Художникът Борис Дочев дари на ГХГ ценна колекция

0
895

Градска художествена галерия – Пловдив получи изключително ценна колекция от художника Борис Дочев, който дари личната си колекция от картини, икони и щампи. Творбите са негово дело, както и на баща му – Асен Дочев (1900 – 1969).

Борис Асенов Дочев е роден на 25.10.1934г. в гр. Пловдив в семейството на един от известните живописци от средата на миналия век – Асен Дочев. През 1958г. завършва  Художествената академия -София, специалност живопис при проф. Дечко Узунов.

Още от ученическите години Борис Дочев има силна приятелска връзка с Христо Явашев – Кристо, след което заедно кандидатстват и биват приети в Художествената академия (тогава ВИИИ „Н. Павлович“). Дипломната работа на Дочев „Владайското въстание“ се съхранява във Военно-исторически музей – София .

Борис Дочев има редица самостоятелни изложби и участия в общи художествени изложби на Дружеството на южнобългарските художници.

Някои от най-успешните му представяния са:

  • 1968 г. – Самостоятелна изложба в залата на Дружество на южнобългарските художници,
  • 1972 г. – семейна изложба на семейство Дочеви – Борис Дочев, Асен Дочев (баща) и Петър Дочев (брат ). Изложбата е открита от академик Иван Маразов,
  • 1984 г. – самостоятелна изложба по повод 50 годишнината му, в Графична база на дружеството на пловдивските художници,
  • 1968 г. и 1976 г. – Участие в национални изложби по повод 100 годишнината от Априлското въстание в Пазарджик,
  • Участва във всички издания на художествените изложби под надслов „Човекът и трудът“ ,
  • Творбите му присъстват във всички общи художествени изложби на Дружеството на южнобългарските художници.

През всички тези години, наред с участията в изложби, Борис Дочев се занимава с  преподавателска дейност . Той е учител по рисуване в пловдивските гимназии „Ана Май“, „Христо Смирненски“ и „Лиляна Димитрова“, както и в гимназията в Асеновград, където среща и бъдещата си съпруга. В Асеновград Борис Дочев  се запознава и с художника Иван Кирков, с когото също поддържа дългогодишни приятелски взаимоотношения. Художникът не крие, че преподавателската дейност от една страна му е отнемала голяма част от времето, което би искал да посвети на живописта, но от друга се стремил да предаде своята мотивация и творческите си търсения и да събуди у своите ученици интереса към изкуството, защото то е вечно.

Творчеството на Борис Дочев  е многолико.  Сред любимите му жанрове са пейзажът, портретът, фигуралните композиции с особено пристрастие към исторически теми.

Чрез дарението, което Борис Дочев прави на Градска художествена галерия – Пловдив, творецът иска да остави за бъдните поколения спомен за себе си и семейството си , защото вярва, че след време хората ще се интересуват от огромното наследство на фамилия Дочеви.

В прикачения звуков файл можете да чуете разказа на Борис Дочев за детството, за ученическите и студентски години, за приятелството му с Христо Явашев – Кристо, за пловдивската бохема и артистичния дух на Пловдив през XX век., за достойнствата  и силата на изкуството.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име