Севдалина и Петър Кочевски с изложба „Без герои“

0
1157

Обикновено сме свикнали да няма история без герои, но Севдалина и Петър Кочевски ще опровергаят това твърдене  със съвместната си изложба, която ще се открие на 10 март в Изложбена зала  „2019“ под надслов „Без герои“.

Севдалина и Петър са от онези творчески и житейски тандеми, които съумяват да намерят пресечната точка, която обединява търсения, светоусещане и мироглед чрез различни изразни средства.

Севдалина Кочевска от години търси своята изява чрез арт провокации и концептуален прочит на наболели социални и политически проблеми. Тя е сред системните участници в изявите на „Изкуство днес“ („Седмица на съвременното изкуство“, „Арт позитив“). В настоящата изложба Севдалина ще представи няколко силни концептуални инсталации, свързани с миграцията и свободата на индивида.

Петър Кочевски с право може да бъде причислен към авангардните живописци, защото смело отхвърля академичния подход и се впуска в дебрите на неограничената свобода на изразяване. Творбите му са мащабни, изпълнени с творческа свобода, огромна енергия, цветни дисонанси и форми.

Севдалина споделя: „В тази изложба не се противопоставяме като автори, няма победител, няма герои. А относно героите: аз харесвам герои, Петър – не.“
Откриването на тази впечатляваща дегероизирана изложба е насрочено за 10 март от 17 до 19 часа при спазване на всички мерки за безопасност и ще може да бъде разгледана до 30 март.

На 09 март  от 18:00 часа в галерия „Възраждане“ ще бъде открита живописната  изложба „Годишните времена“ на Емилия Арабаджиева.

„Разжарената паст на лятото, цветната прохлада на пролетта, узрялото злато на есента и ледената, бяла усмивка на зимата – всичко това е живописно намерено в пейзажите и натюрмортите на Емилия Арабаджиева. Ясно личи колко възторжено обича и се възхищава на природата авторката. Тя не търси солиращи моменти и бравурност в живописването, а почтено, красиво и скромно ни поднася своите ясни послания за природната възвишеност на Божия свят“ Краси Алексиева.

На 11 март галерия „Дяков“ ще представи самостоятелната изложба „Ден и нощ“ на Владимир Шунев. Изложбата е по повод на навършването на 60 години на художника и 25 години от създаване на галерията.

Владимир Шунев е роден през 1961 в Дупница. Завършил е Минно-геоложки университет, но рисува от войник и от 1990 е художник на свободна практика, а от 1992 и член на Съюза на българските художници, чийто председател на представителството за Кюстендилска област е от 2017г.

Владимир Шунев е канен за изложби и участия в международни пленери в България, Сърбия, Македония, Ливан. Носител е на престижни награди за изкуството си от галерии в България и Ливан.

Галерия „Дяков“ работи с Владимир Шунев от 1998, когато представя цикъл от впечатляващи негови творби „Древни рисунки от пещерите на България“, а по-късно- през 2019 експозицията „Моите Тоскана и Амстердам“, а през 2020- изложбата „Приказни видения“.

На 11 март галерията ще приема гости през целия ден от 11 до 18 часа, за да се избегне струпване на хора.

„Всяко утро е различно“  е дебют на младата художничка Станка Александрова. Нейните творби можете да разгледате до 16 март в Залата за временни изложби на Градската художествена галерия – Пловдив.

Станка завършва Националната художествена академия със специалност „Живопис“ едва преди три години, но вече направи сериозна артистична заявка със самостоятелната си изложба.

„Фокусът на работата ми е върху естествената среда и по-конкретно върху усещането, което напоследък ми внушава – усещане за живото състояние и за процеса на развитие. Вглеждайки се в ясното, свежото време, долавям трептенето на средата, движението на въздуха – сякаш всичко пулсира и диша.“

За младата авторка, която “вече се е вписала в популярното арт общество на с. Белозем”, галеристът Ганю Генев казва: „Интровертно концентриран, естет и поет на тишината и паузата, Станка Александрова съвсем органично заема своето място в добрата традиция на белоземските художници, а и в голямото семейство на пловдивските артисти.“

До 9 март  в галерия Дяков можете да видите изложбата „Миниатюра“ на Никола Певичаров – автор с голяма творческа биография,  реализирал е над 300 самостоятелни изложби- живопис и рисунка, участвал е в десетки живописни биеналета и пленери, изкуството му е разпознаваемо и ценено от публика и специалисти.

Навръх Националния празник на България 3-ти март беше открито ново музейно пространство в Пловдив. Галерия „Димитър Георгиев“ представя колекция, която е плод на над 30-дългогодишната събирателна дейност на инж. Димитър Георгиев.Голямата страст, любов и познание на нейния създател стоят  в основата на идеята тази колекция да бъде споделена с публиката. Колекцията съдържа творби от над 370 български автори, живели и творили не само в България, но и по света, чието творчество безспорно е част от европейското културно наследство.

 

 

Предишна СтатияИван измайстори паметника на Шипка от сняг
Следваща СтатияАнтония Маркова вдъхна нов живот на песента „Осъдени души“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име