САЩ: От Тръмп до Байдън

0
646
Колаж:БНТ

Представям ви анализа на нашия партньор Исидорос Кардеринис, който коментира изборите в САЩ. Статията беше изпратена в редакцията ни дни, преди 06 януари, когато привържениците на Доналд Тръмп се събраха пред Капитолия малко преди събранието, в което двете камари на Конгреса на Съединените щати трябваше да потвърдят изборната победа на Джо Байдън. По време на заседанието на Сената и Камарата на представителите, пред Капитолия вече има стотици привърженици на Тръмп и се стига до сблъсъци с представителите на реда, след което активистите нахлуват в сградата на законодателната власт. В ранните часове на 07 януари полицията и силите на реда овладяват ситуацията и разпръскват поддръжниците на Тръмп.

Изборната победа на Байдън е потвърдена, а равносметката от щурма е 4 жертви и над 14 ранени полицай, което слага позорно петно върху управлението на президента Тръмп.

След излагането на тези факти от изминалите денонощия, публикувам материала на Кардеринис без редакторска намеса.

Президентските избори на 3 ноември 2020 г. бяха може би най-важните избори в следвоенната история на САЩ. Следователно на тези избори участието на американските избиратели  беше най-голямото от 1900 г. насам, демонстрирайки възраждането на техния политически интерес и силно поляризирания климат, който преобладаваше в страната. В същото време Джо Байдън може да е спечелил народния вот (4,5 милиона гласа повече от Тръмп) и необходимите избиратели в колегията но Доналд Тръмп показа голяма устойчивост, докато на практика имаше срещу него почти всички медии, по-голямата част от Холивуд и цялата доминираща система. Тези избори показаха дълбокото разделение в САЩ, което на много места доведе до крайно маргинални изборни резултати. Силната конфронтация между двата раздела и екстремната реторика и практика не са изолирано събитие и могат да се задълбочат още повече, като имат отрицателно въздействие върху страната. Причините за избирателната устойчивост на Тръмп се дължат на факта, че президентът Тръмп е приел антисистемната риторика на оплакванията на елитите, към които обаче принадлежи, както и агресивната тактика срещу силите на глобализацията. Аспекти, които докоснаха силно големи секции от средната класа и разбира се работническата класа. И така, на безработните, на хората, които чувстват, че нямат глас, на провинциалистите, на които се подиграват за техните нрави и обичаи арогантните жители на столицата и дори граждани, принадлежащи към малцинства, но също така и на всички големи общности, като афро-американци и латиноамериканци, речта на Доналд Тръмп намери и продължава да намира голям резонанс. Въпреки факта, че всички движения за защита на правата (Животът на черните се брои, и т.н.) бяха явно срещу него. И ако не беше настъпила пандемията на коронавируса и не беше избухнала втората вълна, която удря САЩ толкова силно, колкото първата, Доналд Тръмп лесно би спечелил изборите. По този начин, след първите три години на положителни икономически резултати на администрацията на Тръмп, блокирането през март доведе до затваряне на много малки и средни предприятия, докато над 20 милиона американци изведнъж останаха без работа. И Доналд Тръмп със сигурност би спечелил президентските избори без здравната криза предвид факта, че Джо Байдън, който изразява неолибералния интернационализъм, свързания с него процес на глобализация и «отвореното общество» на неправителствените организации и много мощните икономически институции като фондациите на Джордж Сорос и Бил Гейтс и т.н., явно изглежда, че са свършили силите, предложенията и лозунгите, преди дори да е влязъл във финалната линия.

Политическите опоненти на Тръмп и повечето анализатори и анкетьори се бяха фокусирали върху арогантните и егоистични черти на личността му – ексцентричен и силно импулсивен несъмнено милиардер, разбира се, грешат, вярвайки, че той ще бъде победен с голяма разлика. Тръмпизмът като идеологически и социален феномен е сигурен, следователно той не е напуснал, присъства и ще продължи да съществува. Тръмп не е кръгла скоба в политическата история на САЩ, но изразява конкретни  очевидни тенденции в американското общество и буржоазията. Американските граждани искат да просперират икономически в държава, където социалният мир, ред и сигурност ще надделеят. Поради глобализацията много индустриални единици са заминали за бедни страни, където има евтина работна сила. И така, американската работническа класа беше силно наранена. Тръмп беше този, който поиска връщането на фабриките в страната си, поставяйки САЩ и американския народ на първо място, в контекста на идеологическата тенденция на етноцентричния консерватизъм. На други държави, особено на мощните, може да не харесва политиката на «Америка на първо място», но не такъв е случаят със средния американски гражданин, особено в дълбока Америка и централните щати.

На 20 януари Джо Байдън ще седне на стола си в Овалния кабинет с Камала Харис на поста вицепрезидент. За първи път в офиса влиза жена от африкански, ямайски и индийски произход. По време на неговия мандат и въз основа на казаното от него, САЩ ще се върнат към Парижкия договор за климата, според който минималната цел на държавите е да поддържат температурата на плюс 2 градуса по Целзий, а това ще бъде положително развитие, тъй като изменението на климата не е „мит“. И това може лесно да се види, ако погледнете екстремните метеорологични явления, които се случват на планетата. Нека не забравяме, че САЩ са вторият по големина замърсител в света след Китай. Също така, многостранни организации, като например НАТО, ООН и нейните издънки, които бяха силно оспорени от отиващия си президент Тръмп, вероятно ще бъдат третирани по различен начин от администрацията на Джо Байдън. Но  и отношенията на САЩ с държавите от Европейския съюз може да се придвижат в друга посока.

На този етап трябва да се отбележи, че Доналд Тръмп многократно е заплашвал да оттегли Съединените щати от НАТО и да намали приноса им, ако други членове не проявят желание да увеличат разходите си за организацията. Отношенията между Германия и САЩ също бяха обтегнати през последните четири години, като Тръмп няколко пъти заплашваше германската автомобилна индустрия и Европейския съюз с данъци върху вноса. Отношенията на Вашингтон с Брюксел също бяха замразени след решението му да оттегли САЩ от международните климатични споразумения и Иран заради ядрената си програма.

Ако обаче в крайна сметка републиканците спечелят контрола над Сената, това ще създаде много дълбоки проблеми за новия президент Джо Байдън, тъй като той ще блокира по-голямата част от законодателния дневен ред.

В заключение бих искал да подчертая, че победата на Джо Байдън, който също участва във всички патогенни характеристики, които доведоха Америка до сегашния й упадък – тоест широко разпространените социални неравенства, проблемната социална държава, благосклонността към силните икономически елити, международното беззаконие и т.н.,  няма да поведе САЩ по светли пътища. Освен това той не представи вдъхновяващ, изчерпателен и убедителен програмен план за социална, икономическа и политическа реорганизация на обществото и страната.

 

Исидорос Кардеринис е роден в Атина през 1967 г. Той е писател, поет и колумнист. Учил е икономика и е завършил следдипломно обучение по икономика на туризма. Статиите му са публикувани във вестници, списания и сайтове по целия свят. Стиховете му са преведени на английски, френски и испански и са публикувани в поетични антологии, литературни списания и литературни колони на вестници. Издал е осем поетични книги и три романа в Гърция. Книгите му са преведени и публикувани в САЩ, Великобритания, Италия и Испания.

Социални медии:

Facebook: Karderinis Isidoros

Twitter: isidoros karderinis

Предишна СтатияПървите изложби в Пловдив за 2021 година
Следваща СтатияДрамата откри новия сезон с блестяща премиера на „Майстори“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име