Изложбите в Пловдив през ноември /галерия/

0
1353

И през ноември изложбите в Пловдив продължават да предлагат на почитателите на изобразителното изкуство многообразие от стилове, багри и творчески концепции.

Столичанинът Вили Николов закономерно продължава концепцията на галерия „Дяков“ да представя творци, работещи в сферата на наивистичното изкуство. След успешните изложби на Кирил Божкилов и Калина Атанасова, Вили Николов добавя своята романтична нотка в живописния пейзаж на града под тепетата. Картините му се отличават със слънчев колорит, който пречупва светлината по специфичен начин и подсилва усещането за ефирност, размах и полет на въображението, на чувствата и на звуците, които струят от картините. Изложбата е заредена с ведро настроение, весело намигване към българския бит, вяра и надежда, че доброто, любовта и красотата, с които ни дарява изкуството, ще надделеят над житейските грижи.

Сред личните ми фаворити е изложбата, която прави ретроспекция на творчеството на Васил Стоев. Изложбата под надслов „Вчера, днес и утре“, може да бъде видяна до 23 ноември в новото пространство на галерия „Орфей“. Творчеството на Васил Стоев не се нуждае от представяне, защото от години той убедително присъства в културното пространство. Интересното в случая е, че авторът представя платна от различни творчески периоди. Те обхващат периода от 1990г. до последните творби, които са рисувани специално за изложбата му през 2018г. Почеркът на Стоев, макар и променен с годините, си остава негова запазена марка, а майсторът на четката провокира сетивата с динамиката от цветове и линии, които се сливат, за да създадат впечатляващи абстрактни творби. Богатият колорит и експлозията от цветове зареждат с енергия и насищат атмосферата с възторга и болката на една живописна драма.

Друг утвърден български художник – Минчо Панайотов откри своя изложба рисунки и живопис в пространството на галерия М. Художникът е сред най-популярните и плодотворни артисти на Пловдив, с ярък почерк и смели търсения, винаги изненадващ, но и ясно различим. В експозицията има богато разнообразие на формати и стилове, сюжетите на голяма част от творбите изрязват философските търсения на художника, силно лична емоция и новаторски идеи.

Румен Жеков присъства в пространството на галерия „L’union de Paris“ с изложбата си „Безсъници“. Акварелите му загатват за проекцията на подсъзнанието във външния материален свят и ни приканват да обърнем поглед навътре, към мистериозния му лабиринт.

Двама асеновградчани – Аспарух Сърбов и Геракси Гераксиев гостуват в пространството на Бизнес хотел „Пловдив“. Експозицията е под наслов „Палитри с откровения” и представя живописни платна с различен художествен стил, но наситени с емоция и романтика и топлина. Геракси остава верен на  реалистичната живопис. Стари зидове и каменни стени, носещи отпечатъка на времето, съжителстват с цветове, клонки и плодове. Пейзажите на Аспарух галят окото с пастелната си мекота и усещане   за свобода и безгрижие.

Във фоайето на Културен център Радио Пловдив беше открита изложба в памет на Димитър Кирчев,, с която близки, приятели и колеги отдават своята последна почит към твореца. Абстрактните платна на Кирчев въздействат изключително силно със своя мощен колорит, дълбочина и философско съдържание.

Иван Христов-Грога традиционно гостува на галерия „Аспект“ преди коледните празници. В преобладаващо малък и среден формат експозицията обединява така любимите на твореца зимни пейзажи, натюрморти и портрети на птици.

Младият фотограф Деян Романов гостува на галерия  „Аrsenal of art“ с фотоизложба под надслов „С Аромат на цвят“. Експозицията включва 17 концептуални фотографии на хора и портрети, които ще останат видими за публиката до края на ноември.

Карловската общинска галерия представя самостоятелната изложба на пловдивчанина Димитър Добрев. Той гостува на подбалканския град с невероятно красивите си пейзажи от Родопите, натюрморти и композиции. Не липсват и любимите на майстора картини с петли, които възвестяват идването на новия ден и пробуждането на зората.

Отново изказвам най-сърдечните си благодарности на Димитър Добрев, който неизменно присъства на изложбите на колегите си и чиито фотографии, с негово разрешение, съм използвала в този материал!

На 20 ноември от 18:00 ч. в галерия Възраждане ще бъде открита изложба на Тони Кондев. Рисунките на младия автор са едно съвременно съчетание на романтичност, символизъм, с доста предизвикателен реализъм. Рисунъкът е изящен, композициите доста метафорични и с особена идейна насоченост. Съществува приказност, която съжителства с оголена до нерв реалност и симбиозата събужда сложни чувства в зрителя. Но над всичко е магията на едно особено, неординерно авторско мислене, на една тънка човешка чувствителност. Изложбата ще продължи до 10 декември.

Пловдивската галерия „Виа Артис“ чества своята 20-годишнина с юбилеен вернисаж на двама неслучайни художници – Лили Кючукова и Юли Шумарев.

Галерията е създадена от пловдивския меценат Крум Танчев с много любов, ентусиазъм и желание, години след смъртта му, неговите наследници продължават предначертания път и поддържат жива паметта на Крум Танчев, както и благородната му идея Пловдив да има още едно място,  което автори, музиканти и хора на изкуството  да чувстват като свой дом.

Лили Кючукова и Юри Шумарев

Лили Кючукова и Юли Шумрев са първите артисти, избрани с много обич и емоция от самия Крум Танчев и представяли галерията и своите творби неведнъж извън пределите на България. Едно завръщане в миналото и поглед към бъдещето.

„20 годишно пътуване на изкуството, 20 години, през които изкуството показвано в галерията не престана да пътува заедно със своите артисти. Такъв беше замисъла на нашата галерия и на нейния създател Крум Танчев, който успя да реализира мечтата си, да представяме родни автори наред с артисти дошли от другаде…както и да изпроводим нашите пловдивски артисти по пътя на изкуството, път който е важен не само за авторите, но и за публиката, която гледайки техните творби също пътешества и опознава други светове…и това пътуване и днес продължава!“ споделят наследниците от галерия „Виа Артис“.

 

Предишна СтатияМлади български юристи взеха участие в международно обучение на тема “Human Rights from A to Z“
Следваща СтатияДве изискани музикални събития в Пловдив
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име