Коледни изложби събират приятели

0
1581

Изложбата „ Да обикнеш Франция! Френската импресия и сетивност“, която беше открита в галерия „Филипополис“, представи художници, които са пряко или косвено свързали живота и творческата си дейност с поетичността и очарованието на Франция.

Лили Кючукова отново е безапелационна. Любима художничка, която само преди броени дни бе удостоена с Голямата награда на Международния салон за модерно и съвременно изкуство в Париж, отново ни пренася в романтичния си чувствен свят. Картините и носят онзи френски шик и елегантност, които винаги вълнуват  и провокират с изключителната си женственост, чувственост и порив за флирт. Жената в плантана е романтична, естетизирана, изпълнена с позитивна енергия и радост от живота. Лили е истински поет, който ни връща в периода на Бел епок и неговото оптимистично безгрижие. Тя не спира да създава великолепни платна, обгърнати от нежни цветове, наситени със сладост и нега.

В експозицията участват и художниците Динко Ненов и Елица Гигова. Динко Ненов представя творби, рисувани през периода, в който той живее в Нормандия. Елица Гигова създава няколко картини, които са провокирани от срещата й с френския композитор Ален Амуе Айева, който след завръщането си от едно от гостуванията си в България написва опера за Орфей.

Изложбата беше открита с Арията на Жералд от първо действие на операта „Лакме“ на Лео Делиб в изпълнение на тенора алтино Андрей Найденов.

Творбите 90 художника събра тазгодишното издание на станалата вече традиционна изложба „Дядо коледа и приятели“. В началото на месец декември Моника Роменска събира в Къщата на мексиканското изкуство в Стария град живописци, графици, скулптори и фотографи от Пловдив и областта, които се представят с избрани творби, представящи творческите им търсения през годината.

Изложбата беше посветена и отдаде почит на карловския скулптор Иван Томанов, който напусна без време артистичното братство.

Всички участници се събраха за общеа снимка и под „диригентството“ на художника Иван Шишков извикаха дружно „Ура!“ за изкуството, за куратора на изложбата Моника Роменска и за бъдещите си творчески успехи. След това участници и гости се отправиха към традиционната празнична трапеза, отрупана с лакомства и специалитети, приготвени от художниците, които доказаха, че са изключително добри и в кулинарното изкуство.

На 14 декември ще можем да видим един интересен дебют. Пловдивчанката Милена Желязкова, която живее във френския град Лион повече от 20 години, ще представи в галерия „Дяков“ своята първа самостоятелна изложба. Милена е създател и солист на квартета “Quatuor Balkanes“, съставен от две българки и две французойки. Те изпълняват български народни песни и балкански фолклор. Освен като певица с уникални певчески данни, Милена Желязкова е много талантлив художник, в което ще можете сами да се убедите.

 

Предишна СтатияСамо за ценители: „Зелда“ на Елин Рахнев и изложба на Атанас Хранов
Следваща СтатияЕла, купи и на децата в нужда помогни!
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име