Пролетни изложби в Пловдив

0
253

Непосредствено след Великденските празници Генчо Накев представя седмата си самостоятелна живописна изложба в галерия „Аспект“. Експозицията се състои от 18 платна, обединени от общата идея за абстрактна живопис, силно повлияна от колажната техника в композицията. Подобно на колажа, отделните фрагменти в платната участват в играта с формата и цвета и съставят нова картинна реалност. Творбите на Генчо Накев са абстрактни като форма и реални като съдържание, в тях той влага своите възприятия, което прави картинното пространство наситено с емоциите на автора от посетени, обитавани и преживени реалии. Затова и част от картините носят наименования на конкретни обекти и места, духовно повлияли на автора. Преобладават средните като размер картини, предимно вертикални като формат, но като централни в експозицията трябва да отбележим двете впечатляващи платна с размер 120 см. на 120 см. – „Убежище за спомени“ и „В играта на четирите ъгъла – сън“.

Ярка, цветна, излъчваща силна енергия и позитивизъм, изложбата на Генчо Накев зарежда зрителя с добро настроение, откъсва го, поне за малко, от тревогите и сивотата на битието. Нека всеки, който желае, да заповяда в галерия Аспект от 28 април до 18 май и да почувства емоцията на художника, а защо не и да отнесе част от нея в своя дом. Генчо Накев е роден през 1962 в гр. Казанлък. През 1981 завършва ССХУ “Дечко Узунов” – гр. Казанлък. През 1987 – ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност „живопис“. Доцент е по рисуване в УАСГ.
Представял е изкуството си в множество индивидуални и колективни изложби и форуми в България (София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Габрово, Сливен) и в чужбина – Германия, Франция, Австрия, Ливан, Италия, Белгия. Участва в национални и регионални изложби на СБХ в България. Негови творби притежават галерии в София, Плевен, Габрово, Видин и Добрич; частни колекционери от България, Германия, Франция, Чехия, Русия, САЩ, Канада, Англия и Турция.

Арт клуб галерия „Савов“ кани на изложбата от живописни творби и рисунки „Полет и очакване“ на Емилия Арабаджиева.

Емилия Арабаджиева е родена през 1952 г. в гр. Пловдив. Завършила сценография в Художествената академия – София, в класа на проф. Асен Стойчев през 1976 г. От 1992/93 г. до 2020 г. е директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, а от 2005 г. хоноруван преподавател по История на костюма в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуства – Пловдив. Художник на документални филми – „Сказание за българската земя”, „Великолепието на Армира” и др. Има издадена книга „История на костюма“ и участия в редица международни проекти като: „Точки на пресичане” – музиката в изобразителното изкуство с партньори от Германия и Полша, работа по програма „Коменски” и др. През целият си творчески път работи кавалетна живопис, дизайн на книгата  и работа си като сценограф.

Галерия „Дяков“ за пореден път представя творчеството на известната българска художничка Лили Кючукова – знак за елегантност, изисканост и френски шик. Изложбата „Мистично“ на Лили Кючукова ще гостува на галерия“Дяков“ до 14 май.

Един вълнуващ автор, който рисува с цялото си сърце и душа и за когото рисуването е висша форма на медитация, ще гостува в Пловдив със самостоятелна изложба през пролетните месеци – Чавдар Петров. Откриването на изложбата ще бъде на 05 май от 18:30 до 20:00 часа в галерия „Артистика“, ул. „Авксентий Велешки“ 9 (вход от ул. Драган Цанков). Експозицията, която видинският автор ще сподели с пловдивската публика, ще бъде представена под надслов „Денят и нощта“ и може да бъде видяна до 30 юни. „Посвещавам тази изложба на деня и нощта. Светлината, топлотата на деня и от другата страна мистичната загадъчност на нощта. Слънцето и луната – един свят, в който ние живеем. Само може да се радваме, че го има“, споделя автора за идеята и вдъхновението зад изложбата.Чавдар Петров е роден на 14.10.1955г. в с. Екзарх Йосиф, Русенски окръг. През 1974 завършва художествена гимназия в гр. Казанлък. През 1980г. завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – специалност живопис. От 1985г. е член на Съюза на Българските Художници – гр. София. Живее и работи във Видин. Не само животът в един от най-колоритните български градове го прави чист живописец. Всекидневието в платната му придобива приказен и фантастичен образ, който гравитира около магията на цвета – богат, нюансиран, магнетичен. Художник с подчертано модерно виждане, той изминава дълъг път от натурата и свързаните с реализма композиционни и стилови похвати, за да се озове на другия бряг на визуалната свобода, където опитът и преживяното водят до изграждане на наситена, собствена образна система. В платната му се долавя едновременно стаена динамика и потенциал за разгънато движение, като неспирният поток на голямата река.
Чавдар Петров има над 60 самостоятелни изложби и участва в много колективни изложби в страната и в чужбина. През 1995 г. пребивава в ателиетата на “Cite des arts” в Париж. Негови творби притежават Национална художествена галерия и почти всички галерии в страната. Негови работи присъстват и в редица частни колекции.

На 05 май от 18:00 часа в галерия „Капана“ се открива съвместната изложба живопис „Крачки в паметта“ на Калина Мавродиева и Юлий Таков. Пътят в изкуството и на двамата тръгва от Пловдив. За Калина – от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ (2007), а за Юлий – от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства (1991). После двамата учат в София, където живеят и работят сега. Юлий Таков завършва Частната художествена академия „Жул Паскин“ в класа на проф. Николай Майсторов, а Калина Мавродиева е бакалавър по текстил и магистър по живопис при проф. Андрей Даниел в Националната художествена академия.
В „Крачки в паметта“ авторите ще представят по няколко цикъла картини – живопис и рисунки, които всеки от тях е създал през последните десет години. Гостуването им в Пловдив е тяхното най-цялостно съвместно представяне от 2019 г., когато започват общите им изяви.Как протича творческият процес при Калина Мавродиева:
„В работите си изследвам теми, които са близки до мен, свързани с мои лични преживявания. Това ми позволява да се вгледам отблизо в обектите, които изобразявам. Всяка отделна тема разглеждам в серия от платна и рисунки. Подхождам към рисуването като редукционен процес, отстранявам или частично замъглявам изходните изображения, опитвайки се по този начин да ги надградя с нов смисъл. Върху всяка отделна рисунка работя по малко в продължение на дълго време, така картината носи наслагването във времето и отпечатъка, който то оставя върху нея. В процеса на работа излъчването на картината постоянно се променя. Спирам когато усетя нейния дух, нейната уникалност. Материалът, който ме привлича най-много е хартията. За мен хартията е специална и ме провокира да бъда максимално откровена по време на работа. Харесвам мекотата и излъчването, което придава на образа. Така тя ми помага за това, което търся във всяка една от работите си. За мен е много важно усещането от досега с картината. Атмосферата и състоянието, в които ме въвлича. Понякога контактът с картината е като спомен, но не мога да се сетя от кога. Като приятно усещане за мирис или вкус от детството.
В новите ми работи моето внимание е фокусирано върху отделния обект, увеличавам размера му до степен, в която рамката на платното не успява да го побере в границите си. Приближавам образа до себе, като опитвам да уловя енергията, която носи. Да пресъздам движението и процеса на отделяне от средата му. Искам да покажа силата и значимостта на всеки отделен образ.“
За своите творби Юлий Таков споделя:
В серията „Реалността е загадка“ човекът е потопен в своя илюзорен свят, среща се с бариерите, които сам е поставил пред себе си. Преодолявайки ги, намира смисъл в съществуването си. В работите си търся многозначност. Вълнува ме и влиянието на заобикалящата среда върху вътрешния свят на човек, както и обратното, тяхната взаимовръзка.
Другата серия е „Дългото пътешествие“. Работите са малък формат, с акварел върху хартия и ми се иска да въздействат като извадки от дневник, да носят тази интимност. В центъра е художникът и представата му за значимостта на неговите занимания. Заобиколен е от своите обсесии и опитва да разчупи границите на свободата си. В някои от работите се мултиплицира и уникалността му е поставена под въпрос. В тези акварели опитвам да разкажа историята от първо лице, търсейки границата между сериозното и ироничното.“ Изложбата е с вход свободен и може да се види до 2 юни.

В галерия „Мария Луиза“ можете да видите цветните релефи на Янко Ненов. Творбите, които са създадени чрез умело комбиниране на метал и акрил, притежават нежна и романтична естетика и сякаш ни пренасят в ретро стилистиката на възрожденската епоха. Изложбата на Янко Ненов „Цветни релефи“ гостува на галерия „Мария Луиза“ до 03 май.

На 05 май от 18.30 часа в галерия „Мария Луиза“ ще бъде открита живописната изложба „Квадрат 33“ на Даниела Русева.

До 09 май галерия „Възраждане“ представя ретроспективната живописна изложба „Музата“ на Григор Ангелов. „Григор Ангелов е емблематичен художник, защото светът, който създава е идеализиран до степен на уникална естетика. Всъщност, това е микросвят, художникът не е всеяден. Мога да се изразя така: той е моногамен, жените, които рисува са всъщност един образ – неговия идеал за жена. Дългошиести и някак безплътни, леко ексцентрични, с красотата на сантиментална идеализация те съществуват сякаш в някакво безвремие. А удивителните котки на автора са странни птицо-котки и се държат като господарки. В естетската гравитация на картините има много мечтателност, поетичност и красота“ Краси Алексиева.

Григор Ангелов е роден през 1941 г. в София, България. През 1973 г. завършва НХА в София, специалност „Плакат” при проф. Александър Поплилов. Член на СБХ. В следващите години той работи активно в този жанр и участва в някои от най-значимите биеналета за художествен плакат в света. Автор е на над 120 публикувани театрални, филмови, социални и авторски плаката. Има осъществени 15 самостоятелни изложби в България и Франция и множество участия в общи такива. През 1989 г. е награден с Национална награда на името на Александър Жендов.

На 10 май от 18:00 ч. галерия Възраждане кани на изложба на един от най-известните, впечатляващи и майсторски артистични тандеми в българското изкуство – Майя Горова – живопис „За Непал с любов“ и Богомил Живков – скулптура „Лирично“.

„Артистичният тандем Майя Горова – живопис и Богомил Живков – скулптура са известни на ценителите на изобразителното изкуство от много години. Селските пейзажи на Майя, съхраняват съкровената душевност на старите къщи и дворове, пропити с романтика, семпла поетичност и идилия. А Богомил, с много специфичния си почерк отдава вниманието си на жената, любовта и семейството. В скулптурите му има една възвишеност и красива еротика.    Общата им изложба е наслада за окото и душата!“  Краси Алексиева, 2022 г.

Кратка биография на Майя Горова: През 1946 г. родена в град Пловдив, България. През 1966 г. завършва Художествената гимназия в град София. През 1972 г. завършва Художествената академия в София, специалност декоративно-монументална живопис при проф. Георги Богданов. Има осъществени над 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина и множество участия в общи такива. Работи също и в областта на сценографията – проектиране на сценични костюми за хорови и танцови фолклорни ансамбли. Нейни творби са притежание на частни лица и художествени галерии в България, а също така и в чужбина : Полша, Литва, Холандия, Ливан, Германия, Япония, САЩ, Франция, Финландия, Англия, Турция, Малта, Македония и др.

Биография на Богомил Живков: Богомил Живков е роден през 1946 г. в Перник. През 1971 г. завършва НХА София, специалност Скулптура. Има самостоятелни изложби и заедно със съпругата си художничката Майя Горова в България, Германия, Малта , Япония, Австрия, Чехия.  Има много участия в скулптурни симпозиуми. Творбите ще можете да разгледате до 30 май.

Галерия „Червеното пони“ открива сезона с живописна изложба на Илия Йончев. Откриването ще се състои на 11 май от 18.00 часа.

Дебютната самостоятелна изложба на Еми Куртова може да бъде видяна до 06 май в Залите за временни експозиции на Градската художествена галерия (ул. „Княз Александър I“ №15).Проектът е финансиран от Национален Фонд Култура, програма „Дебюти”, раздел „Визуални и дигитални изкуства”. Част от проекта бе представен за пръв път през месец януари 2022 година в град София под името „Автопортрет’’. В него Еми съчетава фотография, живопис и скулптура.Еми споделя: „В изложбата засягам няколко теми, като акцентите са човекът, природата, свободата и любовта. Представям ги в детайли и дълбочина. Любовта – най-висша ценност, крайната цел и утопия. Тя е в основата на всичко, което градим. Човекът – объркан, търсещ себе си във времето и пространството, той е мое олицетворение. Природата – в мащаб и в макро детайл, като наш дом и като малка частица, която можем да употребим. В темата загатвам общата ни връзка с природата и връзката ни с модерния свят. Единичните „истински автопортрети” – напомнят, че човекът е и тяло, тяло чрез което възприемаме усещанията и чувствата, спотаени дълбоко в нас. Включила съм и фотографии, вдъхновени от импресионизма. Те отговарят на моите търсения и сънища. Показват светлината във вътрешните ми борби, в опит да усиля още замисъла, заложен в проекта: Всичко, което правим, е отражение на самите нас – наш Автопортрет.’’

Поредната изложба, посветена на Великденските празници, е подредена в галерия „Сигна“. В изложбата „Вси светии“ Стефан Георгиев е пресъздал образите на източноправославни светци, но не канонически като визия, а живописни, пречупени през погледа на художника. В експозицията са включени 20 платна смесена техника и 8 пластики.

Стефан Георгиев е роден на 24 юни 1954 г. в гр. Велико Търново, България. През 1974 г. завършва Художествената гимназия ,,Академик Дечко Узунов“ в гр. Казанлък. След това продължава образованието си във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ във Факултета по изобразително изкуство.
Пътят му като художник започва през 1979 г. Работи в областта на живописта и илюстрацията. Представя картините си в много самостоятелни и групови изложби в България, Германия и Турция.
От 2000 г. до 2014 г. живее и работи в Атина, Гърция, където участва в поредица от самостоятелни и групови изложби на Съюза на художниците на Гърция – EETE, в който членува от 2007 г. Работи и като илюстратор на детски книги за някои от най-значимите издателски компании в Гърция. Отпечатани са 28 детски книги, съдържащи негови илюстрации, като някои от текстовете са на съпругата му Кика Иванова.
Художникът използва своеобразна смесена техника, за да сътвори своите картини. Разнообразието от материали като: акрилна паста, златно и сребърно метално фолио, колаж, акрилна и маслена боя, обогатява и подобрява визията на платната. Композициите са предимно фигуративни, детайлите са реалистични, но стилизирани и декоративни. Съчетани с богати и ярки цветове, текстура и разнообразие от растителни и природни елементи, те правят творбите му специфични, разпознаваеми като стил, интересни, близки до човешката духовност и лесни за усвояване.
Негови картини са представени в много галерии и частни колекции в Холандия, Германия, Италия, Испания, Великобритания, Гърция, България, Турция, Русия, САЩ, Канада и Хонконг.

Предишна СтатияСъбирането на средства за храма в с. Храбрино продължава
Следваща СтатияПремиера на филма „Отвъд рамката – Димитър Инджов“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име