Изложби през октомври

0
853

Абстрактните платна на Румен Жеков завладяват зала „2019“ на ул. „Гладстон“32

Известният български художник Румен Жеков открива своя голяма ретроспективна изложба „Избрани произведения“ на 8 октомври от 18.00 ч. в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32. С представяне на творби от различни свои периоди той отбелязва и кръглата годишнина от своето рождение – 60 г.
Румен Жеков работи в сферата на живописта, рисунката, фотографията, пърформанса, инсталацията, обекта. В естетически план избира минимализма и създава своя разпознаваема абстрактна образност, пестелива и изчистена от подробности, но емоционално въздействаща.
Творческа биография на доц.Румен Жеков
Роден на 01.03.1960 г. в гр. Хасково. Завършва Национална художествена академия – София, специалност „Живопис” при проф. Петър Михайлов –1988г.
От 1989 г. е член на СБХ и група РЪБ. От 1995 г. е член на група „Диско 95” и Сдружение „Изкуство днес”. Председател на Сдружение на художниците „Филипопол”.
Работи в областта на живописта, рисунката, фотографията, инсталацията, акцията, хепънинга и пърформанса. Има 35 самостоятелни изложби и над 200 участия в групови проекти и представителни изложби в страната и чужбина. Участвал е в над 50 пленера и симпозиума у нас и в чужбина. Автор е на 7 кураторски проекта.

Галерия Аспект представя живописната изложба на Ганчо Карабаджаков. За настоящата експозиция Ганчо Карабаджаков е подготвил 30 картини, рисувани през последните месеци специално за пространството на Аспект. Добре познат и разпознаваем като стил, той не изневерява на така типичните за него общобалкански сюжети и образи, поднесени със закачливо намигване и незлоблива гротеска. Платната са преобладаващо средни като формат, но присъстват и няколко по-мащабни, като „Сватба”, „Хоро” и „Зима”, населени с многобройни персонажи във вихъра на типично нашенски обичаи. Интересни творчески похвати наблюдаваме в „Семейство”, „Ктитори” и „Воевода”, където изнесените на преден план фигури оформят кръгови композиции, докато в „Целувка”, „Шепот” и „Старите къщи” всичко се движи, хора и къщи са загубили равновесие и всеки момент ще се прекатурят през линията на хоризонта. Значителен дял в изложбата тази година имат така наречените „исторически сюжети” – наситени с варак портрети на стари български боляри, носещи духа и въздействието на традиционната иконопис. Разглеждайки колекцията като цяло, общото впечатление е за една по-различна изложба: цветовата гама е друга, почти не присъства така типичното зелено като фон, фигурите са едри и изнесени напред, в много от картините присъстват детайли като цветни фрагменти и шевици, дори има картина без фигура – „Старите къщи” е истински градски пейзаж.
Изложбата ще бъде на разположение на почитателите на Карабаджо в продължение на три седмици. Нека всеки, който иска да се пренесе във веселия и закачлив свят на художника, да направи това в галерия Аспект до 27 октомври.

Галерия „Севен“  представя изложба живопис на Ангел Китипов.

В Пловдив беше открито ново арт пространство. Галерия „Мария Луиза“ представи кураторския проект на Станимир Видев – изложба живопис, скулптура, рисунка и графика.

„Ветрове от времето“ е името на изложбата, която Димитър Маринов подреди на втория етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15. След многогодишна пауза Димитър Маринов се реши да покаже най-доброто, нарисувано от него през последния половин век. Той няма специализирано художествено образование, но има талант. Има също и много приятели, които изпълниха, за да го поздравят за ретроспективната му изложба. В нея може да се проследи развитието му като артист от 60-те години на миналия век до наши дни. Сред приятелите му е и известният график Йордан Велчев, който определи Маринов като „многолик и смел в търсенията си художник“. Сред изложените произведения могат да се видят ранни малки портрети, които въздействат със своята „интимност и аура на състоянието“, пресъздадени от автора. Велчев характеризира пейзажите му, „рисувани по един класически начин, като поетични откровения“, а една серия от тях „впечатлява с яркостта на колорита, без при това да се нарушава живописната хармония. Във фигуративните си композиции, включително и в тези на колажен принцип, художникът интерпретира теми, които го вълнуват, изразява своята гражданска позиция, търси истината за нашето време“. Картините на Димитър Маринов могат да се видят в Градската галерия до 27 октомври.

Соня Станкова откри самостоятелната си фотографска изложба „Абстрактна реалност V“ на първия етаж в Залите за временни експозици на ул. „Княз Александър I“№15. Изложбата с художествени фотографии е с вход свободен и може да се разгледа до 27 октомври. Експозицията е съпътствана от прекрасния каталог „Соня Станкова – фотография“, както и от брилянтно отпечатани отделни фотографии с размери А4 в колекционерски тираж в елегантни папки.

Янко Ненов представя „Шах Капричо 2“ в галерия „Дяков. Ненов е утвърден български художник. Дипломирал се е със специалност „Графика“, но неуморно търсещата му натура работи с дърво, камък, живопис, рисунка, акварел, вдъхва живот на стари предмети от бита…с всичко онова, което му помага да изрази мислите, търсенията и настроенията си. Янко Ненов е реализирал десетки самостоятелни изложби и  представителни участия в общи изложби у нас и в чужбина- не само в Европа, но и в Канада и Япония. За своя талант художникът е премиран двукратно в Канада, а също е двукратен  носител на „Награда Пловдив“ за изобразително изкуство, в това число и за изложба, реализирана в Галерия „Дяков“, носител е  на годишни награди на Дружеството на пловдивските художници и на Годишната награда на Галерия „Дяков“ в 2011г. През октомври 2019 Янко Ненов представи в Галерия „Дяков“ за първи път графичния цикъл „Шах Капричо“, върху който беше работил повече от две години. Сега представя естественото продължение на завладяващите истории на неговите шахматни фигури „Работите са вдъхновени от офортите на Гоя „Капричи“. „Капричо“ означава „каприз“. Играта шах се подчинява на строги правила и не допуска никакви капризи- нито на играещите я, нито пък в правилата. А в своя графичен цикъл Янко Ненов прави точно обратното- дава свобода в поведението на фигурите от  строгата игра! Пешката, а не царят или царицата е важната фигура! Персонажите в творбите му живеят живот, различен от този в играта, те са капризни, те летят, танцуват, опиянени от свободата на движението, отдадени на радостта…

На 13.10.2020 г., вторник, от 18:00 ч. галерия Възраждане Ви кани на изложба живопис „Когато градът не заспива“ на проф. Бисер Дамянов. Изложбата ще продължи три седмици, до 02.11.2020 г. Как естетския „черно бял“ Бисер Дамянов изведнъж изпусна багрите върху палитрата си, за да стане цветен? Втора живописна изложба и се питам – къде у него са зимували цветовете, безгласни и тръпнещи да изригнат. Гледам цветните картини на Бисер и усещам как, като едно щастливо дете е оцветявал фигурите, предметите, природата; как цветът е водил замисъла в платното и после обратно – замисълът е водил цвета. Но да обърнем внимание на фигуратива – наистина само една, по детски отворена, душа, може да постигне тази лежерност в рисунката, без да мисли и пресмята, просто с онази простичка и съвършена радост от постигнатото. Този Бисер Дамянов освен естет, бил и приказник. Елате заедно да се потопим в този цветен, Бисеров, свят.                                                                          Краси Алексиева, 2020 г.

Предишна СтатияЕсенни изложби в Пловдив
Следваща СтатияЕсенна палитра
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име