Юнски изложби в Пловдив /обновена/

0
1088

Месец юни започна с дъждове и бури, но лятното настроение не закъсня и истинските пловдивски горещини завладяха града, за да ни накарат да замечтаем за солените морски вълни и златни плажове. Юни в Европейската столица на културата е не само горещ, но предлага и наситен с разнообразни изложби арт афиш на всички, които все още не са се отправили на дългоочакваните летни отпуски.

Светлозар Стоянов – Свесто гостува на галерия Arsenal of Art с живописна изложбата под надслов „Търси се небе“. Признавам се, че до този момент името на художника не ми беше познато, но след като видях изложбата му, разбрах какъв огромен пропуск съм допуснала. Свесто е сред художниците, чиито платна не оставят равнодушни зрители. Впечатляваща е колекцията, която представя художникът, който не скрива, че е провокиран от бинарното мислене и търсенето на противоположности. Авторът представя една алегория на земното битие с неговата рутина, предубеждения и ограничения, но същевременно отправя поглед нагоре, за да открие свободата и да разчупи клишетата. Отправям личните си адмирации към твореца и пожелавам успех на изложбата!

Друга впечатляваща експозиция може да бъде видяна в изложбената зала на къща „Мексиканско изкуство“ в Стария град. Николай Алексиев – Фокс представя на своите почитатели 35 платна, които са рисувани специално за изложбата. Картините на Фокс се отличават с експресивен стил и архитектоника, която създава взаимовръзката между  съдържание и форма, както и изкусно съчетание на цветовете, с които се постига силен емоционален ефект. В изложбата присъстват и няколко великолепни портрета, които са уловили вътрешното състояние и характера на портретуваните. Фокс е сред хората, с които ме свързва дългогодишно приятелство и се гордея, че съм сред почитателите на неговото изкуство. Николай не прави често изложби, защото не спира да изследва света, в който живее, да размишлява, да надгражда и да се развива творчески! И поредната му изява доказва, че го прави изключително убедително. Уверете се сами. Картините ще бъдат изложени в галерията на къща „Мексиканска графика“ до 28 юни.

Галерия „Червеното пони“ представи обичаната пловдивска художничка Вихра Григорова. Изложбата под надслов „Високо“  на Вихра е посветена на благородна кауза. Тя призовава своите почитатели и приятели да подкрепят създаването на „Болнично училище“. Заповядайте в галерия „Червеното пони“, за да се насладите на прекрасните пейзажи на художничката и да дадете своя принос за осъществяване на идеята.

В Пловдивски културен институт беше открита изложба живопис и пластика „Танцът на цветовете“  на Илия Янакиев. Откриването на изложбата артистичен от синтез от няколко изкуства – очарователната млада балерина Дияна Чолакова изпълни изящен танц на цветовете под акомпанимента на китариста Людмил Танев, а актрисата Мария Миради рецитира авторски стихове.

Илия Янакиев отново представи прекрасни живописни платна, в които са вплетени по един нежен и изключително елегантен начин женското изящество, красотата на природата и символиката на непреходните традиции. Но този път в експозицията имаше и абстрактни картини и пластики, които чрез съчетаване на цветове и геометрични форми, предизвикват различни асоциации и емоции.

В галерия „Възраждане“ можете да видите изложбата на Светла Косева.  „С новите си картини Светла Косева отново ни отнася в оня свят, който е изтъкан от светлина. И нишките на тази светлина изтъкават живота във всичките му нюанси и полутонове с един единствен обертон, който разкъсва небесата, за да ни издигне нагоре, нагоре, където няма нищо друго, освен светлина. И фигураликата в картините ни разказва приказки за този живот, измъкнал се от сенките на мрака и достигнал до нас, се утаява безшумно в душите ни …“, разказва галеристката Краси Алексиева.

Арт клуб галерия „Савов“ представя съвместната изложба-живопис на Борислава Русинова и Божидар Савов.

Снежана Симеонова гостува на галерия „Резонанс“ със скулптурната изложба „Облаци и хора“. Снежана е автор, който парадоксално притежава по-голяма аудитория и популярност в чужбина, отколкото в собствената си страна, разказва галериста Антония Димитрова . Настоящата изложба следва да бъде видяна в ракурса на класически за автора разработки. Авторката  не търси ретроспекция или равносметка на изминатия от нея път, а обратното – показва продукция създадена специално за галерия Резонанс. Сред обичайното разнообразие на монументални и камерни форми, фигурални и абстрактни композиции, този път Снежана Симеонова следва съчетанието от конкретна сюжетика и извисена философска проблематика.  В настоящата изложба срещаме два основни цикъла – „Облаци” и „Смачканите хора”. На пръв поглед с твърде различна метафорика – облаците са символ на лекота, свобода и  вечно движение, докато сгърчените фигури са тяхната противоположност – те са свързани с нишките на човешките копнежи по недостижими за нашето съвремие идеали. Това е изложба, която представлява моментна снимка на едно пълноценно творчество изпълнено с постоянно творческо напрежение и мощ, а разнообразието в нея е плод на естественото състояние на нейния непрестанно търсещ творчески дух.

 

В галерия Signa беше открита живописната изложба „Материя на духа” на Селма Тодорова.

Самостоятелната живописна изложба „Среднощни анотации“ на Христо Бозуков беше представена в новата галерия Seven в квартал Капана. Ето как представя изложбата си самият автор „ В новата ми самостоятелна изложба „ Среднощни анотации “ представям за първи път един цикъл от 10 рисунки с акрил, върху картон. Рисунката е сложна форма на комуникация. Цикълът започна миналата година в края на лятото, след 12 часа през нощта. Започнах да пресъздавам многоцветно и красиво, по мой собствен начин всичко онова, което ме беше провокирало и направило силно впечатление през деня. Тогава разбрах, че времето през нощта минава по съвсем различен начин и се случват невероятни неща. Рисунките са изцяло абстрактни и експресивни, каквато понякога е и нощта. С времето си дойде заглавието на изложбата „Среднощни анотации“. Анотация е една интересна дума, която не знаех и научих от едно много красиво момиче.Това е един вид представяне на автора. Тогава нещата си дойдоха на мястото, след като се замислих и осъзнах, че всеки се представя по един или друг начин през нощта. Моят начин е чрез рисунката“.

Снимките в статията са на Димитър Добрев.

Предишна СтатияПремиера на романа „Дъното на рая“ /обновена/
Следваща СтатияMdbK – „Леонардо никога не е бил в Лайпциг“
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име