Изложбите в града под тепетата (галерия)

0
1423

Изложбите в града под тепетата отново показват разнообразни експозиции на интересни творци. Представени са ярки творчески индивидуалности изразяващи се чрез различни подходи и художествени средства.

Живописецът Матей Матеев отбеляза 70-а годишнина с великолепна изложба в галерия „Възраждане“. Изложбата му, която носи заглавието „Не, ама да!“ е поглед едновременно към сериозната и шеговитата страна на живота. Платната носят онзи свеж младежки порив с който твореца, независимо от възрастта гледа на света. Цветовете и багрите са празник за сетивата и ни заразява с оптимизма на цветното многообразие на живота, а сюжетите са вплели в себе си и закачката и философското настроение, с които Матьо е известен сред приятели и почитатели. „Изумително е как творецът, излизайки от дълбините на тъмните тонове, се отдава изцяло на новите емоции и на новата си любов с ярките и светли цветове. Как намира нови пътеки в дебрите на таланта си и доказва, че с годините, истинската дарба се променя като хамелеон, според духовните изисквания и желания на твореца“, казва галеристът Краси Алексиева. В галерията от снимки можете да разгледате прекрасните творби на Матьо Матеев, но ако искате истински да им се насладите, трябва непременно да ги видите на живо. Изложбата ще продължи до 05 октомври.

Не по-малко ефектни и впечатляващи са и картините на Здравко Йончев, които са подредени в едно съвсем ново галерийно пространство. В новата зала на последния етаж на Дома на културата „Борис Христов“, където сега се помещава галерия „Европа“, са изложени картините нарисувани през последната година. Те разказват привидно ежедневни сюжети, но по един приказно вълнуващ и дълбоко философски начин. Персонажите са изобразени в типичния за твореца стил, в който телата се преплитат, сякаш завъртени от чувствена вихрушка. Голяма част от платната създават усещането за мизансцен от театрална постановка. Йончев е част от именитото поколение на Димитър Киров, Георги Божилов, Енчо Пиронков.

Галерия L‘Union представя знаково име в българската живопис – Емил Стойчев. Изложбата включва петнадесет живописни платна, работени през последните няколко години. Автор с безспорен авторитет и забележителен творчески път в България и Франция, Емил Стойчев отдавна се е утвърдил като емблематичен художник, извел собствен ярко разпознаваем художествен почерк. В платната на Емил Стойчев сякаш се съдържа затворен в себе си цял един свят, за който възможен ключ е единството на картинното пространство. Това отвъд реално пространство е изградено от богат колорит, привидни сюжети, вътрешни персонажни взаимовръзки и сложни пластични провокации, които го конструират, осмислят и го превръщат в една увлекателна, естетична и хармонична визуална реалност.


В галерия „Филипополис“ е експонирана живописната изложба „Поглед през паралелните светове“ на художника Николай Атанасов. Роден в Плевен художник се установява в САЩ през 1998 година и за период от 15-16 години прави множество изложби в Америка и по света. Завръщането в родината е особен сакрален момент, а магнетизмът на Пловдив е причината, поради която художникът се установява тук.

Пространството на U P.A.R.K. буквално стана неузнаваемо, след като в него се приютиха слънчевите картини на художникът Иван Шишков. С огромен енергиен заряд позитивно излъчване, пейзажите му веднага грабват окото и създават ведро настроение в есенните дни. Жизнерадостните типично български багри, огрените от слънцето поляни, китни параклиси, златните ниви, носят носталгична нотка и балканска чувственост.

В една от галериите на квартал Капана „А+“ все още можете да видите поредния проект на куратора Костадин Отонов под многозначителното название „Мащаб 12″. Досегашните формати „Сто на сто пловдивчани (пловдивчанки)“ бяха за живописци, обединени от формата на творбите – 100 на 100 см. Цифрата 12 в настоящото заглавие указва броя на участниците, а обединяващата формула е малката пластика. Предназначена основно за интериор, този тип скулптура внася аристократизъм и специфично изящество в него. Позволени са всички материали и комбинации от тях, а възможността за близък контакт със зрителя е предизвикателство за структури, патини, детайли вариращи от краен минимализъм до разточителство, от лаконично до приказно разказвателно звучене. Избраното от куратора библейско число не изчерпва броя на скулптурите, които си струва да бъдат показани, но му оставя възможността да ни събира в бъдеще на нови срещи с нови имена, творби и артистични решения.

В галерия „Дяков“ е подредена изложбата на един от най-добрите български живописци – Андрей Даниел. Този път в Пловдив, талантливият творец показва картини от три цикъла, коренно различни по своето внушение и изразност.

Предишна СтатияАндрей Даниел: Дано градската администрация е достатъчно интелигентна, че да има очи и за истински стойностното изкуство
Следваща СтатияСлед като „приобщихме“ Марица, сега ще „трансформираме“ Тютюневите складове
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име