„Необозримо за Кольо К.“ – ретроспективна изложба в памет на незабравимия Кольо Крамфилов

0
1143

На 12 януари преди пет години се простихме с един от най-талантливите, колоритни, многопластови и ексцентрични  български творци – Кольо Карамфилов.

Именно с ретроспективна изложба с творби на Кольо, Градската художествена галерия стартира годината, когато Пловдив става домакин на  Европейската столица на културата.

Изложбата представя произведения от различни периоди в артистичния живот на Кольо Карамфилов, предоставени от галеристи, частни колекционери и приятели. Ще бъдат представени филми за и с него, в опит да се изгради обозрима картина на разноликото му творчество. Карамфилов работи в почти всички жанрове на визуалното изкуство – графика, живопис, скулптура, пърформанс, инсталации, фотография, изявява се също като режисьор и сценарист.

На 28 януари от 17.00 ч.  в ГХГ Пловдив ще бъде представен двуезичен каталог, специално подготвен на изложбата.

Според изкуствоведа проф. Галина Лардева, „Кольо Карамфилов е средоточие на различни, понякога провокативни гледни точки, творчески концепции и нагласи. Той е един от малкото български автори с ярко изразен регионален и същевременно национален облик и значимост. Специфичното му място в художествените процеси от последните десетилетия у нас се определя от пресичането между съзнателно избраната автостилизация на артиста като „художник на собствения си живот“ и разполагането на творчеството като територия, която единствена е в състояние както да изрази, така и да запази индивидуалната чувствителност на твореца.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име