Още август на власт е подивял и разкошен, още две водорасли са ми гривна и брошка…

0
1177

‌Август завладя летните вечери с властното си желание да запали желанието за нови срещи и изтънчени флиртове с красотата на сътвореното от топлината на жаркото слънце, очарователните капки свежест с дъх на море и приятната умора на лунните лъчи.

Петъчната вечер събра енергията на хиляди хора на Античния театър за кулминацията на петдневната феерия от багри, темпераментните танци и бурята от емоции, които раздаваха участниците в 24-ия Международен фолклорен фестивал.

Като заклинание с дим и огромни ритуални шапки с пера на сцената в началото на ‌галаконцерта се появиха мексиканците. Екзотична и мистериозна нотка в танците, макар и по-умерена и умело маскирана имаше и в танца на групата на Индонезия. Летящите грузинци отново не пропуснаха да впечатлят публиката с резките, но много точно премерени движения на фона на пулсиращите традиционни за фолклора им звуци.

Колкото и да се разказва за красотата в движенията на всички 10 групи – ще е недостатъчно. Традиционното българско хоро постави тазгодишния финал на фестивала и привлече голяма част от публиката на сцената. А нощта приключи с ярка заря. И остави време за питие с приятели и сънища до съботния изгрев.

А привечер няма нищо по-приятно от това да се разходиш до село. Старо Железаре. С нов облик. По улица МоМа.

От кирпичените стени на къщите надничат монохромни и шарени лица, близки силуети, и далечен сюрреализъм.

Путин и Тръмп не са вече познатите образи от новините, а живеят редом с хората от селото. Подслушват дори клюките им край хладната пейка. А бабите замечтано отмарят навън сред пейзажите на известни художници.

Хубаво е. И някак усмивката на полските студенти, рисували по стените на къщите, прогонва онова усещане, че времето в селото е спряло. Денят бавно се изнизва, но оставя отпечатъци върху душата. В един зелен двор под звуците на френски шансони в Белозем.

Там, където музиката, картините и поезията опияняват. А август тепърва започне. Пийте с пълни шепи вълшебства.

Автор: Вихър Владимиров

Предишна Статия„Венецианският търговец“ съживи духа на Шекспир в с. Паталеница
Следваща Статия„Сцена на кръстопът“ ще отвори врати под мотото „Театъра Вълшебното“
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име