачка, пътуване, движение, дори вихър, дълбока философия и творческа провокация. Носител е на почетния знак на община Пловдив за цялостен принос в духовния живот на града.В биографията му са вписани множество самостоятелни изложби и участия в общи представяния в страната и чужбина.

Сдружение „Изкуство днес“ представя Фасада видео фестивал 2020.

Откриването на фестивала ще се състои на 25 септември от 20.00 часа на Лапидариума в Старият град.
Фасада видео фестивал събира отново видео изкуство от цял свят в Пловдив. На тазгодишното единадесето издание, от постъпилите 181 филма, са допуснати до участие 62 творби от 26 държави: Германия, Австрия, Полша, Словения, Франция, Белгия, Дания, Финландия, Италия, Испания, Португалия, Румъния, Турция, Великобритания, Русия, САЩ, Канада, Република Корея, Хонгконг, Сингапур, Израел, Египет, Иран, Бразилия, Мексико, Аржентина.

В три поредни вечери – 25, 26 и 27 септември от 20:00 часа, пловдивчани и гости на града ще имат възможността да се запознаят с различни погледи, теми и жанрове в областта на видео изкуството. Изключително разнообразната програма ще ви потопи в невероятните приключения на видео артистите от цял свят. Фасадата заживява и се превръща в светлинен екран, отразяващи чувствителността и посланията на видео творците.

Подробната програмата на Фасада видео фестивал 2020 можете намерите на официалния сайт: www.facade.arttoday.org

Известният български цигулар Мичо Димитров, който в последните години успешно се изявява и на територията на живописта, ще открие за шестнадесети път самостоятелна изложба. Вернисажът ще бъде открит на 29 септември от 18.00 до 20.00 часа в залите на Пловдивски културен институт.

В галерия „Резонанс“ беше открита самостоятелната изложба на Илиана Манукова „Остров“. „Когато човек тръгне на мечтано пътешествие, винаги намира отредения му остров. Сигурна съм, че е така, защото вече 50 години мечтая, тръгвам и намирам. Но това не е самотен остров и само споделеното пътуване е истински пълно. Затова Ви каня да бъдете с мен в това мое пътешествие“, споделя Илияна Манукова.

Галерия „Signa“ представи изложба на великолепния скулптор Проф. дхк Димитър Рашков

Виртуозен майстор на малката пластика и барелефа, той е сред малцината наши автори, погледнали на света и от забавната му страна. Фигурите му, често са с гротескни форми. Заоблеността им  свидетелства за греховност, но такава, която носи не само психическо, но и физическо здраве. Пластиките и релефите му са сътворени с много хумор и с премерена доза еротика. Те запазват своята гъвкавост и жизненост. Пластичните му образи създават атмосфера и на приказност. Освен пластики създава и серии цветни пейзажи.

 

Предишна Статия24-ят фестивал „Сцена на кръстопът“ – Необичаен, нестандартен, емоционален
Следваща СтатияИзложби през октомври
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име