Дани Каназирева: Иван Тотев се подигра с лекарите и сестрите от Онкологичния център

0
1192

„Мнозинството на Иван Тотев днес се подигра с лекарите и сестрите от Онкологичния център. Надменно и насила управляващите смениха директора и отказаха дори да говорят с хората. Предпочетоха да разделят лекарите и да създадат конфликт там, където го няма. Можехме да спрем това решение и да постигнем компромис в интерес на лекарите и техните пациенти. Но те избраха силовия политикански подход. Срам ме е от това действие на Общинския съвет, но този път срамът не е достатъчен. Категорични сме, че това трябва да спре“, изтъкна позицията си по казуса с КОЦ–Пловдив председателят на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

С 27 гласа „за”, 21 „против” и 0 „въздържали се“, пловдивските съветници утвърдиха д-р Красимир Вальов за управител на Комплексния онкологичен център, след множество дебати.

Публикуваме становището на  лидера на „Съюз за Пловдив“ и общински съветник адв. д-р Дани Каназирева във връзка с проблемите в здравеопазването.

Партийните схеми трябва да бъдат изписани от болниците. Недопустимо е лекари и сестри да се молят да бъдат изслушани от некомпетентни, но облечени във власт партийци, смята лидерът на „Съюз за Пловдив“.

Протестите в Комплексния онкологичен център – Пловдив (КОЦ) и в останалите диспансери в страната са предизвикани от една причина – отказът от диалог и неуважение към мнението на хората. Всичко започна от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, който не направи необходимито, за да чуе позициите на специалистите. Но в момента проблемът се задълбочава заради демонстративната надменност на кмета на община Пловдив Иван Тотев.

Каназирева разграничи проблемите – от една страна е прибързаното и необсъдено с лекарите и сестрите преструктуриране на диспансера. От друга е натрапчивото отсъствие на кмета на община Пловдив, който може да играе главна роля в разрешаването на проблема.

Позицията на „Съюз за Пловдив“ е, че общината трябва да представлява всички лекари и сестри на Пловдив. Да оказва институционална подкрепа, да чуе мнението им и да защитава техните интереси пред министъра на здравеопазването и пред правителството.

Кметът трябва да поеме ролята на посредник между специалистите и техните пациенти от една страна, и министерството от друга, тъй като КОЦ – Пловдив е общинско лечебно дружество. Вместо това кметът е застанал отстрани  като безмълвен наблюдател. Партийната зависимост му пречи  да заеме страната на пловдивските лекари и пациенти.

“Съюз за Пловдив“предлага общината да поддържа постоянна и лесна комуникация с лекарите, сестрите и всички останали здравни работници. Кметът на Пловдив е този, който трябва да представлява интересите на всички специалисти от здравеопазването пред Министерството в София. 

Най-сериозният проблем, според Каназирева, е принудата за лекарите да чукат от врата на врата, за да бъдат изслушвани, и да се молят на некомпетентни, но облечени във власт партийци. Причината за това е, че ролята на община Пловдив в управлението на лечебните заведения се ограничава до кадруването. Управителите на болниците се избират по силата на тайни схеми, които движат дейността на Общинския съвет. Властта не обръща внимание на управленските програми и професионалните качества на кандидатите, а само и единствено на партийния баланс. Комисиите за избор са съставени от общински съветници, които не са специалисти, но са партийни кадри. Така всеки избран управител става зависим, дори и да не иска.

На практика лекарите и сестрите с труда си плащат и за предизборните кампании на управляващите партии.

Ролята на община Пловдив се ограничава до кадруването в лечебните заведения. Управителите на болниците се избират по силата на партийни схеми, които движат дейността на Общинския съвет. По правило властта не обръща внимание на управленските програми и професионалните качества на кандидатите, а само и единствено на партийния баланс. Комисиите за избор са съставени от общински съветници, които не са специалисти и отново са партийни кадри. Така всеки избран управител става зависим.

Дани Каназирева предлага този модел да бъде променен и всеки кмет да поддържа всекидневен диалог със специалистите в здравеопазването. Това означава партийците да бъдат изписани от пловдивските болници.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име