Пролетно настроение в пловдивските галерии

0
652

В навечерието на светлите великденски празници Арт клуб и Галерия Савов открива поредната самостоятелна изложба. Гостува художника Исак Асса, който представя картините си под надслов „Цветовъртеж“. Заглавието съответства на голямото богатство от багри в творбите на автора, заредени с много чувство и настроение.

В Изложбена зала „2019“можете да разгледате традиционната колективна изложба „Цветове“ на членове на Дружеството на пловдивските художници (ДПХ). Изложбата е посветена на пролетта и предстоящите Великденски празници. „Втора пролет на очаквания. Втора пролет на ограничения, страх и надежди.  И все пак знаем, че тя е тук, събудена от силата и мощта на природните закономерности навън и вътре в сърцата ни. Усещаме я с всяка фибра на тялото си и с всеки лъч, пробил мрачните облаци, защото всичко това ни приближава към един от най-светлите празници – Възкресение Христово. За този многоочакван пролетен Великден Дружество на пловдивските художници ще ни срещне с най-новите свои творби, мечти и упования – цветни, звучни и пластични предизвикателства от новото начало в годината на творческа реализация от Културния календар на община Пловдив“, разказа председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева.

Изложбата „Цветове“ ще продължи до 14 май. В празничните дни Изложбена зала „2019“ ще бъде със следното работно време: 30.04, 01,02, 03, 04 и 06.05 – почивни дни. Залата ще работи на 05 и 07. 05.

Станимир Видев и Гроздан Илков – Графа откриха съвместна изложба в пространството на U P.A.R.K. галерия. И двамата автори нямат нужда от представяне, защото са добре познати не само на пловдивската публика. Станимир Видев е сред най-изтъкнатите български живописци, които са изключително ценени както у нас, така и в чужбина. Видев  представи живописни платна, създадени в типичния му абстрактен стил, а Гроздан Илков зарадва почитателите си с впечатляващи арт инсталации, пана и мащабни пластики, изработени от отпадъчни материали.

Станимир Видев отново доказва високата си класа, като представя както добре познатите на публиката градски пейзажи от любимия му Пловдив, така и великолепни колажирани композиции, в които е съчетал виртуозна живописна техника, съчетана с различни фрагменти от цветни хартии, изрезки от списания, парчета плат и текстове, допринасящи за едно пълноценно ететско изживяване.

Граздан Илков – Графа е истински виртуоз, който успява да придаде душа на неодушевени предмети. Той създава великолепни произведения на изкуството, използвайки стотици наглед ненужни детайли, за да изгради истинска скулптурна симфония.

III-тото издание на Международния мозаечен форум „Балкански мостове”  беше открито в навечерието на Международния ден за опазване на паметниците на културата. В него тази година участват 55 автори от 8 държави със 110 мозаечни произведения, които по традиция ще изпълнят пространството на  Балабановата къща в Стария град. Двигателят на събитието – художникът  Крум  Шаранков , майстор на мозаечния жанр в изобразителното изкуство и куратор на изложбата споделя “ Подготвили сме един празник за сетивата, едно пиршество от цветове и идейни концепции, чрез които публиката ще съпостави различните мозаечни школи и материали!” Представителната експозиция мозайки „Балкански мостове III”  е разположена в сводеста и дълбока зала и ще могат да бъдат видени до 30 април.

Галерия „Дяков“ представя изложбата на Пламен Русев, посветена на годишнината от рождението на знаменитата му леля, световната оперна Дива Гена Димитрова.
Пламен Русев е роден през 1964 в Самоков. Средното му образование е Гимназията за сценични кадри в Пловдив. През 1984-1988 е студент и завършва Академията за изящни изкуства във Флоренция. Първата си самостоятелна изложба реализира в галерия „Spezio A“ именно там- във Флоренция. Участвал е със самостоятелна изложба в Националните есенни изложби в Пловдив през 1992. От 1997 е автор на Галерия „Дяков“- тазгодишната му изява е петата му самостоятелна изложба в Галерията.

Пламен Русев е реализирал 20 самостоятелни изложби- в български и чуждестранни галерии и десетки участия в групови изложби в България, Италия, Австрия, Испания, Холандия, САЩ… Пламен работи основно в областта на живописта, но проявява интерес и към литографията. Живописната си изложбата тази година в Галерия „Дяков“ Пламен Русев е обединил под името „Драконови пера“- това са 19 специално селектирани творби за камерното пространство на Галерия „Дяков“.

Галерия „Възраждане“ представя изложба живопис „Мистерии между световете“ на Тони Тодоров. „Един от най-мистериозните и трансцедентални съвременни български художници, Тони Тодоров, отново силно ще ни сюрпризира с новата си изложба. В сюжетните постановки отново се налагат неговите, винаги актуални за живописта му, персонажи – мистични, сякаш излезли от митове и легенди. Тони продължава да бъде адепт на женската красота и ни я демонстрира често на фона на прекрасни пейзажи“, споделя галеристът Краси Алексиева.

Тони Тодоров е роден 1969 година в гр. Оряхово. Завършва художествената гимназия „Илия Петров” в София, а по- късно и специалност „Графика” във Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий”. Има над 13 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Русе, Плевен и многобройни участия в Общи художествени изложби. Участва и в международния проект на галерия „Астри“- „Дискриминация“, реализиран в Истанбул. Негови платна и стенописи са част от колекции в България, Дания, Израел, Австрия, Истанбул и др. От 1999 е член на СБХ. Картините ще можете да разгледате в салона на галерията при спазване на всички противоепидемични мерки до 10 май.

В светлата и уютна галерия „Виа Артис – Крум Танчев“ можете да се насладите на прекрасна сборна изложба, посветена на настъпващата пролет.  Тук ще откриете голямо разнообразие от стилове и пъстра живопис, заредена с огромна позитивна енергия.

В Къщата Мексиканско изкуство“ в Стария Пловдив можете да видите изложбата с фотографиите на дипломантите специалност „Фотография“- АМТИИ „Професор Асен Диамандиев“. Изложбата ще продължи до 28 април.

Предишна СтатияАприл започна със серия от интересни изложби
Следваща СтатияХудожникът Борис Дочев дари на ГХГ ценна колекция
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име