Докосване до „Градината на Боговете“ (галерия)

0
1604

Художничката Вихра Григорова случайно попада в райското кътче, което оставя неизличими спомени и силно провокира творческото й въображение. Влюбена в книгите на Джералд Даръл, описващи детството му на остров Корфу, тя има прекрасния шанс да го посети наскоро. Възхищението и преклонението си пред невероятната красота на това място, тя е изразила чрез картините от изложбата „В градината на Боговете“, а китният двор на галерия „Червеното пони“ в Стария град се оказа и най-подходящото място за експониране на чудните пейзажи, които спрат дъха ви още щом ги зърнете.

Вихра е успяла да улови стотиците състояния на този прекрасен остров, неговата живост и много багреност и невероятното му очарование. Старите каменни къщи и малки прозорчета със жалузи, маслиновите дървета с увити като въжета клони, малките параклисчета, накацали върху стръмните скали на самотни островчета, рибарските лодки, закотвени в тихи заливчета с кристална вода и разбира се морето с неговия невероятен цвят и различни нюанси. А изгревите, които рисува Вихра са невъобразимо пищни и разнообразни. Сякаш небето се подпалва, слънцето се показва иззад облаците, а небето има силно впечатляваща драматичност и многобагреност, която буквално разтърсва сетивата. „Там всичко притежава една особена цветност, която на пръв поглед човек би могъл да приеме за драматична. Всичко е много ярко. Точно преди залез небето е някак карнавално и весело. И ние с голяма радост изпращаме предишния ден, защото знаем, че ни чака още едно невероятно утро. Във всичко има особено ликуване и това това прекрасно чувство можеш да го преживяваш всеки ден“, споделя впечатленията си от красивия остров Вихра Григорова.

Ако искате да усетите чувствата, вълнували художничката, докосвайки се до градината на Боговете остров Корфу, не пропускайте да се изкачите до върха на Небет тепе и да разгледате изложбата в галерия „Червеното пони“.

В прикачения звуков файл можете да чуете интервюто, което Нели Бистрашка направи с Вихра Григорова:

Още една експозиция ще ни отведе до гръцки остров, но този път островът е Лесбос. Изложбата „Уловени мигове от едно поклонение“ от фотографии на отец Павел Гърбов с куратор – отец Емил Паралингов, е подредена в галерия „А+“. Фотографската хартия е запечатала мигове от поклоническата експедиция на двамата монаси. Тихи манастири и църкви, мигове от ежедневния живот на малкия остров с архитектура, носеща отпечатъците на множеството държави, които са го владели, настроения, емоции и …спряло време. Всичко това е уловено от  деликатната душа на отец Павел Гърбов.

Още една впечатляваща фотографска изложба можете да видите през горещите летни дни в Пловдив. Новата арт галерия „Константин“, намираща се от северната страна на бул. „Марица“, представя творчеството на младата и талантлива Анка Журавлева. Рускиня по произход, Журавлева се установява със съпруга си в Порто, където бързо става изключително известна. Фотографиите й са впечатляващи и красиви като приказки.

Приказни са и картините от изложбата „Модерният ренесанс“ на Емил Белев, изложени в галерия „Загреб“ в квартал „Капана“. Карнавалните тържества във Венеция са в основата на сюжетите на Белев, който търси модерното в класическите стойности. Той изобразява своите приказни сънища, разказва истории за красавици, поглеждащи загадъчно зад карнавалните си маски, маскирани гуляйджии и кокетни балерини, подготвящи се за своето представление…

Пълна противоположност на тази експозиция е изложбата, подредена в галерия „Мароко“. Импресионистичните платна на Диана Папазова не разказват истории, а се опитват сякаш да навлязат някъде дълбоко в съзнанието, да извадят стаени чувства и спомени и да докоснат тънката струна на сърцата ни. Абстрактните картини привличат вниманието именно с онази загадъчна многоплановост, която при всяко следващо вглеждане разкрива нови светове.

Троянският майстор на керамика Румен Георгиев представя в Пловдив творбите си с изложбата“Спонтанно“. В галерия „Занаяти“ ви посрещнат красиви керамични съдове, в които е вплетен символът на слънцето,  древни шлемове, превърнати  от майстора в свещници и други предмети  за бита.

Галерия „Възраждане“ празнува своята 20 та годишнина с изложбата „Стъпки към небето“. До 31 август ще можете да  си припомните минали изложби и да се насладите на любими автори и картини. Там са изложени творбите на шестдесет български творци, живописци, скулптори, графици.

На галерия „Резонанс“ гостуват бившите съученици от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”, випуск 1995. Те се  срещнат за първи път на творческата сцена след 20 години със свои произведения в различни художествени сфери и разнообразни жанрове. Част от авторите живеят и работят в чужбина – САЩ, Великобритания и Полша, а други се развиват професионално в България. В изложбата участват Анастасия Боздукова с абстрактни асоциативни композиции в смесена техника, Ангел Атанасов, който живее в САЩ се представя с книга с портфолио на произведенията си, Антон Славилов, Виктор Делчев, Георги Байлов участва посмъртно с две от последните си живописни платна, Георги Георгиев, Диана Папазова представя своите живописни импресии в деликатни пастелни гами, Емил Желязков е пресъздал образите на Мечо Пух и Прасчо в илюстративен стил, Женя Бозукова гостува от Полша с живописни абстрактно-геометрични композиции, Маргарита Железарова представя проект „Изборът” от две живописни творби и четири декоративни възглавници с авторски принт, Никола Минчев, Николай Кермов, Полина Козарова  показва цветни абстрактни пейзажи, Полина Станчева, Светла Николова, Тодор Василев участва с два фотоколажа в авторска техника със сюрреалистични елементи, а Христо Жеков гостува в галерия „Резонанс” с две живописни, експресивни композиции, изградени със смела и категорична мазка.

И макар, че отпускаркият сезон обикновено не е толкова наситен със събития, през това лято ценителите на изкуствата имат какво да видят в Пловдив.

Предишна СтатияПремиера „Танц с носталгични обувки“ на Зоя Маринчева в „Тракарт“
Следваща СтатияНоминират Здравко Димитров за независим кандидат кмет
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име