„Сцена на кръстопът“ отбелязва 80-годишнината на Константин Илиев

0
940

Фестивалът „Сцена на кръстопът“ ще отбележи 80-годишнината на големия български белетрист и драматург Константин Илиев със специална вечер в Камерната зала на Драматичния театър днес от 19.30 ч.  За забележителното му присъствие на сцената ще говорят актьори и театроведи.

Ще бъде представена и новата книга на Илиев „Думи извън сцената“ на издателска къща „Жанет 45“.  Художествено-документалната творба излиза от печат за премиерата в Пловдив.

Празникът в чест на достолепния юбилей на Илиев продължава и утре – 20 септември, когато в Камерната зала на театъра от 19.30 часа ще бъде представен спектакълът „Великденско вино“. Интерпретацията на една от най-забележителните и играни творби на Константин Илиев е на театър „Възраждане“. Режисурата и сценографията са дело на Весела Василева и Борислав Тонев-Бъки. Ролите изпълняват Свежен Младенов и Йордан Ръсин.

За творчеството на Константин Илиев е писано много, но най-силни са думите, които изричат хората, работили с драматургичните му текстове. Ето какво са написали те през годините:

Илиев е враг на литературното говорене, лъжепоетичното изразяване. Но той не се уеднаквява и с последните тенденции за разбиване на словесния лъжебарок с нарочната употреба на жаргон и всекидневен говор. При него този процес е органичен. Той притежава изострен усет за лъжа и фалш. Неговата реч е лаконична, доведена до почти кодово звучене. Тя не се разбира лесно, нужен е ключ, а това е драматическият усет, трябва да бъдеш театрал, за да я разбереш.

 Любен Гройс

Константин Илиев не е съдник. Повтарям – за мен той е летописец. Най-близко е до Чехов. Както тоя велик доктор, той следи симптомите, регистрира процесите на болестта, търси съпротивителните сили на организма и… може би… се старае да им помогне с някоя от противоотровите на изкуст вото. (…) Трудно се правят констатации от неговите анализи – те някак закономерно са все изпреварващи; процесите в живота все още зреят, а той вече е налучкал тяхната болезнена първопричина. (…) Константин Илиев цял живот пише едно произведение – дълго произведение с „продължение“ – и то е, както при повечето сериозни писатели, човешката комедия на времето, в което живеем.

Леон Даниел

… Автобиографиите на личности като Константин Илиев са повече от интересни. Те са форма на отговор на въпроса какво свидетелство ще оставят „тези, на които времето дари дали щастливата, дали нещастна, но със сигурност уникална възможност да населяват не някоя въображаема, а една, колкото това и да противоречи на етимологията на понятието, „реална Утопия“.

Проф. Амелия Личева

Предишна СтатияЕсенна палитра от интересни изложби в Пловдив
Следваща Статия„ТЕАТЪР НА ОТГОВОРНОСТТА” – Един нов театрален проект
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име