Предстоящи прояви на 24-ти театрален фестивал „Сцена на кръстопът“

0
677

„Театъра-Гордостта” е мотото на тазгодишното издание на театралния фестивал „Сцена на кръстопът”, което се провежда за 24-ти път в Пловдив.

Тази вечер (17.09.2020г.)фестивалната програма продължава с представянето на романа „Книга за песните” на Стефан Вълдобрев, което ще се състои от 19 часа в Голямата зала на театъра. Специални гости на събитието са Мая Бежанска, Рут Колева, Керана и приятели.

Входът е свободен, но само с покани, които се дават на касата на Драматичния театър.

Днес отвори врати и театралната работилница „Думи в действие“ на  композитора Асен Аврамов. Ателието, което е насочено към актьори и музиканти – инструменталисти, бийт мейкъри, DJ, бийтбоксери, във фазата на обучение, или професионалисти, ще се провежда  до  19 септември в Камерна зала на Драматичен театър – Пловдив.

Това е втората театрална работилница след тази на актрисата Силвия Лулчева, която програмата на 24-ата „Сцена на кръстопът” предлага тази година. Интересът и към двете събития е голям.

Снощи, при огромен интерес, Георги Тошев представи книгата си „Наум Шопов. Бележки от един живот”. Биографичната книга на издателство Книгомания излиза по повод 90-годишнината от рождението на легендарния актьор.

Наум Шопов е една от най-загадъчните публични личности в страната, не обича да говори за себе си и не дава интервюта. Отказва поканата на Георги Тошев да запише неговите спомени в началото. Но преди десетилетие, на прага на своите 80 години и изправял се вече веднъж пред смъртта, актьорът узрява за тази идея и чрез Кольо Карамфилов се свързва отново с журналиста. Всички тези текстове-фрагменти, включени в „Наум Шопов. Бележки от един живот” са буквално последните размисли и послания, записани в болничната стая.

„Прекарах няколко месеца с мисълта за Наум, а след това – в неговата тиха компания. Предложих му да разкаже в книга своя изпълнен с обрати живот. Живот-път. Наум се замисли. Не след дълго каза „да“. „По-добре е аз да го разкажа, а не след време, когато ме няма, други да го преразказват с лъжи!“ Мъдрец – това е Наум. Тишината му е вик за човечност. Насъбрана енергия за споделяне. За него думите са важни“, разказва Георги Шопов  за написването на биографичната книга.

„Десет години по-късно Наум е тук. Наблюдаващ. Присъстващ. Усмихва се през погледа на внука си Наум Шопов от сериала „Откраднат живот”, пали се на сцената на Сатиричния театър с другия си внук Асен Мутафчиев в спектакъла „Трима мъже и една Маргарита”. Лиза и Христо, децата на Наум Шопов и Невена Симеонова продължават талантливо и дискретно да са част от света на театъра и киното. Паметта е действие. Без антракт”, допълва той.

„Крал Лир“, „Вишнева градина“, „Последната лента на Крап“, „Животът в сън“, „Делото Дантон“… Театърът остава завинаги първи дом за актьора Наум Шопов. Роден е на 27 юли 1930 година в Стара Загора в семейство Мара Шопова (по баща Делчева) и Христо Шопов, бежанец от Смърдеш, Костурско. Завършва гимназия в родния град. Играе в театрите в Ст. Загора (1948–1950), Пловдив (1952–1958), Бургас (1967–1968), в София – Театър на Народната армия (1958–1975, с прекъсване) и Народния театър (от 1985). И въпреки стотиците си роли той няма завършено висше актьорско образование. Киното го открива млад и му се отблагодарява със запомнящи се роли в „Цар и генерал“, „Случаят Пенлеве“, „Крадецът на праскови“, „Иконостасът“, „Инспекторът и нощта“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „Трета след слънцето“, „Топло“, „Вилна зона“, „Константин Философ“, „Граница“ и сериала „Капитан Петко Войвода“. Наум Шопов умира на 18 април 2012 година в София.

Камерна зала на Драматичен театър–Пловдив вече официално носи името на Стефан Данаилов, а на старта на фестивала „Сцена на кръстопът” бе открит и релефът, изработен от скулптура Димитър Рашков. По този начин пловдивската публика засвидетелства почитта и уважението си към приноса на големия български актьор към културата в Пловдив.

На церемонията при откриване на театралния фестивал „Сцена на кръстопът, директорът на Драматичен театър – Пловдив Кръстю Кръстев припомни за привързаността на Ламбо към Пловдив, благодарение на която градът под тепетата има прекрасна Камерна зала.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име