Изложби октомври 2024

0
3

Галерия „Възраждане “представи изложба живопис „Сузана и старците“ на проф. Анри Кулев. „Художникът Анри Кулев има зад гърба си стотици рисунки на еротична тематика, даже има голям албум с творби по темата. Но това не са някакви еднопланови еротични намеци. При Анри нещата винаги са много по-сложни, така че неговата еротична живопис е многозначна, никога самоцелна – зад всяка рисунка стои история, виц, анекдот, винаги прозира закачката, хуморът. Авторът рисува еротиката някак вселенски, за по-дълбок поглед от първоначалния.  И ето че изборът на темата за Сузана и старците (библейска история) за новите му творби никак не е случаен. Тук, Анри има широко поле за действие и той не пропуска шанса да сътвори цяла изложба. Еротиката е в апогея си, защото защитава една всеизвестна притча, по която са опитвали четките си много известни художници. Анри е верен на себе си и картините му са както верни на сюжета, така и се отклоняват по анрикулевските пътеки на едно силно авторско преживяване и претворяване на темата за похотта, опита за прелъстяване на героинята, за възмездието. Зрителят ще е очарован да потъне в сюжета, който е колкото библейски, толкова и съвременен“ Краси Алексиева.

Галерия „Дяков“ представя Мая Дочева с „Пътеки“. Когато четем информация за художничката Мая Дочева, неизбежно срещаме термина “нежен експресионизъм”! Авторите на анализите на нейното творчество се стремят да намерят кратък израз на нейното преклонение пред невероятната красота на природата, на която художничката е отдала, освен личния си възторг и преклонение, и цялото си творчество! Всяка нейна работа е път към безкрайните й опити да приобщи почитателите на своя талант към любовта на живота си- природата. Големият Светлин Русев съвсем точно е намерил думите, определящи същността на нейната живопис: “Живописта й е приятна, без да е краснописна, без да е сладникава, истинска- без да е наподобителна. Нейната живопис идва да ни напомни някои вечни и прости истини, с които модерната цивилизация, затворена в железобетонните гета на градския комфорт, се е разминала”. Нейната творческа активност и нейният свят, представен с елегантен стил на живописване, привлича вниманието на публика и колекционери от цял свят : Япония, Кувейт, Германия, Испания, САЩ, Англия, Австрия, Израел…

За първи път в Пловдив, галерия ГОТИ има удоволствието да представи Станислав Лазаров с неговата тринадесета самостоятелна изложба „Тихалък“.
Тихалъкът е кътче безшумност в душите ни. Време на себепознание и споменни дискурси. Тихалъкът е магичен хронотоп, в който творец и зрител ще изградят мостове от бездумие, сред цветовете на един чаровен живописен свят.
Обещаваме, че няма да е тихо, а ще е весело, шумно и забавно със Станислав – един колоритен автор, който носи морето със себе си, а картините му са овеществени късчета от неговата душа, приютила енергията на всички цветове.

В галерия „Аспект“ е подредена новата експозиция на Георги Щърбев – един от емблематичните художници за Пловдив. Георги Щърбев е роден 1972 в Пловдив. Завършва художествена гимназия за изящни изкуства, а от 1999-2004 учи живопис в Академия за изящни изкуства в Рим при професор Франческо Дели Санти. Повлиян от информалното, Щърбев години наред разработва своя специфична авторска технология, свързана с материалността и фактурността в картината. Ето какво споделя авторът за своята изложба: „Акцент в работата ми е доминиращата материална повърхност и внушението, което създава тя за време и пространство, извън реалното. Технологичният експеримент е водещ в стремежа да се изгради една плътна и одухотворена атмосфера, която да внуши смисъл и съдържание; да провокира въпроси, а защо не и отговори, да осмисли картинното пространство. Медията и технологията, с която работя, изисква задълбочаване, анализ и време, както от страна на автор, така и от страна на зрителя.“

Васил Тенев е подредил своята самостоятелна изложба под надслов „Обекти“ в галерия „Савов“. Творбите му са една великолепна смесица от различни материали като керамика, текстил, метал, стъкло, дърво хартия, от които Васко с изключителен естетически усет изгражда композициите си. Всички елементи в неговите творби са обединени в общо звучене, а платната и колажите му провокират асоциативната ни способност да разчитаме света.

За галерия „Лабиринт“ е чест да е домакин на втората и самостоятелна изложба живопис „Усещане за място“ на Траяна Панайотова. Траяна е родом от Ямбол, завършила е професионалната гимназия за приложни изкуства в Казанлък, после учи във Велико Търново (Бакалавър – изящни изкуства с направление скулптура, при проф. Константин Денев и ас. Тодор Ламбов и Магистър – педагогика на изобразителното изкуство с направление скулптура, при доц. Георги Минчев). През летния семестър на учебната 2008-2009 г. е студент по програма Еразъм в Лисабонски университет, факултет по изящни изкуства, гр. Лисабон, Португалия.
Живее и работи в София. От 2020 е член на СБХ.

На 17 октомври в галерия „Червеното пони“ ще бъде открита изложбата „Истории от ателието II“ на Здравка Василева. Този цикъл е логично продължение на предходното й гостуване в галерията през 2019 г.
Здравка Василева е родена в Пловдив, през 1977 г. Завършва Художествената гимназия, а по-късно и НХА. Сега е професор по живопис и композиция, ръководител на Ателие 52 и зам. ректор художественотворческа дейност на Националната художествена Академия.
Тя е автор със силно усещане за хармония, красота и естетика.
Всяка картина е свързана с нейна емоция, спомен или човек, и ателието е мястото, където авторката среща своите истории и визуални образи. То е място към което винаги се връща, място на красота, уединение и спокойствие. Изложбата ще продължи до 5 ноември.

Отново на 17 октомври Константин Константинов ще представи изложбата си Duck Tales (Патешки истории) в галерия “Aeterna”.  Той е художник, чиято работа предизвиква силни емоции и мисли у зрителя чрез използването на иновативни техники и дълбока символика. Неговите произведения често съчетават различни елементи от традиционната живопис с модерни експериментални подходи, което ги прави уникални и запомнящи се. Константинов използва широка гама от техники в своите произведения, включително масло, акрил и смесени техники. Той често експериментира с текстури и слоеве, което придава дълбочина и динамичност на картините му. Маслените му картини са особено наситени и живи, с ясни и изразителни линии.
Художникът използва смела и наситена цветова палитра, която допринася за експресивността на неговите творби. Тоновете и нюансите в картините му са внимателно подбрани, за да подчертаят емоционалното въздействие и да създадат визуален контраст.
Константинов демонстрира изключително майсторство в композицията. Неговите творби често са добре балансирани, с внимателно подредени елементи, които насочват окото на зрителя през цялата картина. Той работи с различни формати – от малки интимни платна до големи мащабни произведения, които запълват пространството и създават внушителен ефект.
Основна характеристика на творчеството на Константинов е използването на символи и метафори, които придават многозначност на неговите картини. Тези символи често са свързани с лични или културни теми и предизвикват зрителя да интерпретира тяхното значение по различни начини.
Неговите произведения излъчват силна емоционална интензивност, която се изразява чрез ярки цветове и драматични композиции. Тази емоционална наситеност привлича и задържа вниманието на зрителя, създавайки мощно визуално и психическо изживяване.
Константин Константинов е забележителен художник, който успешно съчетава традиционни и модерни елементи в своето творчество. Неговите произведения са наситени с емоции, символика и експресивност, което ги прави значими и запомнящи се. Той продължава да вдъхновява и предизвиква зрителите, като разширява границите на изобразителното изкуство и утвърждава своето място сред най-талантливите съвременни български артисти.
Това е първата самостоятелна изложба в галерия “Aeterna”, a произведенията са подбрани лично от галериста Стоян Даскалов.

На 17 октомври и галерия „Резонанс“ кани на самостоятелната изложба под надслов „Преносими светове“  на Цветана Янева – Гумеля. Гумелия е завършила Художествена гимназия в София през 1973 година. През 1981 година се дипломира във Висшето училище по пластични изкуства във Лодз, Полша, в специалности рекламна графика и живопис. Участва във всички общи изложби на Групата на пловдивските художници. Занимава се с графика, живопис, графичен дизайн. Нейни творби са притежание на частни колекции в Полша, Франция, Германия, САЩ, Канада и др.

На 18 октомври в пространството на галерия U P.A.R.K. ще бъде представена живописната изложба на Илия Йончев „Като дъжда на Маркес“, а в галерия „Мария Луиза“ ще имате възможност да разгледате  изложбата на Светлин Колев „Фрагменти от реалността“.

Предишна СтатияИзложби в Пловдив
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име