Изложби в Пловдив

0
2418

На 17 април в галерия Възраждане беше открита живописната изложба „Забравените гари“ на Стефан Балтов. Изложбата ще продължи до 07.05.2018 г. Представя я Краси Алексиева – „Авторът продължава да ни очарова и пристрастява към своите медитативни картини – този път на тема „изоставените гари“. Отново попадаме в сфуматните пространства, оголени до съновидение, с изпразнени, очаквания нещо да се случи и тайнствено самотни, изолирани сякаш от земното суетно притегляне, любопитство и нахалство. Тишина, тишина – сякаш преди човека и след него. Разбира се, Балтов няма да е себе си, ако не ни шамароса и стресне с няколко контрастни, провокативни творби, в които човекът е загубил човешкото, за да постигне уродливото.“

 

Стефан Балтов използва оригинилна маслена техника, за да създаде силно въздействащи картини, носещи и самота, и носталгия, но и светлината на надеждата. Изключително ефектни са картините му, които се отличават с наслоявания на полупрозрачни пластове велатурен лак. Те разместват контурите на всеки следващ слой и придават на картината особена, замъглена въздушна перспектива и голяма дълбочина, в която сякаш можеш да навлезеш физически.

Живописната изложба на Валери Ценов  беше открита на 18 април в галерия „Аспект и ще продължи до 8 май 2018 г.

Галеристът Олга Петрова представя изложбата на Валери Ценов, която е първата самостоятелна изложба в Пловдив от четири години насам.

„Въпреки участията му в общи експозиции през този период, неговите почитатели с нетърпение очакват едно по-цялостно представяне пред родна публика.

Настоящата изложба включва около 25 живописни творби, повечето работени специално за пространството на галерията и непоказвани пред публика. Разнообразни по формат и тематика, картините дават представа за търсенията и посоката на развитие на художника през последните години. Определено правят впечатление големите, 100х120 формати, както и няколко работи на дебели подрамки, при които странѝците също са живописно обработени, за да се получи 3D ефект и да се експонират без външни рамки. Като дискретни бижута въздействат и малките формати – на платна с размери 30х30, 25х25 той успява да побере цялата своя вселена. Валери съзнателно е подбрал да експонира в „Аспект“ картини от всички теми, по които работи, опитвайки се, след дългото прекъсване, представянето му да бъде максимално пълно. Известните му цикли „Тайните градини”, „Антични морета”, „Морски легенди”, „Свободни пространства”, както и характерните митологични образи на богини, оформят основната част на изложбата. Пролетно-носталгични и пасторални градски пейзажи се редуват в картини като „По Великден” и „Утопия”. Разбира се, някои от творбите крият изненади, но да оставим почитателите на художника да ги открият сами.

Откриването е на 18 април (сряда), изложбата ще продължи три седмици и нека всеки, който желае да се потопи в приказния свят на Валери Ценов, да се чувства поканен в галерия „Аспект“. Убедени сме, че ще си тръгне зареден с много положителна енергия и доброта, а защо не и с частица от тези емоции под формата на картина за своя дом …

В галерия „Дяков“ ще бъде открита изложбата на една от най-харесваните пловдивски авторки – Лили Кючукова.
Анна Дякова казва за нея „Лили Кючукова е художник, отлично познат на българската публика, но и на публиката в чужбина, особено на френската публика. Тя е желан гост на българските галерии, а също и на галерии във Франция, които също я награждават за изкуството й.
Галерия „Дяков“ е представяла няколко пъти в самостоятелни изложби нейното творчество, прави го и тази година.
В специално създадената за изложбата колекция от картини, която Лили реши да нарече „Бяло“, я виждаме елегантна, женствена по един неподражаем начин, ефирна, чувствителна и чувствена, каквато може да бъде и е само тя.
Изложбата ще бъде открита на 19 април 2018/ четвъртък/ в 18ч.

Роденият в Смолян, но здраво свързал с Пловдив творческия и житейски път художник Румен Нечев, ще посрещне приятелите си в едно от най-нестандартните, но изключително уютни арт-простванства.

На 19 април от 18.30 часа в арт-център „Зелена линия“ ще бъде открита изложба живопис, графика и керамика на един художник, който осъвременява и обогатява традиционните схващания за изкуството, като предлага различни творчески експерименти.

Румен Нечев има над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина, участия и награди в редица международни проекти, биеналета (Истанбул, Пекин, Сапоро, Сент Никлас, Варна и др.) и триеналета на графиката (Банкок, Канагава, Белград, София и др.). Участия в десетки кураторски  проекти с графика и хартиени обекти. От 1988 година до 2006 г. е участвал в над двадесет международни изложби. От 2002 до 2008 г. е председател на Дружеството на пловдивските художници. През 2012 г. получава престижната международна Почетна награда за графика „Оскар Кокошка” в  Пьохларн, Австрия, а през 2013- та – награда „Пловдив” за изобразително изкуство.

Негови творби са собственост на НХГ – София, ГХГ – София, ГХГ – Пловдив, Колекция „Хелмут Мюлер” – Германия, Графичен кабинет „Ауербах” – Германия, Графичен кабинет при ДПХ – Пловдив, Графичен кабинет при ДБХ – Бургас, ГХГ – Бургас, ГХГ – Пазарджик, Графичен кабинет при МБГ – Варна, Графична колекция „Щайнер”, Батщебен, Германия, Еx libris колекции (Белград, Пескара, Сент Никлъс, Анкара, Пекин); частни колекции в страната и чужбина.

На 19 април в галерия Резонанс ще бъде открита и изложбата „Oт Панония до Филипополис“, в която участват Даниел Людвиг, Золтан Людвиг и Милена Младенова.

Oт Панония до Филипополис …

Прашинки изгубено минало, летящи в настоящето…

Пътища които се пресичат и разделят…

Всеки от нас е тръгнал по своя собствен , път търсейки своята идентичност …

Еднаквости и различия… 

Метаморфозата на времето …

История без начало и край…

Една дълга приказка за едно безкрайно пътуване..

Пътуване от …и към …себе си …

Даниел Людвиг е роден през 1981 година в Надканижа /Унгария/. Живее и  твори  в Кендлимайор /Унгария/. Завършва училище по изкуствата в град Пейч специалност графичен дизайн. Има самостоятелни изложби –Унгария , Австрия , Сингапур , Велико Търново. Участва в групови изложби в Унгария и други държави –АРТ ЕКСПО –Малайзия, АРТ ЕКСПО-Инсбрук-Австрия, Експо- Сарагоса -Испания и други. Взел е участие в международни симпозиуми в Унгария ,България, Хърватия ,Босна и Херцеговина, Германия, Малайзия, Азербайджан ,Финландия. Негови творби са притежание на частни колекции в Унгария,  Малайзия, Германия и други .

Золтан Людвиг е роден през 1953 в Унгария. Живее и твори в град Надканижа/Nagykanizsa/Унгария/.

Завършва училище по изкуства в град Пейч /Унгария/. Работи в областта на живописта, плаката и интериорният дизайн. Носител е на множество унгарски награди за заслуги в областта  изкуството и културата. В периода 1993 -1998 е организатор и арт мениджър на Международният симпозиум „Trofaiach Art”- Австрия. През 1999 – организатор и арт мениджър на симпозиума -„Ludvig International  Symposium” в Кендлимайор – Унгария в който са участвали стотици художници от различни държави , през 2018 ще се  проведе 26-то издание на симпозиума .

Участва в групови изложби в Унгария и други държави. Участва в много  Международни симпозиуми в Унгария , Словакия, Германия, Оман, Катар, Турци, Египет, Босна и Херцеговина, Италия , Малайзия, България, Испания и други. Негови творби са притежание на международни галерии и музеи както и на частни колекционери от цял свят . „Със своята живопис  Золтан Людвиг създава митът за чисто житейски форми. В неговите архаични тонове една и съща роля имат както субективната визия, така и древния спомен, напомнящ за потъналите светове. Нещата като че ли се създават от само себе си, за да предизвикат нашето възхищение, като че ли  Золтан  Людвиг иска да ни каже: Погледни цветето, научи се от него на чист и пламенен, пълнокръвен и неопетнен живот. И макар да няма история, във вътрешността на всяко цвете се крие по една приказка.“ Д-р Ференц  Витез  – изкуствовед.

Милена Младенова e родена 1986 в град Бяла. Завършва художествена гимназия акад. Дечко Узунов-Казанлък и ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” в курса на проф. Стефан Лютаков. В университет Мармара – Истанбул защитава магистърска степен.

Участия в групови изложби в България и чужбина. Самостоятелни изложби в България и Унгария.

Награди-Награда за млад автор от Биенале на малките форми-Плевен, награда от Лайънс клуб Австрия, от Биенале на хумора и сатирата –Габрово, награда за скулптура от Националната изложба Лудогорие –Разград.

Участия в международни симпозиуми в България, Унгария, Словакия, Хърватия, Германия, Малайзия, Азербайджан, Румъния, Босна и Херцеговина.

На 20 април в галерия UP.A.R K. ще бъде открита изложбата на един изключително интересен творчески и житейски тандем. Мия Божилова и Гроздан Илков – Грфа ще представят изложбата си под надслов „Анатомия на джаза“. Живописта и фотографията ще представят творческите търсения на двамата интересни пловдивски творци.

Изложбата ще бъде открита в 19.00 часа.

През идната седмица също ще можете да присъствате на откриването на самостоятелна изложба, с която друг обичан творец ще отбележи седемдесетия си рожден ден.

На 26 април в ГХГ „Мексиканско изкуство“ ще бъде открита живописната изложба на Димитър Добрев.

Димитър Добрев е роден в Пловдив, но съдбата го изпраща в Смолян, където работи и твори цели 25 години. Там става член на Дружеството на смолянските художници и взема участие във всички общи изложби. Участва и в две Национални изложби „Родопи“. Въпреки това, той се връща в родния си град и след известно прекъсване на творческите си занимания, отново започва да работи и да създава картини.

След изключително успешната му изложба „По първи петли“, която премина при огромен успех в галерия „Червеното пони“ през 2017 година и няколкото му участия в сборни изложби в Града под тепетата, тази година Митко Добрев ще зарадва почитателите и приятелите си с нова експозиция, в която са включени красиви пейзажи от Родопите и страната, натюрморти и композиции.

На 25 април 2018 г. предстои откриване на изложба-живопис на художника Петър Мичев. Вернисаж : 18:30 – 20:30 часа

Петър Мичев е роден на 9-ти Май 1955 година в град Плевен. Самобитен художник, рисува от 15 годишна възраст.

Между 1974 г. и 1990 г. развива артистичната си кариера основно в България. Светът го открива през 1990 г. в Брюкселската галерия „Остър ъгъл”, където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург, Дания и САЩ.През 1994 г. художникът участва в един от най- големите културни проекти на Юнеско на 20 век, заедно със Сезар, Карсу и Бюфе. През 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне” в Париж. Изложбата е открита от Жак Ширак. Участвал е в над 400 групови вернисажа и е реализирал над 100 самостоятелни изложби в България, Европа, Америка. Живее от 1991г. до 1998г. във Франция, а в периода 2000г. – 2005г. живее в САЩ, Тампа, Флорида. Пред конгреса на Флорида братът на президента на САЩ – губернаторът Джеб Буш представя Петър Мичев като единствения жител на щата, записан в „Енциклопедия Британика”. След  5  годишното си пребиваване в Тампа, 8 милионният град номинира българинът за личност на годината. Във Франция, Петър Мичев работи с престижни галерии, една от които прочутата „Романет” между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Парижката критика определя Петър Мичев като „автентичен, мистичен и невъзможен за дефиниране”. Мичев има над  10 000 продадени картини. Негови платна са притежание на над 30 музея, галерии, фондации и на известни личности в света сред които Джордж Буш, Владимир Путин и австралийския милиардер Клайв Палмър. Картини на Петър Мичер притежава и холивудската звезда Стивън Сегал. Освен в музея на Ватикана, картина на Мичев е сложил приживе в частната си колекция папа Йоан Павел Втори. Творба на Петър Мичев – „Мадона от Флорида” е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка- символ на щата Флорида.

Петър Мичев е заслужил гражданин на град Плевен от 2005г.

В момента художникът живее и твори в град Плевен.

Предишна СтатияНиколай Волев и Аня Пенчева ще представят филма „Извън пътя“ и книгата „Девствената проститутка“
Следваща СтатияВасил Петров и приятели пеят за юбилей на пловдивска рок легенда
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име