Фото и живописни изложби преди Коледа

0
10915

Десетки приятели и почитатели на фотографското изкуство дойдоха, за да поднесат своите поздравления и пожелания за много здраве и бъдещи успехи на Анна Йорданова – адвокат по професия, артист и фотограф по душа.

Анна Йорданова благодари за подкрепата на приятелите си

С огромни букети и подаръци приятелите изразиха своята любов и възхищение от силния дух и жаждата за живот, които Анна демонстрира. След като бе сполетяна от коварна болест, който я прикова за няколко години на болничното легло, адвокатката доказа, че вярата, добротата и изкуството могат да победят всички предизвикателства на съдбата, пред които човек се изправя. Анна Йорданова винаги е демонстрирала авантюристичния си пътешественически дух, защото през годините тя е показвала не една и две изложби, запечатали вълнуващи моменти от нейните екзотични пътувания.
Фотосите, които сега Анна показва, са от пътуването й до Индия през 2013 г. Тогава тя обикаля различни по дух и наситени с много енергия места – от традиционни ашрами, до океанското крайбрежие на Гоа. През обектива си тя ни пренася в един различен свят, разказва впечатленията си от тази древна страна и се отитва да опише живота, традициите и културата на този велик  народ.

И, макар че днес Анна до голяма степен е преборила коварната болест, тя все още има нужда от нашата помощ и подкрепа, от нашите кураж и любов. Нека се опитаме всички ние да й помогнем, за да премине докрай през този тежък за нея момент. Нека и пожелаем пълно възстановяване, за да има още много вълнуващи пътешествия, за които да разказва толкова живо и да ни пренася в далечни страни, да се радва на крепко здраве и на любовта на своите многобройни приятели!

Анна Йорданова и актрисата от Драматичен театър – Пловдив Мария Генчева

Впечатляващите фотоси, представящи колорита на Индия, наситени с много цвят и емоция, могат да бъдат видени в Йога Арт студио Шанти – Пловдив, ул. „Ангел Кънчев“ 8 а – на гърба на Четвъртък пазара.

Пловдивчани, които имат афинитет към красивите неща, вероятно вече са открили и заобичали още едно нестандартно място, което демонстрира иновативен вкус, като предоставя пространството си за организиране на  изложби. Градински център „Зелена линия“, намиращ се на броени минути от центъра на Пловдив, в подножието на Родопите, отново отваря вратите си за едно арт събитие. Коледната колекция, подбрана от куратора Костадин Отонов, представя картини на любими съвременни български художници, сред които Веско Велев, Вихра Григорова, Янко Ненов, Иван Шишков, Румен Нечев, Никола Певичаров, Васил Стоев, Илиана Манукова и други.

Но, освен качествено изкуство и красиви растения, домакините от Градински център „Зелена линия“ са подготвили и друга изненада. По повод на светлите празници, които не могат без добро настоение и бутилка добро вино, те предлагат на своите гости и богата гама бутикови и колекционерски вина от родни изби, които не могат да бъдат открити в търговската мрежа. И тъй като декември е месецът на магията и на подаръците, от „Зелена линия“ са подготвили и специална изненада за своите приятели. Фейсбук страницата на „Зелена линия“ ви очаква с три великолепни подаръка – 3 специални бутилки вино:

1-во място- Вино №1 на България за 2016г.:“ВИНИКА“, мавруд от изба „Загрей“, 2-ро място- Limited Selection, Bassarea Reserva, Виное и Шардоне, изба „Била Басареа“, 3-то място- Limited Selection от изба „Страждата“, мерло 2013. За да участвате и спечелите бутилка от Коледната игра е нужно само да харесате страницата на „Зелена линия“,  да опишете по възможно най-вълнуващ начин с кого бихте споделили спечелената бутилка вино и да споделите поста си на страницата.

Галерия „Възраждане“ представя живописната изложба на пазарджиклията Васил Петров. Сякаш обладани от старинни притчи, текстове и легенди са неговите платна и особена тайнственост и мистика витае около съществата, изпълнили картините му. Митологичните и библейски сюжети се преплитат с пейзажи, коне и голи тела, за да ни въведат в една изумителна многопластова изразност.

„Пеперудени целувки“ е надсловът на изложбата, която  Емилия Арабаджиева е подредила в галерия „Сигна“. Платната са населени с горски нимфи, елфи и други приказни същества, които ни изпълват с много светлина, любов и доброта.

Друга изящна художничка зарадва пловдивската публика с елегантни, искрени, очарователни картини. Милена Желязкова направи своя дебют в галерия „Дяков“, където представи изложбата си „Миленаполис“. Милена от дълги години живее във Френския град Лион и се изявява основно като народна певица, но броени дни преди Коледа тя се представи като един изключително нежен, честен и зареден с много финес художник.

Три художнички – Бисерка Вълканова, Виолета Георгиева и Гергана Вълкова представиха съвместна изложба в Пловдив. Те са от различни градове – Видин, Пловдив и Стара Загора, но са завършили заедно Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Художничките са имали множество изложби в други градове, но за пръв път се представят заедно в Пловдив.

В галерия Ромфея беше открита традиционната Коледната изложба /живопис, скулптура, графика, мозайка, икони/, с творби на настоящи и бивши възпитаници на Националната Художествена Гимназия „Цанко Лавренов“. На най-добре представилите се млади творци, беше връчена и традиционната стипендия „Ромфея“.

На 19 декември от 18.00 часа, в галерия „Резонанс“ ще бъде открита изложба, посветена на Любомир Самарджиев. „35 години са изминали откакто сме завършили класа на Любомир  Самарджиев през 1982 – втория випуск на Средно специално художествено училище за изящни и монументални изкуства  „Цанко Лавренов“. Като се има предвид изключителната роля на нашия учител, за изграждането ни като личности и художници, решихме да направим изложба, посветена на отишлия си без време изключително добър човек, художник и преподавател, който ни даваше това, от което имахме нужда в онази възраст на израстване и оформяне като индивидуалности.“ Това казват учениците от класа на Любомир Самарджиев, които продължават пътя на своя учител в сферата на изкуството- Евгения Панчова – работи активно живопис и инсталации, Онник Каранфилян – твори в сферата на графиката, Светлозар Чавдаров – създава скулптурни творби, Стоян Куцев –обогатява неконвенционалното изкуство.

Любомир Самарджиев е дългогодишен живописец и преподавател в Средно специално художествено училище за изящни и монументални изкуства  „Цанко Лавренов“, а впоследствие и негов директор. Творчеството му се вписва по особен начин в многообразието на пловдивската школа с преклонението си към националните духовни ценности и непостижимото чувство за поезия, естетика и хармония.
Роден на 17.12.1937 г. в Пловдив. Завършва /1961/ Художествена академия – София, специалност живопис при проф. Ненко Балкански. От 1965 до 1972 г. работи и живее в Смолян, след това в Пловдив. Участва в общи и представителни изложби /Букурещ, Москва, Лайпциг, Хамбург, Мюнхен, Ленинград, Париж, Анкара, Истанбул, Атина/. Има множество самостоятелни изложби в България и чужбина. Умира на 09.08.1999 г.

След 35 години Учителят и неговите ученици си дават среща чрез своите произведения в галерия Резонанс.

Предишна СтатияЕла, купи и на децата в нужда помогни!
Следваща СтатияПловдив отбеляза Богоявление и 170 години от рождението на Ботев
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име