От 1 до 25 февруари 2022 г. фондация ФотоФабрика представя фотографската изложба “Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов“ в галерия „Капана“ към Градска художествена галерия – Пловдив.

Иван Бакалов е журналист, фотограф, основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg.

Автор е на книгите „Заговорите против Живков – разкази от първо лице”, „В сянката на Борисов”, „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ”, „До Чикаго и напред On Route 66”.

Ето какво разказа за читателите на europlovdiv.com Иван Бакалов, минути преди откриване на изложбата: „Аз съм фотограф от епохата на аналоговата фотография. Сега снимам и с цифрова техника, но преди известно време, ровейки в стари снимки, за да сканирам отделни фотоси, видях, че има достатъчно материал за една изложба. Това са снимки, които могат да се нарекат исторически, защото на тях са запаметени моменти, в които например Радой Ралин или Радичков позират в ателието на Георги Чапкънов. Като млад журналист имах честта да се запозная и да общувам с тези велики личности и да присъствам по време на работата по скулптурните им портрети. Имам късмета и щастието да съм приятел на Чапа и да присъствам на тези сеанси. Той очевидно също имаше чувството за историчност, защото сам ме канеше да снимам. Работата по портрета на Радой Ралин е снимана през 1988, а на Йордан Радичков през 1997 година.

Ние вече живеем в други времена и, ако някога писателят е бил значима личност и е имал своята висока стойност в обществото и е бил авторитет, то сега, в ерата на социалните мрежи, всички са писатели и повече хора пишат, отколкото четат. Ако преди десетилетия кажеш имената им, всички знаеха кои са тези личности, а сега трябва да се обяснява например кои са Фелини, Ралин, Радичков… Тъжно е, но всяко поколение си има свои автори и си създава своите кумири.

Присъствал съм и на реализирането на скулптурната композиция Дон Кихот и Санчо Панса, която е експонирана пред Дома на хумора и сатирата в Габрово и през годините се е превърнала в запазена марка на града. Спомням си как Чапкънов направи тази монументална скулптура от старо желязо. Той и неговият помощник ходеха с един камион на сметището, където се изхвърляха метални отпадъци и избираха парчета от двигатели, части от машини и всякакви метални предмети. След това ги изсипваха в задния двор на Дома на хумора, избираха необходимите елементи и с един флекс  ги режеха. Така едното лято направиха Дон Кихот, а през другото – Санчо Панса.

Чапкънов е много интересен човек и през годините сме имали много забавни случки с него, но най-много ме е впечатлявало умението му да имитира различни хора. Той прави това толкова умело, че би могло да му завиди всеки артист. Особено успешно имитираше Радой Ралин.

Преди години Чапкънов направи  портрет на Федерико Фелини. Ето как се случва това – скулпторът прави изложба в Рим, а галеристът кани Фелини да я разгледа. Големият режисьор много харесва скулптурите и се съгласява да позира на Чапа. Фелини беше голяма име в италианската култура и световното кино. Тогава италианската преса широко отрази това събитие и едно от списанията беше сложило на корицата снимка, на която се виждаше как Фелини позира на Чапкънов, придружена от обширен материал. Всичко това се запечата в паметта ми и вероятно ме подтикна да се реша да направя и тази изложба, която вече е представена в няколко български града.“

Георги Чапкънов (Чапа) е носител на поредица награди, сред които: годишни награди за скулптура на СБХ; наградите „Роден“ и „Хенри Мур“, присъждани от най-големия скулптурен музей на открито в света – “Хаконе”, Япония; наградата за скулптура от Триенале на изкуствата в Ню Делхи през 1991 г.; “Сулмона” – награда на Президента на Италия за портрета на режисьора Федерико Фелини през 1993 г.; Гран При в Париж, 2002 г. и др.

Освен фотографии в експозицията са изложени и няколко пластични произведения от Чапкънов, предоставени от частни лица.

Изложбата се осъществява с подкрепата на УниКредит Булбанк АД.

Входът е безплатен.

Предишна СтатияИзложби в Пловдив
Следваща СтатияНа Трифон Зарезан във Villa Yustina
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име