Сезар Велев и Злателина Коларова с Великденски камерен концерт в НУМТИ „Добрин Петков“

0
1216

След повече от 30 години в Париж, пловдивчанинът Сезар Велев се завръща в родния си град с концерт в Аулата на НУМТИ „Добрин Петков, където заедно с пианистката Злателина Коларова ще изнесат Великденски камерен концерт. В концерта,  който ще се състои тази вечер – 25 април, от 18ч., пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да се насладят на едни от най-великите произведения на Моцарт, Бетовен, Дебюси, Брамс и Крайслер.

Сезар Велев е роден в България в семейство на любителите на музиката. Започва музикалното си обучение на шестгодишна възраст под ръководството на Петър Станчев. На 17 години постъпва в Националната музикална консерватория в София. Студент на Бадев Г. и ученик на Д. Снайдерман и на Дейвид Ойстрах, той излиза четири години по-късно с първа награда за цигулка и камерна музика. Сезар Велев е първият цигулар в оркестъра на Софийското радио Симфония и солист на Българския камерен оркестър.Той е обикалял в много страни, но Франция е тази, която обича най-много. Сезар Велев е цигулар в Опера Север, с Националния оркестър на Лил, първото цигулково соло на Симфоничния оркестър на Шампан (Троа), Националния оркестър на Франция, Националния оркестър и филхармония на Радио Франция. Той е професор по цигулка в Националната консерватория „Niedermeyer“ Grand Paris Seine Ouest.Той участва в концерти и фестивали в много страни и любителите на музиката в Тулуза са слушали негови концерти в залите на хотел Азезат и кухнята на „Св. Петър“ Кухни. Сезар Велев дава няколко концерта и майсторски класове в Египет, Китай, Хонг Конг, Тайланд .. Той е записал няколко компактдиска като солист, колекцията „Медитация“ от „Bayard Music“ и новия CD „Романтика“ от музикална компания „Сириус“ в рядък запис за цигулка и орган и „Антология барок“ с Доменико Северин, „Романтични мелодии“ с пианиста Жерар Ганасия.

Злателина Коларова завършва с отличие НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, а по-късно и АМТИИ със специалност пиано. Още като студентка изнася рецитали, участва в концерти и фестивали. Като неин преподавател по клавирен съпровод имам отлични впечатления от студентската ѝ дейност. Афинитетът ѝ към камерното музициране определя нейното музикално поприще на активен пианист – акомпанятор. От 1986г. и досега работи като преподавател-акомпанятор в НУМТИ „Добрин Петков“. Желанието си за усъвършенстване реализира чрез специализация по клавирен съпровод в НМА „проф. П. Владигеров“ в класа на проф. Лили Попова. Натрупва богат практически опит и широк репертоар с акомпанименти за струнни инструменти (цигулка, виолончело), вокална музика и др. Релализира десетки концерти като акомпанятор с утвърдени български и чужди изпълнители, участва в редица конкурси и концерти у 2 нас и в чужбина (Чехия, Украйна, Македония). Получава отличия при участието си в прояви, свързани с френска, чешка, австрийска, словашка музика. Удостоена е със Златна лира на СБМТД.

Концертът е с вход свободен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име