Изложба „Образ и подобие“ в ГХГ

0
1526

В Градската художествена галерия предстои откриването на колекционерския проект „Образ и подобие“, която включва 77 автопортрета на емблематични съвременни творци, събрани от колекционера и меценат Николай Неделчев, син на пловдивския скулптор Трифон Неделчев, който вече 25 години е намерил мястото си сред творците в Лайпциг.

Изложбата ще бъде открита утре, 15 януари от 18.30 часа и, както твърдят организаторите, тя ще отправи множество предизвикателства към публиката.

Вече май стана традиция, кметът Тотев да присъства на събития от подобен ранг и едва ли някой ще се изненада, че той ще открие изложбата, заедно с мецената Николай Неделчев. По-интересно е, че част от авторите на произведенията, са родени именно в Града под тепетата, както и самите Николай и Трифон Неделчеви. Но, дали поради случаен пропуск или по някакви други причини, към анонса към изложбата, не са включени имената на нито един от пловдивските художници.

Текстът, с който организаторите канят своите гости гласи: “Образ и подобие” включва 77 автопортрети на съвременни творци, собственост на колекционера Николай Неделчев. Експозицията е резултат от едногодишна работа с авторите, поканени от колекционера и от куратора Надя Тимова да представят концепция за художествено претворяване на собствения си образ. Избраните творци са представители на различни поколения – както утвърдени имена, така и изгряващи млади автори, изявяващи се в областта на живописта, скулптурата и новите медии. Сред авторите са имената на Светлин Русев, Емил Попов, Вежди Рашидов, Сашо Стоицов, Снежана Симеонова, Станислав Памукчиев, Греди Асса, Алла Георгиева, Димитър Яранов, Ива Яранова, Иван Кюранов, Иван Костолов, Любен Петров, Деян Янев, Зоран Георгиев, Калия Калъчева, Нора Ампова, Станислав Беловски, Виолета Танова, Стела Василева, Сашо Стоицов, Калоян Илиев (Кокимото) и много други, а стиловете на творбите са многообразни и пъстри.

Заповядайте на изложбата, която ще продължи до 10 февруари в сградата на Градската Художествена Галерия в Пловдив.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име