Старият град става столица на гурме и винения туризъм

0
720

Първото издание на проявата „Вино и гурме“ в Стария град стартира тази вечер в 19 часа на Римския стадион с фолклорния спектакъл „Пролетно вино“.

Фестивалът е своеобразно продължение на наложилия се през годините Празник на младото вино, но сега организаторите са се заели с не леката задача да повишат културата на потребление на качествено българско вино в съчетание със здравословна храна, създадена от български продукти с доказано качество.

„Тази инициатива е продължение и разширение на темата за младото вино, с която целим не само да разширим винения туризъм, но да допринесем за развитието на гурме туризма у нас“, казва Любозар Фратев, който е един от организаторите на проявата .

Според него, ние се намираме в един район, в който добрата храна има голям потенциал. Целта на събитието е да стимулира пловдивските ресторантьори за съвместна работа с българските винопроизводители и за повишаване на качеството на предлаганите ястия в комбинация с вино, да възпитава вкус и да привлича повече клиенти.

„Смятам, че имаме много по-голям потенциал, от този, който в момента се използва. За това търсим различни форми и събития, които да разнообразяват нашия календар, защото броят на туристите в Пловдив може да се удесетори“, казва Фратев.

Цялото интервю с Любазар Фратев можете да чуете в прикачения файл:

Макар, че пролетта и лятото не са сезони, които българинът традиционно свързва с пиенето на вино, в последните години това мислене рязко се променя. Едно добре охладено бяло вино или розе би могло да се съчетае чудесно с някое от прекрасните български сирена и да стане предпочитана комбинация през летните горещини.

Същинската част на част на фестивала „Вино и гурме“ започва на 9 май, 12 часа в подножието на църквата „Св. Богородица“. Ансамбъл „Тракия“ ще открие събитието с традиционен танцов ритуал, след който, ценителите на българско вино и кухня ще се запътят към дегустационните срещи с винопроизводители и ресторантьори, на шестте локации в Стария град. Всеки желаещ да изпие чаша добро вино в съчетание с гурме хапки, може да го направи срещу билет от 3 лв., който осигурява 12 броя жетони за дегустации.

Макар, че се организира за първи път, събитието се радва на добро участие от страна на винарските изби. 11 български винопроизводители, ще предложат своите вина в 6 ресторанта в Стария град. Ще се представят и двама производители на храни, както и френската пекарна Ла Маркиз, а по време на събитието, на Лапидариума ще бъде оргинизирана шоколадова работилница „Направи си сам“и музикално парти с български евъргрийни и клоунада.

Вечерта  на 9 май от 21 часа в ресторант „Филипополис“ ще се състои „Вечерта на пролетното вино“, на която ще се връчат наградите на експертите за „Най-добро съчетание на вино и храна“. Конкурсът ще подложи на изпитание майсторството на специалистите. В престижното съревнование, сомелиери и майстори готвачи ще работят заедно, за да създадат кулинарни комбинации, които да съчетаят сензорните усещания от храната и виното. Ще се търси съвременен прочит на традиционни български рецепти за топли и студени предястия, основни ястия и десерти в съчетание с бели, червени вина или розе. Жури от изтъкнати сомелиери, с председател Михаил Марковски, ще оцени услията на участниците в конкурса, а най-добрите ще получат кристални плакети и грамоти.

Предишна СтатияМлади творци експериментират върху темата „Ритуал“
Следваща СтатияИзложба ще отбележи 80-тата годишнина от рождението на Димитър Киров
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име